eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Budapest, 2021. augusztus 14. Cégtáblák a Nemzeti Választási Bizottság és a Nemzeti Választási Iroda épületén a főváros V. kerületében, az Alkotmány utca 3. szám alatt. MTVA/Bizományosi: Róka László
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Választás 2022: már Budapesten tárgyalnak az EBESZ-megfigyelők

A Nemzeti Választási Iroda elnöke és a Nemzeti Választási Bizottság elnöke fogadta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet küldöttségét, amely tárgyalt a közmédia képviselőivel is.

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, és Téglási András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke kedd délután fogadta az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) szakértőit. A négy fős delegációt a Választási Megfigyelési Főosztály irányítója, Meaghan Fitzgerald vezette. A küldöttség január 17–21. között tartózkodik Magyarországon, hogy az idei országgyűlési választásokat megelőző helyzet és a választások előkészítése kapcsán tájékozódjon. A szakértők több más szervezettel, törvényhozási és kormányzati szereplővel is egyeztetnek.

A megbeszélés alapján az NVI és az NVB elnöke is bízik abban, hogy a jövőben is magas szintű marad a felek közötti szakmai együttműködés, és az EBESZ/ODIHR a soron következő választásokra is küld megfigyelőket – áll a választási iroda sajtóközleményében. Nagy Attila kiemelte: „A Nemzeti Választási Iroda együttműködéséről biztosítja az EBESZ-t, egyúttal fontosnak tartjuk, hogy tevékenységükkel összefüggésben objektíven járjanak el.” A találkozót követően Téglási András is reményét fejezte ki a konstruktív együttműködést illetően.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet legutóbb 2019-ben járt az NVI-nél. Ekkor a felek áttekintették az EBESZ/ODIHR által a 2018-as országgyűlési választásokat követően megfogalmazott ajánlásokat, és a kapcsolódó törvényi változásokat. Akkor – és a korábbi jelentésekben is – arról számolt be az EBESZ, hogy a választások megszervezése és lebonyolítása (ami az NVI-t közvetlenül érinti) zökkenőmentes volt.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×