eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2021. december 21-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: nem várható korlátozás az ünnepekre

Novák Katalin lesz a Fidesz államfőjelöltje. A kormányfő szándékosan kerüli Márki-Zay Péter nevének kimondását. A kórházi részletes járványadatok a kormány rendelkezésére állnak. 9,5 millió omikronos Pfizer-oltás jön. Az év utolsó Kormányinfóját Orbán Viktor tartotta.

2021.12.21. 10:15

Kezdünk!

Az év utolsó Kormányinfóját nemzetközi sajtótájékoztató keretében Orbán Viktor miniszterelnök tartja. Várható témák:

  • a koronavírus-járvány, azon belül is az omikron variáns elleni védekezés
  • a központi költségvetés hiányának csökkentése
  • az infláció mérséklése elleni lépések
  • további gazdasági intézkedések
  • 13. havi nyugdíj
  • szja-visszatérítés
  • a 2022-es országgyűlési választások kampánya
  • a köztársasági elnök jelölése
  • az Európai Unió és a jogállamiság
  • a magyar–német viszony, tekintettel az új német kormány hivatalba lépésére.

Tartson velünk - percről percre!

2021.12.21. 10:18

"Röviden néhány szót" - már velünk volt az oltás

Orbán Viktor: a 2021-es év 2 dologról szólt: vírus, gazdaság újraindítása. Nehéz év volt a 2021-es, meggyötörte a világot és Magyarországot is, védekezni kellett, együtt érzünk azokkal, akik családtagokat vesztettek el, a felépülésért pedig imádkozunk. De nem voltunk olyan eszköztelenek, mint 2020-ban, velünk volt az oltás.

2021.12.21. 10:20

"Győzni csak az oltással lehet"

Orbán Viktor: áttértünk az oltás alapú védekezésre, beszereztünk mindenhonnan mindenféle oltást, elsőként értük el a 60 százalékos átoltottságig. Győzködjük az embereket, de nem nagyon akar az oltások száma 6,2 millió fölé menni. A hangsúly most a megerősítő oltásokon van és az 5-11 év közöttiekre, mindkettőben mi vagyunk most a leggyorsabbak.

2021.12.21. 10:21

Gazdasági újraindítás

Orbán Viktor: a gazdaság újraindítását megelőzte egy nemzeti konzultáció. Az ott kinyert irányokat, elveket vettük figyelembe a gazdaságpolitika felépítésekor. A két konzultáció idején összesen 2 millió választ nyertünk ki. A gazdaság újraindítását nem segélyekre, hanem beruházások támogatására, munkahelyek védelmére alapoztuk. A foglalkoztatottság elérte a válság előtti szintet, 4,688 millióan dolgoznak, 3,9 százalékos a munkanélküliség, az EU-átlag másfélszer rosszabb ennél. A válság második évére sikerült visszakapaszkodni oda, ahol a válság előtt voltunk.

2021.12.21. 10:24

FONTOS INFORMÁCIÓ
"Ami 2022-t illeti..."

Orbán Viktor: Olyan intézkedések jönnek, amelyek korábban nem voltak ismertek, egy részüket mi sem ismerjük, minden függ a választások eredményétől. De
1) nem fognak a 25 év alattiak adót fizetni, a nyugdíjasok pedig 2022 elején megkapják a teljes 13. havi nyugdíjukat.
2) Az év első felében persze még nagy erőket kell mozgósítani az oltás mellett, mondom a készletek állását: Pfizerből több mint 2,4 millió áll rendelkezésére, rendeltünk 2 millió, gyermekek oltására alkalmazható vakcinák, és az EU-csúcson azt jelezte nekünk az Európai Bizottság, hogy az omikron variáns ellen új Pfizer-vakcina kell, ebből is jön 9,5 millió adag. Ebből másfél millió lesz, ami a gyermekeknek is felhasználható. Lesz elegendő vakcinánk.
3) gyermekvédelmi népszavazás lesz. Ezt a kérdést Magyarországon nem az elitek döntik el, hanem az emberek.

