eur:
393.59
usd:
364.41
bux:
71891.95
2024. július 4. csütörtök Ulrik
The classroom environment Prepared for students, Clean, neat, stimulating craving, Prepare to develop youth the future of the country.
Nyitókép: jittawit.21/Getty Images

PSZ: okosan és kreatívan, de lesz sztrájk

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntésében kimondta, hogy a pedagógussztrájk idején is biztosítani kell a gyermekfelügyeletet és az oktatást, közben az Emmi arra kéri a tanárokat, a háborúra való tekintettel fontolják meg a munkabeszüntetést. A részletekről Szabó Zsuzsát, a Pedagógusok Szakszervezetének elnökét kérdeztük.

Szabó Zsuzsa szavai szerint: pontosan azt várták a bíróságtól, hogy az helyben fogja hagyni azt a kormányrendeletet, „ami a sztrájktörvényen felül még pluszban gúzsba köti a pedagógusokat a munkabeszüntetés lehetőségével kapcsolatban, de ennek megfelelően fognak eljárni – okosan és kreatívan”. Utóbbi lényege, hogy március 16-tól 18-ig a tanítási órák közül egyet sem tartanak meg, az elmaradt 50 százalékot viszont a következő három napban – március 21-től 23-ig – igen a többi órával egyetemben, de ezek is sztrájknapok lesznek. A PSZ elnöke azt is megerősítette, hogy a sztrájk első három napján biztosított lesz azok számára a gyerekfelügyelet, akiknek a szülei nem tudják megoldani az otthonmaradást, így támogatva a pedagógusok ügyét.

Azzal kapcsolatban, hogy a szaktárca az orosz–ukrán háborúra hivatkozva kérte a munkabeszüntetés elhalasztásának megfontolását, Szabó Zsuzsa emlékeztetett: a szakszervezetek október közepe óta tárgyalnak sztrájkbizottságban a kormánnyal, és mint kiemelte,

az oktatás bajainak semmi köze nincs az ukrán háborúhoz, vagy a menekültekhez, ezért nem fogják elhalasztani a sztrájkot.

Megismételte, azért sztrájkolnak, hogy a gyerekeknek legyen jövője, valamint hogy legyen elég pedagógus az oktatási rendszerben, máskülönben a kormány sem tudja – a tanárok hiányában – ellátni az alapvető feladatát.

Az Emmi szerda esti közleménye arra is kitért, hogy a kormány elkötelezett a pedagógusok bérének folytatása mellett. A szakszervezeti vezető szerint viszont 2014 óta tizenhét havi bérüket vették el a pedagógusoknak, miközben

„tele a padlás az ígéretekkel”, ők aláírt szerződéseket akarnak már látni.

Kiemelte: a szakszervezetek nem a célja, hogy sztrájkot szervezzenek, hanem hogy azok a követeléseik teljesüljenek, amikért gyakorlatilag 2018 óta tárgyalóasztalnál ülnek és 2021 októberétől pedig sztrájkbizottságként küzdenek. „Bőven lett volna idő az elmúlt öt hónapban ezekről a kérdésekről megállapodni, de a kormány nem tette, emiatt csúsztunk össze ezzel a sajnálatos háborús helyzettel” – fogalmazott.

Szabó Zsuzsa végül arra is kitért, fogalmuk sincs, hogy mikor folytatódhatnak az egyeztetésnek, mert bármennyire is szerették volna mielőbb folytatni, azt a választ kapták, hogy majd levélben tájékoztatják őket a következő időpontról. A PSZ elnöke előre nem tudta megmondani, hogy hány pedagógus részvétel várható a jövő héten esedékes munkabeszüntetésen, de emlékeztetett, hogy a január 31-én megtartott figyelmeztető sztrájkhoz 26 782 oktatásban dolgozó csatlakozott, ami „hihetetlen”, miután ilyen magas számban ágazati szakszervezet még nem sztrájkolt Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Tovább drágult sokak kedvenc élelmiszere

Tovább drágult sokak kedvenc élelmiszere

2024 májusában a kakaó és a csokoládépor fogyasztói ára az Európai Unióban mintegy 6,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, az árnövekedés üteme azonban már láthatóan lassul. A rendkívüli drágulás hátterében több tényező áll, amelyek közül néhány már hosszabb ideje befolyásolja a piacot - derült ki az Eurostat friss adataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×