eur:
394.52
usd:
365.77
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
JAS-39 Gripen vadászrepülőgépek a budaörsi reptéren rendezett honvédelmi napi haditechnikai bemutatón 2019. május 17-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

A honvédség a berepülő katonai drónról: újabb jeleket észleltek, Gripeneket riasztottak

Radaron észlelt jelek miatt kétszer is riasztották a Magyar Honvédség repülőit pénteken.

Mint arról az Infostart is beszámolt, egy katonai drón zuhant le Zágrábban, amely Románián át érkezett, a magyar légteret is átszelte, és bejutott Horvátország fölé is.

A Honvédelmi Minisztérium közleményt adott ki az ügyben. Eszerint egy, a légtérben a radarképernyőn időnként érzékelhető repülő tárgyat észlelt a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata 2022. március 10-én az éjszakai órákban Magyarország légterében. A repülő eszköz, mint később beigazolódott, egy TU-141 típusú drón volt, amelyet az utóbbi időben az elavultsága miatt elsősorban kiképzési légicélként alkalmaztak. Ilyen eszközzel az ukrán, de korábban az orosz hadsereg is rendelkezett - írták.

A nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékelték. Magyarország légterébe - Románia légterét érintve - Csengernél lépett be. "A hazánkba történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva, az az ország légteréből távozott."

"Sajnos az éjszakaihoz hasonló esemény pénteken, a déli órákban is történt hazánk légterében, akkor az észak-keleti országrészben. Tekintettel az előzményekre, a készültségi szolgálatban lévő Gripenek ellenőrizték az érintett légteret, azonban semmiféle légijárművet ott nem találtak" - közölték.

Később Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be a közösségi oldalán, hogy a délutáni órákban ismét érzékeltek a radarok az éjszakaihoz és a délihez hasonló jeleket. A honvédség repülőit ismét riasztották, azok felszálltak és átvizsgálták az érintett területet, de

"légi objektumot ezúttal sem találtak."

Azt mondta, az esetről tájékoztatta a román, a horvát és a szlovén külügyi tárca vezetőit. Hangsúlyozta, garantálni kell, hogy Magyarország semmilyen módon nem keveredik bele a szomszédos Ukrajnában zajló háborúba, és minden esetben, a fentiekhez hasonlókban is higgadtan és körültekintően kell eljárni. Most is ez történt.

Mivel több NATO-tagország légtere is érintett volt azután, hogy a repülő tárgy elhagyta Ukrajna légterét, ezért szoros együttműködésben vizsgálják a később lezuhant jármű esetét.

Frissítés: A Honvédelmi Minisztérium ezt követő közleményében az szerepel, hogy a második pénteki észlelés a 15 óra környékén történt, amikor is a gyanús radarjelek miatt a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata felszállást rendelt el a Légvédelmi Készenléti Szolgálat számára.

A Honvédelmi Minisztérium is figyelmeztetett: "az ukrán háborús konfliktus miatt különösen fontos, hogy megfontoltan és higgadtan kezeljük az ilyen eseményeket.

Hazánk célja továbbra is az, hogy kimaradjon ebből a háborúból, elkerülje azt, még abban az esetben is, ha ilyen, vagy ehhez hasonló események akár provokatív jelleggel történnek."

Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is felvette a kapcsolatot horvát partnerével és a szomszédos országok képviselőivel. Az eset körülményeit folyamatosan vizsgálják, az információkat egymással megosztják.

A Magyar Honvédség továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a légtérben történő eseményeket, garantálva hazánk szuverenitását és a magyar emberek biztonságát - olvasható a tájékoztatásban.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×