eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Igazán autómentes lehet a közelgő autómentes hétvége Budapesten

Aaz Európai Mobilitási Hetet minden évben szeptember 16. és 22. között rendezik meg. Mutatjuk a helyszíneket!

A gyalogosoké lesz a Szabadság híd és a Vámház körút egy része, valamint a Pesti alsó rakpart az Európai Mobilitási Hét programjaihoz kapcsolódó autómentes hétvégén szombaton és vasárnap - mondta el Karácsony Gergely főpolgármester pénteken budapesti sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely kiemelte, a mobilitási hét arról szól, hogy megpróbálják a közösségi közlekedést népszerűségét erősíteni. Ez egy nagyon fontos nemzetközi esemény, hiszen a nagyvárosok élhetősége nagymértékben függ attól, hogy mennyien használják a közösségi közlekedést - mondta.

A főpolgármester úgy fogalmazott, "Budapesten a közösségi közlekedést használni (...) jó és menő dolog". Nemcsak egyszerűen egy környezettudatos életforma része, hanem egy olyan nagyvárosi életforma része, amely egy pezsgő nagyvárosban a legjobb mobilitási lehetőségeket biztosítja - mondta.

Karácsony Gergely közölte azt is, hogy a ciklus végére "nagyon jelentős mértékben" megújul a fővárosi közösségi közlekedés járműparkja - közölte.

Walter Katalin, a fővárosi mobilitási hetet szervező Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója elmondta, az Európai Mobilitási Hetet minden évben szeptember 16. és 22. között rendezik meg.

Közölte, a Mol Bubi közbringarendszer a napokban újabb 110 kerékpárral, míg a jelenlegi 173 állomás az év végéig 15-tel bővül.

Továbbá pénteken adták át az ötszázadik Mobi-pontot, ahol rendezetten lehet felvenni és leadni a mikromobilitási eszközöket - mondta.

Walter Katalin közölte azt is, hogy elkészült a Karolina úti kerékpársáv és biztonságosan, minden standardnak megfelelően közlekedhet két sávon az autósforgalom.

Szólt arról is, hogy hétfőn indul a 83M jelzésű trolijárat, ami külső Józsefváros elérhetőségét javítja jelentősen.

Az Európai Mobilitási Héten az európai városok és nagyvárosok fokozott erőfeszítést tesznek a fenntartható közlekedési megoldások bevezetésének népszerűsítésére, ösztönözve a lakosokat, hogy próbálják ki a gépkocsihasználat helyetti alternatívákat - olvasható a programokról is tájékoztató bkk.hu/mobilitasihet2022 oldalon.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×