eur:
393.08
usd:
363.58
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Gödöllőn, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE)  ünnepi névadó dokumentumának aláírásán 2021. február 1-jén. Az eddig Szent István Egyetem (SZIE) néven működő felsőoktatási intézményhez csatlakozott a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 11 kutatóintézete és gazdasági társaságai, valamint a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézete. A MATE fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Húsz egyetem közel 200 milliárd forintot kap

Az összeget infrastruktúrafejlesztésre, valamint a tudományos parkok megújítására használhatják fel.

Húsz felsőoktatási intézmény majdnem 200 milliárd forint támogatásban részesül - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics László közölte, a kormány a következő időszakban 2700 milliárd forintot fordít az egyetemek fejlesztésére, ennek első ütemében jutnak a 200 milliárd forinthoz modellváltó és állami intézmények. A támogatásból már előkészített projekteket finanszíroznak, az erről szóló szerződéseket még a héten aláírják.

A támogatásból részesül például a műszaki egyetem, az Andrássy egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem, a négy orvosképző egyetem, valamint az Óbudai, a Miskolci, a Pannon, a dunaújvárosi és a táncművészeti egyetem is - sorolta a miniszter.

Palkovics László felidézte, a kormány 2014-ben tűzte célul a felsőoktatás megújítását, egy rugalmasabb fenntartói modell kialakítását, ennek részeként tavaly 21 állami egyetem ment át modellváltáson, azok finanszírozását a két és félszeresére emelték.

Ezen túlmenően

a kormány az idén a GDP majdnem két százalékát fordítja az egyetemek fenntartására, illetve fejlesztésére,

ezzel pedig Magyarország az Európai Unió élmezőnyébe tartozik - hangoztatta a miniszter.

Palkovics László elmondta, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően mára tizenegy magyar egyetem került be a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek első öt százalékába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×