2021.12.21. 10:29

Külpolitikai kérdések

1) Európai energiaválság: az Európai Tanács-ülést lezáró dokumentumban egy árva hang sincs az energiaárak kezeléséről, mivel nem tudtunk megegyezni, megosztottak maradtunk, nem született közös szöveg. Azonban fontos eseményeket várunk az év végéig, a vita során elsöprő többség teheti egyértelművé az atomenergia- és a gázfelhasználásra vonatkozó javaslatot, az ellenzők nem tudják blokkolni a javaslatot, nincsenek annyian. Be kell látni, hogy a klímavédelemhez az atomenergia alkalmazása hozzájárul, a gáz pedig átmenetileg fenntarthatónak kell, hogy minősüljön. Persze az embereket inkább a rezsiköltség érdekli, Magyarországon 8 éve a rezsi fixált, független a világpiaci árváltozásoktól.
2) Formálódik egy többségi álláspont a miniszterelnökök között azzal kapcsolatban is, hogy a mostani árakban mekkora szerepet játszik a Brüsszel által bevezetett árszabályozási rendszer; bizonyos forrásokat adóval sújtanak. A szénerőművekre eddig kivetett adót most a lakásokra és a gépkocsikra is ki akarják terjeszteni. Ennek vannak támogatói az országok között, de Közép-Európa országai kivétel nélkül ellenzik, ahogy a franciák is. Ez tehát a következő két-három hónap kérdése.
3) Migránsok beengedése: egyre többen vagyunk Európában, akik azt mondjuk, hogy nem a megcélzott ország területén kell lefolytatni a menedékkérő eljárást. A schengeni területen kívül. Ez két vitát is generál, az első a kerítés költsége (uniós átvállalás, legalább fele részben), a második a nemzeti alkotmányok és az Európai Bíróság ítéleteinek konfliktusa. 8 európai ország van, amely azt mondja, a nemzeti joga elsőbbségben van az uniós szabályokkal szemben. A magyar Alkotmánybíróság is úgy látja, Magyarországnak meg kell védenie a határait. A kormány ezért úgy döntött, fenntartja az eddig működtetett rendet. Nem fogunk beengedni senkit. Ha akarnánk sem tehetnénk meg.

2021.12.21. 10:41

Kérdések...

...válaszok. (Mindenkire sor kerül a kérdezők közül.) Válaszolóként Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is rendelkezésre áll.

2021.12.21. 10:43

A járvány újabb hulláma, az omikron terjedése milyen hatással lesz az eddigi intézkedésekre?

Orbán Viktor: a harmadik oltás továbbra is a kulcskérdés. Kézenfekvő lenne a kötelező oltás elrendelése, vannak országok, amelyek próbálkoznak ezzel, de szeretném ezt elkerülni. Az észhez és a szívhez könnyebb eljutni az emberekhez, mint kényszerrel. A kórházaink kapacitása fantasztikus, még több ágyat tudunk berendezni, ha kell. Az orvosok, ápolók nagyon jó munkát végeznek, a katonák pedig bevethetők voltak.

2021.12.21. 10:46

Energiapolitika: amíg nincs egyezség az EU-tagállamok között, lesz-e új szabályozás itthon?

Orbán Viktor: van 8 éve rezsicsökkentés, és van árplafon az üzemanyagáraknál. Nézzük volti cikkek árszabályozását, de nem gondolkodunk ebben. A fizetéseket és a nyugdíjakat igyekszünk a lehető legnagyobb mértékben emelni.

2021.12.21. 10:46

Gyermekvédelem: Brüsszel vs. kormány. Hol tart a vita?

Orbán Viktor: mélyen. Brüsszel nem bocsát rendelkezésünkre forrásokat, amíg a családvédelmi törvényünket meg nem változtatjuk. A népszavazásig nem is fogjuk tenni.

2021.12.21. 10:48

FONTOS INFORMÁCIÓ
Államfőválasztás: van-e már jelölés?

Orbán Viktor: két ciklusa letelik Áder Jánosnak, sajnálom. Az eljárásrend az, hogy javaslat kell 50 képviselő részéről, vagy 40. De van ennyi fideszes képviselő. A szükséges javaslatot én meg is tettem. Novák Katalin a jelöltem.

2021.12.21. 10:49

Lesz-e áprilisban miniszterelnök-jelölti vita?

Orbán Viktor: 50 nappal a választás előtt kezdődik a kampány, akkor válaszolok erre. Addig kormányzás lesz.

2021.12.21. 10:50

Völner Pál: hogyan kommentálja az ügyet? Mi a politikai felelősségük ebben?

Orbán Viktor: a törvények mindenkire vonatkoznak, ha lesz ítélet, akkor lehet az ügyről véleményt nyilvánítani.

