eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: bkk.hu

A lakosság véleményét várják a dél-pesti fonódó villamoshálózatról - térképen a tervek

Közvetlen belvárosi villamosjárat indítását tervezi Pesterzsébet térségéből a Mester utca-Haller utca-Soroksári út-Jászai Mari tér útvonalon a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A tervről június 9-éig várják a lakossági észrevételeket.

A fejlesztés eredményeként az új, Pesterzsébetet a belvárossal összekötő villamosvonal valódi alternatívaként szolgálhat az autóbuszok mellett, hiszen a belvárosba utazva az új villamos hasonlóan gyors eljutást biztosít, de átszállás nélkül - közölte a BKK.

A társaság azt javasolja, hogy 2B jelzéssel a Jászai Mari tér és Pesterzsébet, Pacsirtatelep között új villamosjárat induljon, amely a pesti rakparton és a Gubacsi úton át éri el Pesterzsébetet.

A 2B járat a javaslat szerint mindennap hajnaltól késő estig közlekedik, csúcsidőben 10 percenként. Ezzel Pacsirtatelep, Erzsébetfalva és a Pesterzsébeti lakótelep térségéből közvetlen belvárosi kapcsolat jönne létre, amellyel az összes metróvonal, a 4-es és 6-os villamos, a Rákóczi úti buszjáratok, további autóbusz- és trolibuszvonalak és több kereskedelmi, kulturális intézmény is átszállásmentesen elérhetővé válna.

A dél-pesti villamosközlekedés további változásaira kitérve közölték: a közvetlen belvárosi kapcsolatot biztosító új 2B villamos miatt a Gubacsi úton az 51-es villamos szerepe várhatóan jelentősen csökken, ezért az új hálózat bevezetése után néhány hónappal - a tapasztalatok alapján, az utazási igényekhez igazodva - a közlekedési rend felülvizsgálatára lesz szükség. Addig a tervezet szerint az 51-es villamos a jelenlegi útvonalán, de szűkebb üzemidőben, csak hétköznapokon csúcsidőben, míg az 51A villamos hétköznapokon hajnalban, napközben és késő este, valamint hétvégi napokon egész nap a Mester utca/Ferenc körút végállomástól a Könyves Kálmán körút térségéig közlekedik majd.

A belső Mester utca villamosforgalma érdemben nem változik az új közlekedési rend szerint, a javaslat szerint azonban a Vágóhíd utca térségében az új lakónegyedekhez sűrűbb kötöttpályás eljutási lehetőség jönne létre, az új 2B villamos pedig közvetlen kapcsolatot nyújtana a belvároshoz - írták.

A tervek szerint továbbra is közlekedik a pesterzsébeti 52-es villamos. Az új 2B villamos miatt átalakuló és várhatóan csökkenő szerepe miatt ezentúl 15-20 percenként járna, továbbra is biztosítva a Határ úti kereskedelmi létesítményekkel, több autóbuszjárattal és az M3-as metróval a kapcsolatot.

A 2M villamosjárat változatlan útvonalon a Jászai Mari tér és a Keleti pályaudvar között közlekedik. A Haller utcában és a Fiumei úton közlekedők a 2M és a 24-es villamost is választhatják utazásukhoz.

A 24-es villamos közlekedésén a BKK javaslata nem változtat, így a villamosjárat továbbra is csatlakozást biztosít majd a H6-os HÉV-vonalhoz - olvasható a BKK közleményében.

A változások bevezetését augusztusban tervezik. A lakossági észrevételeket június 9-éig várják a bkk.hu/fejlesztesek/tarsadalmi-egyeztetes oldalon.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×