eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
FFP2-es védőmaszkok a Sentias német gyógyászati berendezéseket és termékeket gyártó vállalat üzemében a németországi Wuppertalban 2020. január 21-én. Németországban a mutálódott, a korábbinál gyorsabban terjedő koronavírus megfékezése érdekében műtős, KN95/N95-ös, vagy FFP2-es védőmaszkot kell viselni az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, valamint az orvosi rendelőkben.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Sascha Steinbach

Maszkválasztási vita: a belgyógyász most rendet tesz

Vannak, akiknek nagyon nem ajánlott az FFP 2-es, a textilmaszk használata pedig mindenkinek félmegoldás csupán. A legjobb védelem a két maszk plusz szemüveg lenne, de ez Kovács Gábor szerint életszerűtlen.

A beoltottakat sem kerüli már el a koronavírus új, rendkívüli fertőző omikron variánsa, ezért az amerikai orvosok arra kérik az embereket, hogy mellőzzék a textilmaszkok viselését, amelyek szerintük nem biztos, hogy megfelelő védelmet nyújtanak a fertőződés ellen; a szövetmaszkok sebészeti maszkokkal való párosítását javasolják, vagy áttérést az erősebb légzőmaszkokra.

Az InfoRádió által megkérdezett belgyógyász, Kovács Gábor azonban másra is felhívta a figyelmet.

"Két funkciójuk van a maszkoknak: egyrészt mi ne fertőzzünk másokat, másrészt mi ne fertőződjünk meg, ha a környezetünkben légúti vírussal fertőzött személy van. A maszkok azonban nem védenek egyformán. Az egyszerű sebészi maszk attól védi a környezetet, hogy ne adjuk át olyan könnyen a fertőzést.

Ha azonban sebészi maszk van rajtunk, és a környezetünkben egy fertőzött ember nem visel maszkot, akkor nem garantált, hogy nem kapjuk el a fertőzést"

– tette tisztába.

A házi készítésű szövetmaszkokról pedig ezt mondta: "Valamennyi védelmet jelent, tehát a ki- és a belélegzett vírusok száma is alacsonyabb, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek hatékonysága nagyon alacsony."

Az FFP 2-es szájmaszkokról szóló "ítélet" a következő: "Ennek az a funkciója, hogy mi ne kapjuk el a vírust, ez a maszk viszont segíti a kilélegzést, tehát ha mi fertőzöttek vagyunk, bizony a környezetünket fertőzni tudjuk.

Ezek után milyen maszkot hordjunk – kapta meg a kérdést Kovács Gábor. "Nyilván

mind a kettőt kéne egyszerre hordani,

vannak ilyen emberek, akik így tesznek. Aki be van oltva, nincsenek klinikai tünetei, átesett a fertőzésen vagy tünetszegényen üríti a vírust, neki elsősorban magát kell védenie, az FFP 2-es maszk viselésével. Akinek viszont tünetei vannak, annak az FFP 2-es és sebészi maszk együttes használata tanácsolható."

Létezik egy úgynevezett FFP 3-as maszk is, azt azoknak kell hordaniuk, akik nagyon komolyan ki vannak téve a koronavírus-fertőzésnek,

"például azért, mert intenzív osztályon, fül-orr-gégészeten dolgoznak, ahol nagyon nagy a légúti vírus kiáramlásának lehetősége. A személyzet védelme érdekében tehát ez a legbiztosabb" – húzta alá Kovács Gábor.

Aki szerint viszont van egy rossz hír: "Ez elsősorban légúti vírus, de felületeken is képes megmaradni, és a szem nyálkahártyáján is képes bejutni. Ezért akár a védőszemüveg viselése is indokolt lehet, de ez a mindennapi életben nem valósítható meg."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×