2021.12.21. 10:51

Lesz-e egy napon népszavazás a választással?

Orbán Viktor: ezt az államfő joga eldönteni.

2021.12.21. 10:51

Fudan-ügy: lekerült a napirendről?

Orbán Viktor: a kezdeményezés már beindult. A választások után lehet visszatérni erre a kérdésre.

2021.12.21. 10:53

Pedagógusbér-emelés: milyen rendezés lesz 2023-ban? 50 százalékos emelés?

Orbán Viktor: a pedagógusoknak igazuk van. A mostani 10 százalékos emelés nem oldja meg az ő problémájukat. Két út van: vagy folyamatos emelés lesz, vagy átfogó. Utóbbit tartanám szerencsésnek. Az év második felének gazdasági teljesítményt kell látni, illetve maradnia kell a kormánynak. Számokat nem mondom. Nem béremelésről, hanem bérrendezésről kell gondolkodni.

2021.12.21. 10:54

Lesz-e új európai pártcsalád, és a fideszesek sem csatlakoztak senkihez. Mi lesz?

Orbán Viktor: a francia elnökválasztás előtt nincs erről szó.

2021.12.21. 10:54

Macron lehet az új Merkel?

Orbán Viktor: mi Magyarország érdekei mellett állunk ki, azt képviseljük. Angela Merkel 16 évet szolgált egy nehéz poszton. Várjuk, hogy az új német kormány megmutassa a profilját.

2021.12.21. 10:58

Ön nem fog kerítést építeni? Azt mondta, nincs kolbászból a kerítés (a BBC kérdése)!

Orbán Viktor: a magyar kultúrában ez a szólás egészen mást jelent. A kerítést megvédjük. Ez az Egyesült Királyságban ez nem egészen nyilvánvaló. Ha a magyar kerítés nem állt volna, több mint 100 ezerrel több illegális migráns lenne Ausztriában, Németországban. Ez történelmi küldetése a magyaroknak. Mikor azt mondom, hogy elkapjuk őket, nem azt jelenti, hogy letartóztatjuk, hanem azt, hogy a határhoz a lehető legközelebb feltartóztatjuk őket és visszatoloncoljuk. Sajnos valamikor újra próbálkoznak. A különbség Brüsszel és Magyarország álláspontja között az, hogy a valóságban élünk mi, Brüsszel pedig buborékban. Mi magyar hazafiak vagyunk, fontos a választások kimenetele is, de nem fogjuk megváltoztatni az álláspontunkat.

2021.12.21. 11:02

Völner-ügy: felmerült a miniszter asszony felelőssége? Mikor szerzett tudomást erről?

Orbán Viktor: nem beszéltem vele, nem merült fel az érintettsége. Akkor tudtam meg, amikor a Legfőbb Ügyészség kitette a honlapjára. Az egész ügyet az ügyészség vizsgálja, meg kell várni a vádemelést, ha lesz ilyen.

2021.12.21. 11:03

Járványügy: felmerült az ingyenes tesztelés lehetősége?

Orbán Viktor: nem tudok róla. A tesztek, amiket vettünk, kórházi alkalmazásra valók.

2021.12.21. 11:04

A tesztek sokkal drágábbak, mint Európában másutt, felmerült, hogy az árat megvizsgálják?

Orbán Viktor: nem látom az okát, miért van így, a Versenyhivatalnak meg kell vizsgálnia ezt, nem fogadható el a mostani helyzet.

2021.12.21. 11:06

Lélegeztetőgépek: egy részük nehezen használható, nem működik, 16 ezerből 3 ezer került csak kórházba. Indokolt volt-e ennyi gépet venni és ilyen áron?

Orbán Viktor: mindenkit arra kérek, hogy ha méltányos álláspontot akar kialakítani, akkor emlékezzen jól vissza. Az elején az volt, hogy kalkulációk készültek a legrosszabb forgatókönyvekre: hány ápoló, hány orvos, hány lélegeztető, hány ágy. Akkor azt számolták ki, hogy 8-9 ezer kell. Akkor úgy döntöttünk, hogy 15-16 ezret vegyünk lélegeztetőgépből. Most 800-1000 lélegeztetőgépet kell használnunk egy időben. A beszerzéseket ilyenkor mindig fölül kell tervezni. Nem tervezhetünk alul, hogy állnék itt most önök előtt?

