eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Szigorítottak a 480 forintos benzinársapkán - a nap hírei

Ezentúl csak a magántulajdonú gépjárművek kapnak 480 forintos áron üzemanyagot; ellenzéki pártok bírálják a korlátozást. A barnakőszén-kitermelés lehetőségét is vizsgálja a kormány a gáz kiváltásának eszközeként. Már euróban és dollárban is megfizethetik a társasági és az iparűzési adót a cégek.

Tovább korlátozta a kedvezményes tankolásra jogosultak körét a kormány. Az erről szóló rendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón közölte: ezentúl csak a magántulajdonú járművek, a mezőgazdasági gépek és a taxik tankolhatnak a 480 forintos hatósági áron. Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy a kormány felszabadítja a stratégiai dízel-tartalékok körülbelül negyedét, ami a Mol tartalékaival együtt is csak a hazai igények egy részét fedezi, ezért importra is szükség van. Szólt arról is, hogy Magyarország képes megfelelni a 15 százalékos gázfogyasztás-csökkentési uniós elvárásnak, ha erről megszületik a kötelező erejű döntés. Úgy fogalmazott: a gáztól mindenáron szabadulni kell, ezért az energetikai veszélyhelyzeti operatív törzs megvizsgálta az alternatívákat. Megerősítette: növelik a lignittermelést, újraindítják a mátrai erőmű szenes blokkjait, vizsgálják a barnakőszén kitermelés lehetőségét is.

A kisvállalkozók elleni újabb lépésként értékelték a kedvezményes tankolásra jogosultak körének szűkítéséről szóló kormánydöntést az ellenzéki pártok. A tömörülések a határozatot újabb inflációnövelő lépésnek is tartják, egyben úgy vélik: a kormány emellett ismét távolabb kerül a zöld megoldások alkalmazásától. A Demokratikus Koalíció szerint a bejelentés az üzemanyagokon lévő hatósági ár kivezetésének következő lépése. A Jobbik úgy vélte: a döntés határozata egy újabb csapás a magyar kisvállalkozókra, akiket az elmúlt hetekben már így is ellehetetlenítettek. Az LMP szerint a döntés újra bizonyította, hogy a Fidesz egyszerűen irtózik a zöld megoldásoktól. A Párbeszéd úgy véli: a döntés miatt a vállalkozások megemelkedett kiadásaikat a fogyasztókra, azaz a magyar emberekre terhelik. A Momentum a fuvarozókat érintő úthasználati díj csökkentését javasolja.

Újabb adókönnyítésről döntött a kormány: ezentúl a cégek nemcsak forintban, hanem euróban és dollárban is megfizethetik a társasági és az iparűzési adót - jelentette be Facebook-oldalán a pénzügyminiszter. Varga Mihály megjegyezte: az új szabály egyszerűsítést hozhat azoknak a cégeknek, amelyeknek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be. Bejegyzése szerint csökken az adminisztráció, változatlanul befolynak az adóbevételek ezzel stabil marad a költségvetési egyensúly.

Megjelent a 2022/2023-as tanév rendje a Magyar Közlönyben. A rendelet szerint az első tanítási nap szeptember 1-én lesz, míg az utolsó június 15-e. A végzős diákok a középfokú iskolában május 4-ig, a két évfolyamos részszakmára való felkészítést folytató szakiskolákban május 31-ig járnak iskolába. A tanítási év első féléve 2023. január 20-ig tart. Az iskolák január 27-ig adják ki az első félév tanulmányi értesítőit. Az őszi szünet október 29-től november 7-ig, a téli december 22-től január 3-ig, a tavaszi szünet április 6-tól 12-ig tart.

A kisebb létszámú, 4-8 osztályos iskolákban lehet reális a fafűtés bevezetése – jelentette ki a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta: a kormány első körben azt méri fel, hogy hány iskolában lehet lehetőség erre. Azt is vizsgálják, hogy tudják-e segíteni a folyamatot állami kazángyártással. Hozzátette: ahány kazánt venni kell, arra az állam biztosani fogja a forrásokat.

Leállította Lettországba irányuló földgázexportját a Gazprom. Az indoklás szerint a balti ország csak euróban hajlandó fizetni, nem pedig rubelben. Az ügy előzménye, hogy a lett parlament az ukrajnai háború miatt 2023 január 1-ig leállította az orosz gázimportot. Az energiatörvény módosításával elrendelte a földgázellátás diverzifikálását, és a stratégiai földgáztartalékok biztosítását. Lettország egyúttal azt tervezi, hogy saját terminálokat épít cseppfolyósított földgáz fogadásához.

Ferenc pápa is kulturális népirtásnak tartja a kanadai őslakosok bentlakásos iskolákba kényszerítését, fizikai és szexuális bántalmazását. A katolikus egyházfő erről hatnapos kanadai látogatásáról hazatérőben nyilatkozott. A térdproblémája miatt kerekesszékbe kényszerülő 85 éves egyházfő ismét elmondta, nem kizárt, hogy egészségi állapota miatt lemondjon, mindenesetre mostantól sokkal kevesebbet fog külföldre utazni. Az egyházat inkább már csak a Vatikánban akarja szolgálni.

Már két halálos áldozata van a majomhimlőnek Spanyolországban. Az első majomhimlővel fertőzött spanyolországi - egyben európai - beteg halálát pénteken jelentette be az egészségügyi minisztérium, részletek közlése nélkül. A spanyol média úgy tudja, hogy az első áldozat Valencia tartományban hunyt el agyvelőgyulladásban, a majomhimlő okozta szövődményben. Európában ez az első két ismert, majomhimlő okozta haláleset.

Megpróbálják fokozatosan csökkenteni a nyugat-csehországi Nemzeti Parkban egy hete pusztító erdőtűz területét a tűzoltók. A legfrissebb jelentés szerint továbbra is mintegy ezer hektáron ég az erdő. A tűzoltók számát az eddigi ötszázról hétszázra emelték, a tűzoltásba már nyolc helikopter és három repülőgép is bekapcsolódott. A műszaki segítség Svédországból, Lengyelországból és Szlovákiából érkezett. Az erdőtűz még kedden átterjedt a szomszédos Szász-Svájc Nemzeti Park területére is. A cseh oldalon mintegy 450-500 embert kellett evakuálni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×