eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Örök nyugalomra helyezték Mihail Gorbacsovot, a szertartáson Orbán Viktor is részt vett - a nap hírei

Az Európai Unió felkészült az orosz gázcsapok esetleges elzárására - közölte a gazdaságpolitikai biztos. Újabb műszaki hiba miatt ismét elhalasztotta az Artemis 1 űrrakéta fellövését a NASA.

Örök nyugalomra helyezték a moszkvai Novogyevicsi temetőben Mihail Gorbacsovot, a Szovjetunió utolsó vezetőjét. A szertartáson részt vett Orbán Viktor magyar kormányfő is, aki Magyarország nevében előzőleg lerótta kegyeletét a kedden, 91 éves korában elhunyt, Nobel békedíjas politikus ravatalánál. Orbán Viktor közösségi oldalán közzétett videójában úgy fogalmazott: sok minden kellett ahhoz, hogy Közép-Európa békésen, ember- és vérveszteség nélkül szabaduljon meg a kommunizmustól és Mihail Gorbacsov nélkül ez nem történhetett volna meg.Vlagyimir Putyin orosz elnök munkarendjére hivatkozva nem vett részt a temetésen, de csütörtökön lerótta tiszteletét a néhai szovjet vezető koporsója előtt.

A jövő héten Bukarestbe utazik a köztársasági elnök. A Magyar Nemzet úgy tudja: Novák Katalin szerdán Klaus Iohannis román államfő meghívására tesz hivatalos látogatást Bukarestbe. A lap szerint az elnöki kétoldalú találkozón kívül a magyar köztársasági elnököt fogadja Nicolae Ciuca miniszterelnök is. Novák Katalin találkozik még Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével, illetve a román kormány többi RMDSZ-es miniszterével is. Utoljára tizenkét éve, 2010-ben volt hivatalos elnöki szintű megbeszélés a román fővárosban.

Kötelességnek nevezte a felhalmozott örökség megőrzését és gyarapítását a Semmelweis Egyetem rektora az intézmény tanévnyitóján. Merkely Béla úgy fogalmazott: az oktatási szemléletben fontos elv az egészség megőrzése, a megelőzés. A rektor szerint azonban bármilyen fejlett is legyen a tudomány, a betegre fordított figyelem nem pótolható. Beszélt arról is, hogy az egyetemen 3651 elsőéves kezdi meg tanulmányait, a most induló tanévben minden korábbinál többen nyertek felvételt az egyetemre. A rektor kitért arra, hogy az egyetem jubileumi programsorozatot indít, ugyanis negyven évvel ezelőtt, 1983-ban indult a német, majd 1989-ben az angol nyelvű oktatás.

Óvatos, apró lépésnek nevezte a megszokott, békés hétköznapok felé a kárpátaljai magyar iskolák tanévnyitóját a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. Szilágyi Péter az Ungvár közelében fekvő Kisgejőc református templomában azt is hangsúlyozta: a háború ellenére a régió összes iskolájában elindulhatott a jelenléti oktatás. Megerősítette: a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy Kárpátalján működjön az óvodától a felsőoktatásig terjedő anyanyelvi oktatási rendszer.

Kincsnek nevezte a keresztény hitet és a magyarságot a nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó Ünnepségén. Potápi Árpád János a felvidéki Deresk római katolikus templomában tartott ünnepségen azt mondta: a Felvidéken az idei tanévben 3675 gyermek kezdi meg az első osztályt, ami azt mutatja, hogy évről évre nő a felvidéki magyar iskolások létszáma.

A kormány hisz abban, hogy a család a nemzet alapja, legfőbb erőforrása, ennek szellemében dolgozik - jelentette ki a családokért felelős államtitkár. Hornung Ágnes a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének rendezvényén, az Országházban azt mondta, a nemzet jövője a családokban rejlik. Legutóbb 2020-ban tartották meg a találkozót, az elmúlt években a koronavírus-járvány miatt erre nem volt lehetőség.

Javaslatokat fogalmazott meg az MSZP a megélhetési katasztrófa elkerüléséért. Az ellenzéki párt az úgynevezett rezsistop részeként alapszolgáltatás bevezetését kezdeményezi, ami mindenkinek biztosíthatná a létfenntartáshoz szükséges gázhoz és áramhoz a hozzáférést. Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke arról beszélt: a villamos energia, vezetékes gáz, tűzifa, brikett, koksz és PB-gáz áfáját a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra kellene csökkenteni. Hozzátette: a következő hetekben javaslataikat országszerte rezsistopfórumokon fogják bemutatni

Emberségesebb adósságkezelést és a végrehajtások differenciálását javasolja a Párbeszéd. Berki Sándor, a párt országgyűlési képviselője Facebook-oldalán azt mondta: a Párbeszéd javaslata szerint bruttó 100 ezer forintig 12 százalékot, a bruttó 100 és 200 ezer közötti részre pedig 20 százalékot lehetne letiltani a jövedelemből.

Az Európai Unió felkészült arra az esetre, ha Oroszország teljesen leállítaná az Európába irányuló földgázszállítást - közölte a gazdaságpolitikáért felelős uniós biztos. Paolo Gentiloni szerint ez a tárolási kapacitásoknak és az energiatakarékossági intézkedéseknek köszönhető. A Gazprom orosz nagyvállalat egy turbina olajszivárgására hivatkozva pénteken jelentette be, hogy mégsem indítja újra a szállítást a tervezett szeptember 3-i időpontban az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat I. vezetéken. A G7-országcsoport pénzügyminiszterei a bejelentés előtt nem sokkal állapodtak meg abban, hogy véglegesítik az orosz olajra vonatkozó árkorlátozást.

Újabb műszaki hiba miatt ismét elhalasztotta az Artemis 1 űrrakéta fellövését a NASA. Az előkészítésen dolgozó szakemberek fedezték fel a folyékony hidrogén szivárgását, amelyet nem sikerült leállítani, ezért lefújták az indítást. Hétfőn szintén üzemanyag-szivárgás miatt döntöttek a kilövés halasztása miatt. Az Artemis 1 az Egyesült Államok új Hold-programjának első űrrepülése lenne. A legénység nélküli űreszköz a kilövés után Hold-körüli pályára állna és tudományos kísérleteket végezne.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×