eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a WHO – a nap hírei

A magyar kormány számára továbbra is a rezsicsökkentés megőrzése a legfontosabb - hangsúlyozta Németh Szilárd. Diplomás bérminimum bevezetését követeli a kormánytól az LMP. Szombaton volt az év eddigi legmelegebb napja. A nap legfontosabb hírei július 24-én.

A magyar kormány számára továbbra is a rezsicsökkentés megőrzése a legfontosabb- hangsúlyozta az annak fenntartásáért felelős kormánybiztos, a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Németh Szilárd felhívta a figyelmet arra, hogy az elhúzódó háborús válsághelyzet, az elszabadult infláció, a megszakadó ellátási láncok és az Európát sújtó, "brutális" energiaválság közepette kell védenie a kormánynak a rezsicsökkentést. Hangsúlyozta, hogy az áram megemelt árát - ami sokkal kedvezőbb a gázhoz képest - a Paksi Atomerőmű miatt tudják biztosítani, amely olcsón és biztonságosan biztosítja a lakosságnak a villamos energiát.

Diplomás bérminimum bevezetését követeli a kormánytól az LMP. A zöld párt népjóléti és családügyi szakszóvivője szerint ez harminc százalékkal lenne magasabb, mint a garantált bérminimum. Hohn Krisztina szerint évek óta értékvesztésen megy keresztül a közszolgálatban tevékenykedők bére. Több mint tíz éve nem emelték sem a köztisztviselők, sem pedig a közalkalmazottak bérét - tette hozzá. A politikus szerint ez óriási hiba a kormánytól, hiszen ezek a szektorok mostanra óriási munkaerőhiánnyal küzdenek.

Történelmi léptékű aszály sújtja Magyarországot, de a magyar gazdálkodókat több korábban megalkotott törvényi szabályozás segíti az ilyen helyzetben- közölte az Agrárminisztérium. A tárca felhívta a figyelmet, hogy a gazdálkodók a gabonapiaci szerződésekben vállalt kötelezettségek alóli teljes vagy részleges mentesülést kaphatnak. A minisztérium leszögezte: ez azért van, mert az egész ország érdeke, hogy minél több magyar gazda folytathassa a termelői munkát.

Szombaton volt az év eddigi legmelegebb napja - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. A csúcsértékek országos átlagban 38-39 Celsius-fok között alakultak, a középhőmérsékletek pedig elsősorban az ország délkeleti felében, nagy területen meghaladták a 29-30 fokot. Kiskunfélegyházán és Hódmezővásárhelyen volt a legmelegebb. Ezeken a helyeken 41,5 fokig emelkedett a hőmérséklet, ezzel a napi melegrekord is megdőlt.

Az első negyedévben Budapesten volt a legmagasabb, Somogy megyében pedig a legalacsonyabb a foglalkoztatási arány. A KSH adatai szerint a fővárost majdnem 80 százalékos, Somogy megyét pedig valamivel több mint 66 százalékos foglalkoztatási arány jellemezte. Az év első 3 hónapjában a foglalkoztatási ráta egy év alatt 74 százalékra nőtt országosan, a munkanélküliségi ráta 3,8 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 4,5 százalékról. Március végén 17 százalékkal kevesebb álláskeresőt tartottak nyilván az országban, mint egy évvel korábban.

Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a WHO a majomhimlő miatt – értesült a BBC. Ez a legmagasabb készültségi fokozat, amit az Egészségügyi Világszervezet kiadhat. A döntést azzal indokolják, hogy hirtelen világszerte nagyon kiugrott a fertőzések száma. 75 országból összesen 16 ezer esetről tud jelenleg a szervezet, és 5 haláleset köthető a betegséghez. A globális közegészségügyi vészhelyzet kihirdetése azt jelenti, hogy a fertőzés más országokra is átterjedhet, ezért összehangolt nemzetközi válaszlépéseket igényel.

Hőségriasztási rendszer felállítását sürgette, a német orvosi kamara vezetője a hőség okozta halálesetek megelőzésére. Klaus Reinhardt szerint az európai tikkasztó forróság, felhívja a figyelmet a szélsőséges nyári időjárás egészségügyi kockázataira. A szakember egy olyan központ megteremtését javasolta, amely Németország-szerte nyomon követné a hőséget, és tájékoztatná a lakosságot a legfontosabb teendőkről.

Kína felbocsátotta épülő űrállomásának három modulja közül a másodikat, ami döntő lépés a létesítmény befejezéséhez. A Ventien fedélzetén nem tartózkodnak űrhajósok. A közel 18 méter hosszú és 4,2 méter átmérőjű laboratóriumi modul, a 2021 áprilisa óta keringő, Mennyei Harmónia fő-modulhoz fog csatlakozni. A 3 háló-helyiséggel, mosdókkal és konyhával felszerelt Ventien tartalék platformnak is alkalmas az állomás irányítására, ha a többi műszer meghibásodik.

Pótlóbusz jár a 6-os villamos helyett hétfőről keddre virradóra, éjfél és hajnali 4 óra között pályakarbantartás miatt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. Az autóbuszokra a villamosperonok helyett a közút mellett kijelölt autóbusz-megállóhelyeken lehet fel- vagy leszállni. A járatok a Széll Kálmán tér felé nem állnak meg a Margitszigetnél. A 931-es autóbuszokra hétfőről keddre virradó Pest felé a Margit híd, budai hídfőben a villamosperon helyett a közúton kijelölt megállóban állnak meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×