eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay.com

MNB-jelentés: a természet kárára nem lehet a növekedést erőltetni

A környezeti fenntarthatóság elérése a 21. század egyik legnagyobb kihívását jelenti, a természet kárára ma már nem lehet a növekedést erőltetni - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn, miután elkészítette a klímaváltozással kapcsolatos pénzügyi (TCFD) jelentését.

Az MNB első átfogó klímakockázati jelentésének fő motivációja a jegybanki működés áttekintése, illetve a jegybankmérleg klímakockázati értékelése mellett a nemzetközi gyakorlat támogatása volt, valamint a hazai pénzügyi és állami szereplők számára történő példamutatás.

A jelentés elkészítése során az MNB elsősorban a G20-ak Pénzügyi Stabilitási Tanácsa által létrehozott, éghajlatváltozással kapcsolatos pénzügyi közzétételekkel foglalkozó munkacsoport (TCFD) ajánlásaira támaszkodott.

A közleményben rámutattak arra, hogy az éghajlat változása hatással van az árstabilitásra, a pénzügyi stabilitásra és a fenntartható felzárkózásra, így a kérdést a jegybankoknak is kiemelten kell kezelniük.

Hangsúlyozták: mérés nélkül nem képzelhető el zöld fordulat, hiszen a környezeti fenntarthatóság alapvető feltétele a transzparencia mind a kiindulópont, mind pedig a megtett lépések hatásának vizsgálata tekintetében.

A pénzügyi szektor központi jelentőségéből adódóan az MNB-re mint monetáris és pénzügyi felügyeleti hatóságra ebben a tekintetben is kulcsszerep hárul. A jegybanktörvényben 2021 nyara óta tételesen is szerepel, hogy az árstabilitási cél elsődlegessége mellett az MNB támogatja a környezeti fenntarthatóság elérését - emelte ki a jegybank.

A közlemény szerint az MNB a klímakockázatok mérésekor a nemzetközi ajánlások mellett áttekintette és felhasználta a meglévő jegybanki példákat, gyakorlatokat, valamint figyelembe vette saját pénzügyi eszközportfólióinak sajátosságait is.

A magyar pénzügyi rendszer szisztematikus zöldítésének kulcsfontosságú lépése az MNB klímakockázati jelentésének publikálása, amit évente tervez a jegybank megjelentetni, ösztönözve ezzel a hazai pénzügyi és állami rendszer szereplőit a gyakorlat követésére - tájékoztatott a jegybank.

A teljes jelentés az MNB honlapján, ide kattintva olvasható. Szerepel benne egyebek között a

  • a monetáris politikai eszköztár zöldítésének lehetséges irányai,
  • a fiskális kiadások és a hozzájuk tartozó emissziós súlyok,
  • a Növekedési Kötvényprogram klímakockázati elemzése,
  • a devizatartalék klímakockázati elemzése.
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×