eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek a záhonyi vasútállomáson 2022. március 1-jén.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Az UNHCR üdvözli, hogy Magyarország fogadja a menekülteket

Beregsurányba 3-4 ezer menekült érkezik naponta.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) üdvözli, hogy Magyarország határai nyitva állnak az Ukrajnából menekülők előtt - mondta Stephanie Woldenberg, az UNHCR közép-európai képviseletének vezetője Beregsurányban, miután - Soltész Miklós államtitkár társaságában - meglátogatta az ottani segítőközpontot.

Stephanie Woldenberg fantasztikusnak nevezte, hogy az ezer lakosú határmenti falu közössége képes gondoskodni három-négyezer menekültről naponta.

Elmondta: keddre az Ukrajnából elmenekülők száma elérte a kétmilliót és lehetetlen megjósolni a helyzet további eszkalálódásának mértékét. Ha a krízis hosszabb ideig tart, az UNHCR minden eszközzel kész támogatni az Ukrajnával szomszédos országokat a menekültválság kezelésében - tette hozzá.

Az UNHCR készített egy regionális tervet a krízis kezelésére - ismertette -, ebben nemcsak az Ukrajnával határos célországok segítése szerepel, hanem külön fókuszálnak az ukrajnai belső menekültválságra is.

Az UNHR kis létszámmal dolgozik ugyan a térségben, ám a krízis nyomán masszív támogatócsapatot állítottak össze vészhelyzetre szakosodott munkatársaik bevonásával - mondta Stephanie Woldenberg.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy kormány szerdára úgynevezett első ütemű javaslatot készít az ENSZ menekültügyi főbiztossága számára arról, hogy a szervezet miként tud segítséget nyújtani a segélyszervezeteknek és az érintett önkormányzatoknak. Erre annál is inkább szükség van, mert már 200 ezer ukrajnai menekült érkezett Magyarországra, és nincs vége a menekültáradatnak. Ez egyben szükségessé teszi a krízis kezelése érdekében további uniós és egyéb nemzetközi források bevonását is - mondta.

Arról is szólt, hogy a magyar kormány a Híd Kárpátaljáért program keretében már hárommilliárd forinttal támogatta a menekültek ellátásában résztvevő hat karitatív szervezetet. Ugyanakkor a Hungary Helps program keretében a kormány tíz kamionnyi segélyszállítmányt indított útjára Kárpátaljára és a Kárpátokon túli ukrán településekre is - ismertette.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×