eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozik a sajtónak a Városházán 2022. május 25-én. Összeveszett a DK és a Momentum, határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés erre a napra összehívott ülése.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összeveszett a DK és a Momentum, elmarad a Fővárosi Közgyűlés mai ülése

Bősz Anett tervezett főpolgármester-helyettessé választása okozhatta a konfliktust.

Összeveszett a DK és a Momentum, határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés szerdára összehívott ülése. Karácsony Gergely főpolgármester újságíróknak ezt a fővárosi koalíciót alkotó pártok vezetői között lévő konfliktussal indokolta.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: nem a fővárosi frakciók, nem a polgármesterek között, hanem pártvezetői szinten van nézetkülönbség, ami a Momentum és a Demokratikus Koalíció (DK) között "ma áthidalhatatlan véleménykülönbséget eredményezett".

A főpolgármester kérdésre válaszolva azt közölte: a közelgő időközi választások miatt olyan konfliktus van a Momentum és a DK között, hogy "ma nem tudunk dolgozni".

A Telex arról ír, hogy a Momentum szerint a politikai megegyezés hiánya miatt nem tudták biztosítani a DK-s Bősz Anett főpolgármester-helyettessé választását, azaz a Momentum nem szavazta volna meg őt, így nem lett volna elég szavazat az érvényes döntéshez. A Momentum álláspontja szerint szerették volna, hogy ettől függetlenül legyen közgyűlés, de ebbe a DK nem ment bele.

Ezt erősíti meg a DK közleménye, amit ezze a címmel küldtek ki: Elmaradt a Fővárosi Közgyűlés, mert a Momentum nem akarta megszavazni a DK-s Bősz Anettet főpolgármester-helyettesnek.

Gy. Németh Erzsébet országgyűlési képviselővé válásával a Demokratikus Koalíció Bősz Anettet bízta meg azzal a feladattal, hogy a DK következő főpolgármester-helyettese legyen – emlékeztetnek.

„Bár 2019 óta természetes, hogy az ellenzéki pártok az ellenzéki együttműködés keretében megszavazzák egymás jelöltjeit Budapesten, a Momentum hivatalosan arról tájékoztatta a DK-t, hogy a két párt közötti, időközi választásokkal kapcsolatos viták miatt nem fogja megszavazni Bősz Anett főpolgármester-helyettessé válását” – írják.

Végül

felszólítják a Momentumot, hogy szavazza meg Bősz Anettet főpolgármester-helyettesnek a következő Fővárosi Közgyűlésen.

Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP-frakció vezetője a határozatképtelenséget újságíróknak úgy kommentálta, hogy "a baloldali pártok viszálykodásai és belső konfliktusai miatt Budapest ügyei nem tudnak előre haladni".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×