eur:
394.63
usd:
365.87
bux:
71738.76
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Nyitókép: Krugloff/Getty Images

Különleges relikviákat találtak a Veszprémi Érsekség alatt - fotók

Középkori sírok feltárásakor kerültek elő.

Elásott fegyvereket és lőszereket találtak a Veszprémi Érsekség legészakibb épületének alagsorában zajló, középkori sírok feltárását végző ásatáson a Magyar Nemzeti Múzeum régészei. Kelemen Ferenc főtörzsőrmester, tűzszerész kiképző altiszt a helyszínre érve megállapította, hogy három 1893 mintájú Mannlicher karabély fém darabjai és az egykor hozzájuk tartozó 8 milliméteres karabélylőszerek kerültek elő – számolt be az eseményről a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede.

A 60 darab lövedéket újságpapírba csomagolták az egykori tulajdonosok, a lapok pedig elmállottak a föld alatt töltött idő alatt, így már nem lehet ezeken összefüggő szövegrészeket olvasni. Feltűnik azonban Tisza István neve, ezért valószínűsíthető, hogy legkésőbb az első világháború végének környékén áshatták el a puskákat a lövedékekkel a Veszprémi Érsekség nagyszemináriumi épületének pincéjébe, vagyis több mint száz évet szunnyadhattak a földben az eszközök.

Az erősen korrodált karabély maradványokat és lőszereket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították. Egyelőre vizsgálják, hogy van-e köztük restaurálható darab.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×