eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Balazs Mohai

Orbán Viktor: aki azt mondja, hogy az árak befagyasztása rossz dolog, az nem érti az életet

Hosszabb interjút adott a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban.

Terjedelmes interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban.

A TELJES INTERJÚT A HIRADO.HU-RÓL HALLGATJATJA MEG, IDE KATTINTVA.

Elsőként a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről esett szó.

"Nehéz szakma a miénk, mégiscsak közfigyelem irányul ránk. Elfogadom, hogy mindig mindent lehet jobban csinálni, még nem láttam olyat, amit ne lehetne,

ez adja a létjogosultságát a mindenkori ellenzéknek. De ha túl messzire megy a durvaságban, a támadásban, akkor félreérti a helyzetét"

- fogalmazott az ellenzéki kritikákról általánosságban.

Amikor szerinte úgy támadják a védekezést, hogy azzal lebeszélik az embereket az oltásról, akkor úgy akar hatalomra kerülni a baloldal, hogy rosszat akar az embernek.

Megemlékezett arról, hogy a napokban lesz két éve, hogy munkába állt az operatív törzs, "Müller Cecília heroikus, személyes odaadását mindenki ismeri" - mondta.

Reagált arra a hírre is, amely szerint Magyarország 200 ezer AstraZeneca-oltást küld Szudánba.

"A kiindulópont a magyar emberek biztonsága. Mindig kell lennie annyi oltásnak a raktáron, amennyire a magyar embereknek szükségük van. Közben viszont az omikron változat következményei lényegesebben kisebbnek látszanak, egyes készletek pedig elveszítik a szavatosságukat" - magyarázta Orbán Viktor.

"Ne legyünk gyerekek, voltunk már, viselkedjünk komolyan: a vakcinákat pénzért adják, azért, hogy profitra tegyenek szert, de nem szolgáltathatjuk magunkat egy-egy gyógyszergyárnak" - indokolta, hogy miért szerzett be mindenfelől vakcinát a magyar kormány, miközben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Pfizer vezetésével SMS-ezett.

Árstop

Ismert, alapvető élelmiszerek árát fagyasztja be október 15-ei szinten a kormány intézkedése. Ezt magyarázva azt mondta, két szinten lehet beszélni a kérdésről, az egyik az inflációs vetület, a másik a mindennapi élet.

"Ha nincs semmi rendkívüli, a kereskedők, az eladók, a gyártók és a fogyasztók közötti viszonyok határozzák meg, hogy miért mennyit kell fizetni. De most rendkívüli helyzet van.

Amikor az infláció elszalad, Amerikától Oroszországig el a helyzet - a balti államokban két számjegyű infláció van -, akkor a kormány nem ülhet ölbe tett kézzel!

Szép dolog a közgazdasági élet, de közben élni is kell. A nyugdíjasnak és a gyermekes családnak be kell menni a boltba, és ki kell fizetni az árat. Aki azt mondja, hogy az árak befagyasztása rossz dolog, az nem érti az életet" - fejtegette.

Aki szerint tehát az infláció a kormány hibája, az - Orbán Viktor megítélése alapján - azt gondolja, hogy az amerikai inflációért is ő felel.

Orbán Viktor az infláció elszállása mögött az energiaárak elszabadulását látja, ez pedig emberek rossz döntéseinek következményei.

Van viszont szerinte a klímavédelmi szempontok mellett életvédelmi szempontok.

"Ez egy olyan pont, ahol lehetne egyetértés, hisz a kormány döntései következtében alacsonyabb energiaárat kell fizetni Magyarországon, mint külföldön. Kiemelhetnénk ezt a politikai vitatkozások köréből. A rezsicsökkentés politikája mellett tehát ki kell állni" - mondta.

Családtámogatások

Orbán Viktor beszélt a családtámogatások ez évben kifutó elemeiről is.

Néhány elemet szerinte még be kell illeszteni a rendszerbe, amely már így is példátlan - utalt a 25 éven aluliak adómentességére, a csokra, a babaváróra -, viszont

"levágná a kezét", ha olyat kéne írnia a kormányprogramba, hogy Magyarország bevándorlóország.

"Minden eleme a családtámogatásnak fenn fog maradni, és újabbakkal fog kiegészülni. Az én személyes célkitűzésem, hogy ha valaki gyermeket vállal, annak a terhei csökkenjenek, ne növekedjenek. Ma még nem így áll a helyzet. Azt szeretném, ha

kézzel fogható előny származna abból, ha valaki gyermeket vállal.

Ha nincs gyerek, nincs jövő."

Orbán Viktor szerint "furcsa helyzetben vagyunk", mert a gazdaság 2021-ben példátlanul jól teljesített, miközben "a járvány meggyötört minket".

"Mit csinál ilyenkor az ember, hogy gondolkodik egy magamfajta? Mikor teljesítsük a célokat, ha nem akkor, amikor a legjobb gazdasági év van mögöttünk? A baloldal idején elvettek egy havi nyugdíjat, én korábban azt gondoltam, egy hetit lehet visszaadni, de a gazdasági növekedés miatt lehetőség nyílt arra, hogy egy egész havit visszaadjunk. Mikor adnánk vissza, ha nem most?" - mondta.

Spanyolország, Moszkva

A napokban Orbán Viktor Spanyolországba (ott európai konzervatív pártvezetőkkel tárgyal), aztán Moszkvába is elutazik, ezzel kapcsolatban leszögezte, Magyarországot nem lehet sehová sem "odarendelni", a kiegyensúlyozott gazdasági kapcsolat legfontosabb moszkvai vonalon, a kialkudott gázmennyiséget kell majd megnövelni, illetve az élelmiszer-ipari és turisztikai együttműködést erősíteni kell, egyéb ügyekben

Magyarország pedig "a békében érdekelt".

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×