eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Orbán Viktor a felére csökkentetné az inflációt - a nap hírei

A miniszterelnök felkérte a jegybankelnököt és a pénzügyminisztert, hogy intézkedéseikkel legalább a felére csökkentsék az inflációt. A Gazprommal kötött, a halasztott fizetésről szóló megállapodás aláírása miatt is el kellett utaznia Moszkvába – jelentette ki Szijjártó Péter. Több ezren tüntettek Budapesten az oktatás jövőjéért.

Azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség az orosz-ukrán háborúban, mert ez hozná el a gazdasági megkönnyebbülést - mondta a Kossuth rádióban a miniszterelnök. Orbán Viktor hangsúlyozta: a brüsszeli szankciókat elrontották, ráadásul azokhoz nem társulnak árcsökkentési javaslatok, ezért most szankciós infláció van, és szankciós felárat kell fizetni az energiáért. Jelezte: arra kérte a jegybankelnököt és utasította a pénzügyminisztert, hogy jövő év végére csökkentsék a felére a pénzromlás mértékét. Megismételte: 6 hónapig akkor is biztosított Magyarország energiaellátása, ha addig nem érkezik gáz az országba.

Az utóbbi időszakban tapasztalt nehézségek miatt, az Ausztrián keresztül Magyarországra érkező orosz gáznak néhány hónapja csak a 30%-a érkezik - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta ugyanakkor, hogy a hosszútávú megállapodás értelmében a nagyobb gáz mennyiség délről jön, így 88-90 százaléknyi mennyiség megérkezik az országba naponta. A tárcavezető kiemelte: a Gazpromtól 4 és 5 milliárd köbméternyi gázt vásárol a magyar kormány évente, ebből 3 és fél milliárd délről, a Török Áramlat gázvezetékein, és 1 milliárd köbméter Ausztrián keresztül érkezik.

A jegybank az év végéig biztosítja az energiaszámla kifizetéséhez szükséges deviza döntő részét – jelentette be az MNB alelnöke. Ezzel a piacról kiveszik az energiaimporthoz köthető devizaigényt. Virág Barnabás közölte azt is: a kamatfolyosó tetejét, az egynapos fedezett betét kamatát 25 százalékra emelte a Monetáris Tanács, ez 950 bázispontos emelést jelent. Az alapkamat változatlan maradt. Az MNB alelnöke úgy vélte: az infláció a következő hónapokban még némiképp emelkedhet, ugyanakkor egyre közelebb kerülünk a fordulóponthoz. Az MNB döntései nyomán csaknem kéthetes csúcsra javult a forint árfolyama.

Több ezren tüntettek Budapesten az oktatás jövőjéért. A szakszervezetek által péntekre meghirdetett újabb pedagógussztrájkjával egyidőben országszerte több helyen élőláncos demonstrációkat, illetve különféle megmozdulásokat szerveztek. A fővárosban egy előre meghirdetett demonstráció részeként mintegy 3-4 ezres tömeg vonult a Hősök teréről az állami iskolákat fenntartó Belügyminisztérium épülete elé, ahol beszédek hangoztak el, illetve a színpadon felgyújtották a tankerületek által a polgári engedetlenségi mozgalomban részt vett pedagógusoknak küldött fenyegető leveleket. A tömeg követelte a kirúgott tanárok azonnali visszavételét is.

A technológiai és ipari miniszter szerint a csütörtökön bejelentett napelemes döntéseknek nem lesznek kárvallottjai. Palkovics László a Világgazdaságnak azt mondta: mindenki, aki valamilyen formában engedélyt kapott a napelem-telepítésre, az eredeti feltételekkel meg tudja valósítani a beruházást. Közölte: a bejelentés azokra vonatkozik, akik most nyújtanak be telepítési kérelmet. A tárcavezető hangsúlyozta, a háztartási méretű kiserőművek esetében az állami támogatás feltételei nem változnak.

A források elosztásánál előnyben kell részesíteni a Budapesten és a vonzáskörzetén kívüli régiókat – jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter a Századvég Vidék Konferencia 2022 című rendezvényén. Nagy Márton felidézte: az elmúlt nyolc évben az összes pénzügyi forrás 40 százaléka a fővárosba irányult, annak vonzáskörzetével együtt pedig ez az arány 50 százalék. Hozzátette: kevés az olyan program, amely a területfejlesztést, a szegényebb régiók fejlesztését szolgálná.

Elérte az 1 millió 430 ezer forintot a Budapesten eladásra kínált új lakások átlagos négyzetméterára - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő vállalat. A cég hozzáteszi, hogy ez éves összevetésben 32 százalékos emelkedés, míg az előző negyedévhez képest 6 százalékos növekedést jelent. Az elemzésről kiadott közlemény szerint Budán a fajlagos ár átlagosan meghaladta az 1 millió 660 ezer forintot, Pesten pedig elérte az 1 millió 300 ezer forintot szeptember végére.

Megegyezés született Ankara és Moszkva között az Északnyugat-Törökországban létesítendő közös gázcsomópontról. A török elnök kijelentette: a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Asztanában folytatott egyeztetések után, a munkákat azonnal megkezdik a Gazprom szakértőivel. Recep Tayyip Erdogan hangsúlyozta: az érintett területen Törökország megerősíti a biztonsági intézkedéseket annak érdekében, hogy a csomópont védelmét garantálják.

Az adócsökkentési program újabb elemét vonta vissza a brit miniszterelnök. Liz Truss közölte: a korábbi terveknek megfelelően mégis felemelik jövőre a társasági adót. A brit kormányfő ezt nem sokkal azután jelentette be, hogy menesztette eddigi pénzügyminiszterét, Kwasi Kwartenget, helyére pedig Jeremy Hunt volt külügyminisztert nevezte ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×