eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Barátság II. kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én.
Nyitókép: A Barátság II. kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Leállt a Barátság kőolajvezeték - megszólalt a Mol

A Mol felkészült arra, hogy folyamatosan biztosítani tudja az ország és a régió energiaellátását - közölte a Mol Magyarország kedden arra reagálva, hogy egy rakétatámadás miatt leállt a Barátság-kőolajvezeték.

Mint írták, üzemi készleteik, valamint Magyarország stratégiai készletei elegendőek ahhoz, hogy a százhalombattai finomító működése a kár elhárításáig tartó átmeneti időszakban folyamatos maradjon.

Az összegzés felidézi, hogy az ukrán olajvezeték-rendszer irányítójának tájékoztatása szerint orosz tüzérségi találat ért Ukrajnában a belorusz határhoz közel egy transzformátor-állomást, amely a Barátság kőolajvezeték egyik szivattyúállomásának működtetéséhez szolgáltat elektromos áramot.

A találat következtében a vezetéken a Magyarország, Csehország és Szlovákia felé történő kőolaj-szállítások ideiglenesen leálltak.

"Figyelemmel kísérjük az eseményeket, és az ukrán partnerekkel közösen vizsgáljuk a Barátság-vezeték újraindításának feltételeit" - olvasható a Mol közleményében.

Az M1 Híradójában elhangzott információ szerint az oroszok nagy erőkkel bombázzák Ukrajna területét, a transzformátor-állomások a fő célpontok.

A fehérorosz határnál eltaláltak egy transzformátor-állomást, amely a Barátság kőolajvezeték áramellátásáért felelt. A jelenlegi helyzetben a Barátság olajvezeték leállt, ugyanis nincsen áramellátása a szivattyúknak.

A Molnak 90 napra elegendő friss kőolaja van, amelyet a finomítóiban fel tud használni. Alternatív megoldásként az adriai kőolajvezetéken is tudnak kőolajat szállítani. A 90 nap elegendőnek mutatkozik, hogy a déli szállításokat megszervezzék - hangzott el a Híradóban.

Az orosz erők kedd délután nagyszabású rakétatámadást indítottak Ukrajna ellen, elsősorban energetikai létesítményeket támadtak,

a csapások estig folytatódhatnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint.

Herman Haluscsenko energetikai miniszter közölte, hogy a tömeges orosz rakétatámadás néhány, Ukrajnával szomszédos ország energiarendszerére is hatással lehet. "Ez a támadás nemcsak Ukrajna energiarendszerét érintheti, hanem néhány szomszédunkét is" - írta Facebook-bejegyzésében. Kiemelte, hogy az energiarendszernek a mostani támadása volt a legmasszívabb a háború kezdete óta.

Szeptember végén az Északi Áramlat vezetéket érte támadás - idézte fel az M1 aktuális csatorna.

Szijjártó Péter: a kijevi nagykövetség folytatja működését

Újabb komoly támadás érte Ukrajna energetika infrastruktúráját, rakétákkal támadták Kijevet és több nagyvárost is; a kijevi nagykövetség folytatja működését - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden este a Facebook-oldalán közzétett videójában.

A miniszter elmondta, rossz, aggasztó hírek érkeztek az elmúlt órákban Ukrajnából. "Sajnos a háború nem csillapodik" - fogalmazott.

Szijjártó Péter közölte: telefonon beszélt Íjgyártó István kijevi magyar nagykövettel, akinek jelentése szerint három robbanást hallottak Kijevben a légiriadó elrendelését követően.

A nagykövetség és annak munkatársai épségben vannak, az áramellátás akadozik így az internet-szolgáltatás sem stabil - mondta el a miniszter.

Megjegyezte, napról napra felülvizsgálják a nagykövetség működésére vonatkozó döntést.

Szijjártó Péter közölte azt is, beszélt Bacskai József ungvári főkonzullal, aki kapcsolatba lépett a kárpátaljai kormányzóval. Ő azt közölte, hogy Kárpátalja megyét nem érte rakétatámadás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×