2021.12.21. 11:07

Lesz-e ember a gépek működtetésére?

Orbán Viktor: Kásler Miklós kidolgozott egy gyorstalpalót a kezelésre.

2021.12.21. 11:07

Mennyit bukott a magyar állam a beszerzéseken?

Orbán Viktor: sok száz életet nyertünk.

2021.12.21. 11:08

Ki részesült a vakcinák beszerzésének hasznából?

Orbán Viktor: gyorsan kellett rendelni, amennyire lehetett, átláthatók voltak ezek az ügyletek. Amikor kínai vakcinát rendeltünk, még nem voltak nyugati vakcinák. Semmi sem fontosabb, mint az emberélet.

2021.12.21. 11:09

Emelkedik az infláció, az MNB szerint jövőre is. A kormány juttatásai egyszeriek, milyen egyéb intézkedésekkel készül a kormány?

Orbán Viktor: az emelések állandók a béreket tekintve. Ami az inflációt illeti, tegnap is konzultáltam a jegybank elnökével. A jövő év végére már 3-4 százalék közötti inflációs sávban lehetünk.

2021.12.21. 11:10

Mi a fedezet a mostani kiadásokra?

Orbán Viktor: a munka. Sokkal többen dolgoznak, mint korábban.

2021.12.21. 11:12

Ukrajna: komoly feszültség van az ukrán-orosz határon. Artikulálja Magyarország stratégiai álláspontját! Az oroszokkal jó a viszony, az ukránokkal nehéz.

Orbán Viktor: V4-fronton a lengyelekhez igazodunk, európai fronton pedig közös álláspontot fogadunk el, nincs biztatás Ukrajna számára az integráció tekintetében. Tartunk az összeurópai állásponttal. Sokat segít, hogy van a legfelsőbb szinten jó kapcsolat az orosz és a magyar vezetés között.

2021.12.21. 11:14

Gázszerződés: 225 dollár lehet 1000 köbméterenként, a piaci ár 1600. Meg tudja erősíteni?

Orbán Viktor: a magyaroknak kellő gáz felét kötöttük le az oroszoktól. A többi szerződéses titok. Az oroszok márpedig mindig szállítanak. A kötelezettségeiket mindig teljesítik. Szemben az LNG-sekkel, akik gond nélkül felrúgják a szerződéseket. Az orosz ár kedvező, ami a szerződésben van. Mi az orosz gázt Ukrajnát kikerülve szállítjuk Magyarországra, nem adjuk tovább Ukrajnának. Magáncégek persze azzal kötnek üzletet, akivel szeretnének.

2021.12.21. 11:19

Költségvetés: elszállt a hiány, fejlesztések tolódnak és később veszi vissza az állam a repteret. Milyen következmények lesznek még?

Orbán Viktor: rögtön kompenzálnunk kell az MVM és a Mátrai Erőmű veszteségét, különben rögtön büntetést kapunk. A többi tétel viszont 100 milliárdos. A hiányt 4,9 százalékra le kell vinni, a 2022-es néhány vásárlást át kell ütemezni, így a repülőteret is később vásároljuk vissza.

2021.12.21. 11:21

Államfőjelölés: ki dobta be Novák Katalin nevét? Megvalósíthatja a nemzeti egységet egy párttag?

Orbán Viktor: több név is asztalon volt, így döntöttünk a jelölés mellett. Áder János is kiváló elnöke volt az országnak.

2021.12.21. 11:23

Milyen kihívónak gondolja Márki-Zay Pétert?

Orbán Viktor: a főnök mindig a legerősebb párt elnöke. Mindegy, kit hová állítanak. Minden továbbit a kampányban. Amikor odaérünk a folyóhoz, átmegyünk a hídon.

2021.12.21. 11:24

Mikor találkozott utoljára Völner Pállal?

Orbán Viktor: néhány hete a Parlamentben. Együtt voltunk egyébként kollégisták. Diákkoromban is bátrabb volt, mint én. Sajnálom a dolgot, ami kialakult, még magamban sem döntöttem el, hogyan állok a kérdéshez. Várom, hogy a bíróság megmondja nekünk, hogy mi az igazság.

2021.12.21. 11:25

Völner Pálra fontos területeket ruházott át Varga Judit? Ezért nem felelős?

Orbán Viktor: meg kell várnunk az ítéletet. Akkor merülhet fel a miniszter és a miniszterelnök felelőssége.

