Infostart.hu
eur:
388.03
usd:
329.53
bux:
0
2025. december 27. szombat János
Stuffed carp, decorated with vegetables. Fish dish.
Nyitókép: Anna Skvortsova/Getty Images

A pontyot semmi sem veri, de harcsa és süllő is jut az ünnepi asztalra

A karácsonyi asztalok 77 százalékára kerülő vacsora fő eleme a hal, ám a válaszadók 45 százaléka az év többi részében havi gyakoriságnál ritkábban fogyaszt halból készült ételeket – derül ki Agroinform.hu friss felméréséből.

A válaszadók 77 százalék nyilatkozott úgy, hogy a karácsonyi vacsora fő eleme a hal, és csak 13 százalékuk jelezte azt, hogy bár lehet, hogy jelen van a hal az ünnepi asztalon, de nem ez képezi a fő részét a karácsonyi vacsorának – ismertette az Agroinform.hu szakújságírója.

Tízből kilencen pontyból készítik el a szenteste menüjén szereplő ételeket. A válaszadók egyharmada harcsát is vásárol, de süllő és lazac is kerül az asztalokra – tette hozzá Polgárné Sarok Edit. Arra is kitért, hogy a hal általában halászlé formájában kerül a karácsonyi asztalra, de a rántott hal is nagyon gyakori –ez az a két fogás, amire a válaszadók 82 százaléka letette a voksát. Emellett előfordul roston sült és grillezett hal is.

A felmérésből az is kiderült, hogy a szűk többség (51 százalék) piacon vásárolja meg a karácsonyra szánt halat. Vannak, akik alkalmi halas standokon vásárolnak, de 26 százaléknyi válaszadó arra tért ki, hogy szupermarketben szerzi be a szükséges halat karácsonyra – tette hozzá Polgárné Sarok Edit. Ugyanakkor vannak természetesen olyanok is, akik saját vagy ismerős horgászfogásból tartalékolják el a halat az ünnepekre.

Bár a lakosság halfogyasztása folyamatosan nő, még mindig nagy az elmaradás az európai országokhoz képest

- emelte ki az Agroinform.hu szakújságírója. 2013 és 2019 között 23 százalékos volt a növekedés, fontos megjegyezni azonban, hogy a halfogyasztás továbbra is rendkívül szezonális, hiszen az eladott hal mintegy harmadát az év utolsó heteiben értékesítik.

Polgárné Sarok Edit elmondta azt is, hogy a lakosság 45 százalékának halfogyasztása nem éri el a havi gyakoriságot. A válaszadók az okokról is beszéltek: 35 százalék szerint a halnak túl magas az ára, ami mondjuk a baromfihús árához képest valóban igaz. 27 százalék azt válaszolta, hogy nehéz a minőségi halhoz való hozzájutás. A válaszadók 19 százaléka pedig a családi hagyományokat említette fő indokként – tette hozzá az Agroinform.hu szakújságírója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Háború, halál, béke – Ilyen volt a világ 2025-ben

2025-ben egy hosszú ideje óta tartó háborút sikerült befagyasztani, egy másik azonban – a béketervek ellenére – még a fegyverszünetig sem jutott. Körképünkben nem csak a világpolitikát meghatározó fegyveres konfliktusokat, de az év más fontos nemzetközi történéseit is áttekintjük.
Túlélte az első vihart az örökös válságország

Túlélte az első vihart az örökös válságország

Argentína 2025-ben átfogó gazdaságpolitikai irányaváltást hajtott végre: Javier Milei elnök a korábbi államközpontú modellről egy piacalapú rendszerre helyezte át a gazdaság intézményeit. Az intézkedésekkel az elnök a fiskális fegyelem megteremtését, a tartósan magas infláció letörését és a tőke- és árfolyamkorlátok fokozatos feloldását célozta. Ahogy egy ilyen mértékű reform esetén az várható volt, az évet nagy sikerek és kudarcok váltakozása jellemezte, a viszonylagos stabilitást pedig csak az Egyesült Államok politikai és pénzügyi támogatása és Milei október végi választási győzelme hozta el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×