eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
fotó: catl.com
Nyitókép: catl.com

Közmeghallgatás a debreceni akkumulátorgyárról, forrnak az indulatok

Reggel óta tart az a közmeghallgatás, amely a debreceni akkumulátorgyárról szól. Közben a Párbeszéd azt kéri, hogy Debrecen lakossága kapjon valódi beleszólást a városban épülő gyár ügyébe.

A Párbeszéd Debrecenben felvett sajtótájékoztatón azt mondták, hogy a kormány környezetkárosító beruházást tervez a városba. Temesvári Szilvia úgy fogalmazott: ma a legnagyobb kihívás a klímaváltozás, de a kabinet egy, a vizet és a földet is elszennyező és túlhasználó gyárat készül megépíteni.

Terézváros alpolgármestere bejelentette, levélben kérik fel Debrecen polgármesterét, hogy hozzon létre egy állampolgári tanácsot. A párt azt javasolja, hogy a tanács tagjai állítsanak össze egy kérdéssort, és arról indítsanak konzultációt - tette hozzá a politikus.

A Telex folyamatosan tudósít a helyszínről, videókat is közreadva. Eszerint botrányos körülmények között zajlik a közmeghallgatás.

A lap tudósítása szerint az eseményt egy 160 ülőhelyes terembe hívták össze, de az érdeklődés akkora volt, hogy több mint kétszázan zsúfolódtak be a helyiségbe. Az eseményen Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei főispán és Hajduné Kovács Mária Mónika, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának vezetője próbálták meg bemutatni a környezetvédelmi engedélyeztetés menetét, de

a résztvevők néhány percenként pfújolással, bekiabálással szakították meg őket, a főispánt többször is lehazaárulózták.

A közmeghallgatás elején Hajduné Kovács Mária Mónika bemutatta a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítését. A főosztályvezető elődadását néhány percenként kiabálás, pfújolás szakította félbe, az előadás nagy részéből így nem lehetett érteni semmit.

A Párbeszéd sajtótájékoztatóján Dede Tamás, a Párbeszéd Hajdú-Bihar vármegyei elnöke katasztrofálisnak nevezte a beruházást.

Állítása szerint annak hatásait a várostól távolabb is érezni lehet majd, mert

a gyár által a levegőbe kibocsátott szennyezőanyag harminc kilométeres körön belül fog lerakódni.

A politikus fontosnak nevezte, hogy az ellenőrzésbe vonjanak be a beruházással szemben kritikus, zöld civil szervezeteket is.

Január 12-én, a Kormányinfón szóba került, hogy a debreceni akkumulátor gyár két tulajdonosa Kínában házi őrizetben van a sajtóhírek szerint. Gulyás Gergely miniszter erre a felvetésre azt válaszolta: szeretnének meggyőződni, hogy az erről megjelentek megfelelnek a valóságnak. Ha igen, meg kell nézni, mindez a cég működését és magát a beruházást érinti-e - jelezte, hozzátéve: a napvilágot látott információkról a kormánynak hivatalos információja nincs.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×