eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Szerdán folytatódik a kata-módosítás elleni tiltakozás - a nap hírei

Az MNB a leghatározottabban fellép az infláció letörése érdekében. Kulcskérdésnek nevezte az energiatárolók feltöltését a pénzügyminiszter.

A tiltakozások ellenére megszavazta a kisvállalkozók tételes adójának módosítását az Országgyűlés. Ennek értelmében szeptembertől csak egyéni vállalkozó katázhat, és csak magánszemélynek állíthat ki számlát. Szakértők szerint ezek a korlátozások kisvállalkozók százezreit zárják ki a kedvező adónemből.

Elsietettnek, a kisadózókra nézve méltatlannak tartja a kata módosításáról szóló törvényjavaslatot a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. A VOSZ további egyeztetéseket javasol az érintettekkel. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara észszerűbbé tenné az új kata egyes részszabályait, az adónemből kiesők számára új adónemet javasol, valamint a szeptemberi határidő helyett január 1-jei bevezetést szorgalmaz. A módosítás nyerteseinek tartott taxisok pedig azt kérik a kormánytól, hogy a kata összeghatára mellett emeljék az áfahatárt is 12 millióról legalább 14-15 millió forintra.

Az Orvosi Kamara az egészségügy ígért átalakításáig mentességet kér az egészségügyi dolgozóknak a kata azon szabálya alól, hogy csak magánszemélyeknek adhatnak számlát. A szervezet közleménye szerint a szabályok átmenet nélküli átalakítása az egészségügyben tovább nehezíti az ügyeletek kiállítását és akadályozhatja a betegek folyamatos ellátását.

A változtatások ellen kisvállalkozók tüntettek a fővárosban, lezárták a Margit hidat, és egy időre lassították a forgalmat az Erzsébet hídon is. Szerda este 6-ra újabb tüntetést hirdetett meg a Momentum a Kossuth térre. Közben a budapesti megmozdulások mellett vidéki nagyvárosokban is voltak tüntetések az új kata - törvény ellen.

Emelte az alapkamatot és szélesítette a kamatfolyosót a jegybank. 200 bázisponttal 9,75 százalékra emelte az alapkamatot a Monetáris Tanács, a kamatfolyosó két szélét is ugyanilyen mértékben emelte a testület, így az egynapos betét kamata 9,5 százalék, az egynapos hitel kamata pedig 12,25 százalék lett.

Az MNB a leghatározottabban fellép az infláció letörése érdekében – jelentette ki a jegybank alelnöke a kamatdöntés után. Virág Barnabás hangsúlyozta, hogy az MNB eszköztárában minden szerepel, az elsődleges védvonal a kamatpolitika, de szavai szerint nincsenek tabuk. Hozzátette: a következő időszakra is egyértelmű irány a határozott kamatemelés.

Kulcskérdésnek nevezte az energiatárolók feltöltését a magyar pénzügyminiszter. Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek ülése után hangsúlyozta: a tél közeledtével egyre fontosabb kérdéssé válik, hogyan áll Európa energiabiztonsága. Elmondta, hogy a magyar energiatárolók feltöltöttsége 36 százalékos és megerősítette, hogy a kormány elindította a szükséges megrendeléseket a további energiabeszerzésekhez.

Az északi szélenergia és a déli napenergia összekötését szorgalmazta a szlovén miniszterelnök Berlinben. Robert Golob úgy vélte: ezzel nem csak "zöld fordulatot" idézhetnének elő Európában, hanem stabil és egységes európai rendszert hozhatnának létre az energiatermelés terén. A szlovén miniszterelnök Olaf Scholz német kancellárral tárgyalt az orosz gázszállítások csökkentése miatt kialakult energiaválságról.

Az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács elfogadta a még hiányzó jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy Horvátország 20. országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején. Az eurócsoport június közepén állapodott meg arról, hogy Horvátország az euró bevezetéséhez szükséges valamennyi feltételnek megfelel. A tagországi szakminiszerek megállapították azt az árfolyamot, amelynek alapján 2023. január elsején a kuna euróvá konvertálódik. Az átváltási árfolyamot 1 euróra vetítve 7,5 kunában határozza meg a testület.

Napi százezerben korlátozta ősz elejéig az induló utasok napi számát a legnagyobb forgalmú brit repülőtér. A londoni Heathrow a munkaerőhiány és az ebből eredő, időnként súlyos fennakadások miatt hozta meg a döntést. A vezérigazgató az utasokhoz intézett, nyílt levelében azt írta: az elmúlt négy hónapban olyan ütemben emelkedett az utasforgalom Heathrow-n, mint a korábbi negyven évben összesen.

Nyolc jelölt indulhat a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért – jelentette be az alsóházi konzervatív frakció illetékes szakpolitikai bizottságának elnöke. A párt új vezetője lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.

Japánban búcsút vettek Abe Sindzó volt miniszterelnöktől, aki ellen a múlt héten követtek el merényletet. A szertartást egy tokiói buddhista szentélyben, szűk körben tartották, az elhunyt családja és barátai részvételével. Abe Sindzó posztumusz megkapta a krizantém-rendet, a szigetország legmagasabb kitüntetését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Tízből négy uniós munkavállalót közvetlenül érint majd a zöld átállás

Tízből négy uniós munkavállalót közvetlenül érint majd a zöld átállás

A munkavállalók közel 40%-a az EU-ban jelenleg olyan szakmában dolgozik, amelyre a gazdaság zöld átállása közvetlen hatással lesz – derül ki az Eurofound elemzéséből. A szociális, foglalkoztatási és munkaügyi kérdésekkel foglalkozó uniós szervezet jelentése szerint majdnem minden tizedik jelenlegi munkavállalóról mondható el, hogy a zöld átállás hatására olyannyira fokozatosan átalakul a szakmája, hogy azzal egy új foglalkozás jön létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×