eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pixabay

Ellenzéki pártok: a Fidesz leszavazta az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséről szóló javaslatot

A parlament gazdasági bizottságában a Fidesz képviselői leszavazták az alapvető élelmiszerek és a tűzifa áfájának csökkentéséről szóló javaslatokat - közölték az országgyűlési választáson közös jelölteket állító ellenzéki pártok.

A Jobbik, az LMP, az MSZP és a DK politikusainak pénteki, online sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel Jobbik-alelnök azt mondta, a kormánypárt engedte elszabadulni az élelmiszerárakat, a benzinár befagyasztása pedig hosszú távon még tüneti kezelésnek is kevés. Az adó- és áfacsökkentés mellett érvelő politikus megjegyezte, hogy a pelenka, a bébiétel és a cumisüveg ára egész Európában Magyarországon tartalmazza a "legbrutálisabb büntetőadót".

A megélhetési válságról beszélő Csárdi Antal LMP-s frakcióvezető-helyettes a 7,9 százalékos januári inflációs adatot emelte ki. Hozzátette, hogy az olaj ára egy év alatt 33, míg a liszté 31 százalékkal növekedett. A politikus hangsúlyozta, hogy az MNB alelnöke februárra 8,5 százalékos inflációt jósol, vagyis valószínűleg az élelmiszerek ára is tovább fog nőni.

A problémára az a megoldás, hogy az alapvető élelmiszerek áfakulcsát egységesen öt százalékra kell csökkenteni - ismertette véleményüket.

Korózs Lajos MSZP-s országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: komoly megélhetési válság van, amit nem lehet egyszeri intézkedésekkel leküzdeni. A kormánynak nincs rendszerszintű elképzelése arról, hogyan segítsen a bajban lévő családokon - állította a Heves megyei 3. választókerületben induló jelölt.

Az évekkel ezelőtt meghirdetett szociálistűzifa-program gyakorlatilag "bedugult" - bírált a politikus. Hangsúlyozta, hogy

a magyar háztartások több mint 40 százaléka tűzifával fűt, de sokan még ezt sem engedhetik meg maguknak, ezért ők hulladék, rongyok vagy műanyag elégetésével próbálnak "meleget varázsolni" az otthonaikba.

Ezeknek a családoknak az anyagi lehetőségeik korlátozottak, nem tudnak beszállni az energiakorszerűsítési és szigetelési programokba, mert nem tudják kifizetni az önrészt - mutatott rá.

Szociális célú tüzelőanyag-támogatási rendszert kell kiépíteni, valamint szociális célú felújítási programot és jó minőségű szociális bérlakásépítési programot kell indítani, miközben a lehető leghatékonyabban kell lehívni az uniós forrásokat - összegzett a képviselő.

Horváth Jácint DK-s politikus, az ellenzék Zala megye 3. választókörzetében induló képviselőjelöltje azt mondta, hogy elszabadultak az árak, a kormány azonban csak látszatintézkedéseket tesz. Az ellenzék szerint a jövedéki adó és az áfa csökkentése lehet valódi segítség - közölte.

Megígérte, hogy amennyiben megvalósul a kormányváltás, akkor felszámolják az "intézményesített korrupciót", kiszámítható gazdasági környezetet teremtenek, felelős költségvetési gazdálkodást folytatnak és bevezetik az eurót.

Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hogy lesz ebből újra ingatlanmánia? Gyenge számok jöttek a magyarok egykori kedvenceitől

Hogy lesz ebből újra ingatlanmánia? Gyenge számok jöttek a magyarok egykori kedvenceitől

Változást reméltek tőle, de átütő sikert egyelőre nem hozott az ingatlanalapok keresletében a kormány legújabb intézkedése. Nem segít a helyzeten, hogy az első félévben az ingatlanalapok nem tudtak meggyőző hozamokat felmutatni, csupán egy lakossági, forintos alap tudott 5% felett teljesíteni. A legnagyobb ingatlanalap továbbra is az Erste Ingatlan alapja több mint 750 milliárd forintos vagyonával, de gyakorlatilag a legnagyobb sorozatok kezében koncentrálódik a kategória teljes, 2000 milliárd feletti vagyona.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×