eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Új kötelezettséget kapnak a társasházak, néhány autós örülni fog

Kötelező lett villanyautó-töltőt telepíteni, vagy a későbbi töltőtelepítést előkészíteni minden új építésű (vagy felújított) épületben. Régi épületekben csak 3 év múlva kell töltőt telepíteni.

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló rendelet január elsejétől hatályos módosítása előírja a meglévő, illetve az új építésű vagy jelentős (az épület elektromos infrastruktúrájára is kiterjedő) felújítás alá vont épületekhez tartozó parkolóhelyek elektromosautó-töltővel felszerelésének, vagy a töltő későbbi kiépítését lehetővé tevő elektromos csatlakozást biztosító létesítmény kiépítésének kötelezettségét – írja a villanyautosok.hu.

A rendelet melléklete pontosan meghatározza, hogy mely épületek esetén kell töltőpontot kiépíteni, illetve hány parkoló esetén kell előkészíteni a töltőpont későbbi kiépítését.

Új építés vagy az elektromos infrastruktúrát is érintő jelentős felújítás esetén a nem lakáscélú épületek esetében tíz parkolóheyenként kell egy elektromos töltőpontot kialakítani, továbbá minden ötödik parkolóhelyen a töltőpont későbbi kiépítését lehetővé tevő elektromos csatlakozást biztosító létesítményt.

Lakóépületek esetén, ha tíznél több parkolóhellyel rendelkezik, kötelező kiépíteni minden parkolóhelyen a töltőpont későbbi kiépítését lehetővé tevő elektromos csatlakozást biztosító létesítményt.

Meglévő épületek esetén a nem lakáscélú, legalább 20 parkolóhellyel rendelkező épületeknél 2025. január 1-jétől legalább egy elektromos töltőpontot kell telepíteni. A már meglévő társasházak parkolóira tehát nincs semmilyen kötelezettség, továbbra is a lakóközösség jóindulatán múlik, hogy valaki zökkenőmenthesen tölthesse elektromos autóját a saját parkolóhelyén.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×