eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Child with runny nose. Mother helping to blow kids nose with paper tissue. Seasonal sickness.
Nyitókép: Kyryl Gorlov/Getty Images

Omikron: jó és rossz hírrel is szolgál a gyermekorvos

Póta György szerint nagyon sok gyerek fertőződik meg az omikronnal, de szerencsére a magas fertőzésszám mellett nem emelkedett drasztikusan a súlyos betegek száma.

Póta György gyermekorvos az ATV műsorában arról beszélt: a gyerekek körében több mint duplájára nőtt a fertőzöttek száma, ugyanakkor pozitívum, hogy a nagyon magas fertőzésszám mellett nem emelkedett a súlyos betegek száma, nem fordulnak elő tömegével halálesetek a gyerekek között. A lefolyás még mindig a békésebb keretek között van, de nincs olyan közösség ma már, amelyet ne kellene karanténba tenni, mert egy-két gyerek megfertőződött – fogalmazott a szakember.

Arra is kitért, hogy a praxisában nincs olyan nap, hogy ne lenne legalább 8-10 gyerek, aki vagy megfertőződik, vagy mondjuk egy családtag pozitivitása miatt érintetté válik,

ez szinte már nem is mindennapos, hanem „minden órás történetté vált”.

A gyermekorvos szerint elég nagy a zavar azzal kapcsolatban, hogy milyen esetben kell karanténba vonulni, valamint hány napra. Hangsúlyozta: az a legfontosabb, hogy miután az omikron pont az enyhe lefolyása miatt hasonló tüneteket produkál, mint a többi felső légúti megbetegedés, az elején ezt nem lehet elkülöníteni egy átlagos vírusfertőzéstől. Akinek rossz a közérzete, láza van, fáj a feje, az maradjon otthon, és a következő napokban ki fog derülni, mi a helyzet – javasolta. Emellett szerinte az orvossal érdemes felvenni a kapcsolatot, és meg kell csinálni egy tesztet.

Ha a teszt pozitív, akkor 7 napos karanténba kerül a fertőzött.

Ha a családban közvetlen kontaktnál egy oltott személyről van szó, akkor csak a tünetesnek kell otthon maradni, de ha valaki nem oltott, akkor rá is vonatkozik a karanténszabály.

Póta György úgy látja, a mostani járványhullámnak nem olyan sokára vége lesz. Vannak a lapos, elnyújtott görbék, ilyen volt az első hullám, ez az intézkedéseknek a következménye, ez előre tervezhető módon zajlik így, és vannak a hirtelen felszökő hullámok, ilyen az omikron is, ebből következően, miután a görbe hirtelen emelkedett, hirtelen fog lejjebb is menni – magyarázta a szakember, aki szerinte pár héten belül az ötödik hullám le fog csendesedni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Meglepő felmérés készült az elektromos autókról: az amerikaiak fele visszacserélné őket robbanómotorosra

Meglepő felmérés készült az elektromos autókról: az amerikaiak fele visszacserélné őket robbanómotorosra

Megjelent a McKinsey legfrissebb autóipari trendekre vonatkozó globális fogyasztói felmérése, amelyben több izgalmas megállapítás is található. Természetesen az anyag gerincét az elektromos autózás teszi ki, erre vonatkozik a legtöbb kérdés, és az látszik, hogy a fogyasztók egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak az elektromos autók vásárlására, de többek között a töltéssel és a költségekkel kapcsolatos vélt vagy valós aggályok továbbra is komoly korlátot jelentenek. A felmérés ezen felül megállapítja azt is, hogy globálisan az EV-tulajok 29 százaléka akar visszaváltani belső égésű motoros autóra, míg az USA-ban ez az arány közelíti az 50 százalékot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×