eur:
392.22
usd:
362.26
bux:
72068.18
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pixabay.com

Alig maradt víz a magyarországi folyókban, tavakban

Erősödhetnek az algásodási folyamatok.

Alig maradt víz a Debrecen mellett fekvő Vekeri-tóban, az aszályos időjárás miatt egy nagyobb pocsolyává zsugorodott össze - írtuk az Időkép alapján. Hasonló a helyzet a Dunántúlon lévő bicsérdi tóval, amely kedvelt volt a horgászok körében.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság műszaki titkára szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sem jobb a helyzet.

Folyóink és kisvízfolyásaink mederteltsége alacsony, illetve igen alacsony tartományban mozog, csak a Tisza duzzasztott szakaszain jellemző valamivel „bővebb” vizű állapot – közölte a Boon.hu-val Kovács István.

A Sajó és a Hernád vízszintjei az eddig észlelt legkisebb víz körüli tartományban mozognak.

A szakember szerint néhány kisvízfolyás medre teljesen kiszáradt. A meleg az állóvizek tekintetében is kedvezőtlen változásokat eredményezhet, hiszen a vízhőmérséklet emelkedésével csökken a víz oldottoxigén-tartalma, illetve erősödhetnek az algásodási folyamatok.

Az Időkép arról írt, hogy több folyó egyes szakaszain a legalacsonyabb vízállás rekordját is megközelítette a vízszint.

Az Északi-középhegység és az Alföld folyóin a legrosszabb a helyzet, sok folyó bizonyos szakaszokon kevesebb mint 10 cm-re van attól, hogy a valaha mért legkisebb vízállás rekordját megdöntse. A Tisza Szolnoknál mindössze 1 cm-re van ettől, míg az Ipoly Nógrádszakálnál is 2 cm-rel marad el a negatív rekordtól. Rendkívül alacsony a vízállás a Szamoson, a Zagyván és a Maroson is.

A következő napokban sem várható a folyók vízgyűjtőjén nagy területet érintő tartós, kiadós esőzés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×