2021.12.21. 11:27

Ön adott utasításokat arra, hogy megfigyeljenek újságírókat, civileket?

Orbán Viktor: mi nem. A hatályos jogszabályokat mindig be kell tartani, 2010 óta Pintér Sándor mindent betartott.

2021.12.21. 11:27

Az ön személyiségét hogyan változtatta meg 15 év kormányzás?

Orbán Viktor: remélem, hogy a jó irányba. Az idő eldönti.

2021.12.21. 11:32

Nyugat-Balkán: 100 ezer migránst fogtak el a magyar határon. Közben tervezget Brüsszel. Mit tesz a kormány?

Orbán Viktor: ahogy most van, az megfelel az érdekeinknek, nem fogunk változtatni. Ez viszont nem kellemes dolog. Ez a legrosszabb mindenkinek. Rendezett bevándorláspolitika kellene, ez azt jelenti, hogy mindenki az előtt kapjon engedélyt, hogy belépne a kontinensre.

2021.12.21. 11:34

Van-e dolga Szabó Tímea CIA-s kapcsolódásával a Nemzetbiztonsági Bizottságnak?

Orbán Viktor: nem dolgom megszabni, hogy mi a dolga a bizottságnak. Hogy Magyarország irányában fölfokozott érdeklődés van, az természetes. Magyarország külföldön sem támogatja a föderalista építkezéseket. Az ország felé irányuló titkosszolgálati érdeklődés megnőtt, ezen ne csodálkozzon senki. Az is érdekelhet sokakat, hogy működik-e a magyar modell. Magyarországnak jól felépített önvédelmi rendszere van. Vegyesen használunk keleti és nyugati eszközöket, ez is érdekessé tesz minket. Pintér Sándor jól működteti a rendszert.

2021.12.21. 11:37

Le kell-e mondania a főpolgármesternek az ingatlanügyek miatt?

Orbán Viktor: a törvények mindenkire egyenlő súllyal kell, hogy érvényesek legyenek. Jogegyenlőség nélkül viszont nincs verseny.

2021.12.21. 11:39

Hogy létezik, hogy van egy miniszterelnök, aki b.zizhat, megengedhetetlen hangot használhat. Jogegyenlőség van, miért nem felel ezért az ember?

Orbán Viktor: az emberi életet nem lehet csak jogi eszközökkel szabályozni, ezt az egyetemen Németh János egyből a fejembe verte. Ha egy ember sikeres, annak is van egy üzenete, ha nem, annak is van. Én is hibáztam már eleget, meg is kaptam érte a magamét. Bizakodjunk, hogy mindenki jobb lesz, mint tegnap este. A mi oldalunk is szenved ezzel a helyzettel, bár sokkal kisebb mértékben. Választás lesz, mindenki győzni akar. Április után egy szebb képét fogja mutatni az ország, ebben a tekintetben is.

2021.12.21. 11:42

Kezdeményezett-e már találkozót az új német kancellárral és az új izraeli miniszterelnökkel?

Orbán Viktor: nem jó a lapjárásom a nemzetközi politikában, a barátaim vereséget szenvedtek. Donald Trump és Benjámin Netanjahu is a barátom volt. És Angela Merkel helyett kaptunk egy szociáldemokrata kancellárt. De hát Magyarország lapjárása sem jó így, Csurka István megmondta, hol kerék, hol talp, most gyalog kell mennünk. Írtam levelet a kancellár úrnak a V4 nevében.

2021.12.21. 11:44

Mi lesz Ferihegy visszavásárlásával?

Orbán Viktor: Most ebben sem állunk jól. De az egész repülőiparág jövője kérdéses. Magyarország pénzügyi biztonsága miatt a vásárlás az eltervezett ütemben nem valósítható meg. Mindent megelőz az ország pénzügyi biztonsága.

2021.12.21. 11:45

Milyen kapcsolatot képzel el a német kancellárral?

Orbán Viktor: vannak reményeink. Két malomban őrlünk. Magyarországon konzervatív, keresztény realisták vannak, ez egészen más szellemi megközelítés. De majd létrejön egy közös nyelv, egy közös megértési mátrix. A berlini falból az első követ mi ütöttük ki, Németország pedig támogatta Magyarország uniós csatlakozását. Nagy tisztelettel azért azt kérjük, felelősséget ne vállaljanak értünk, majd mi.

2021.12.21. 11:47

Belefér-e a magyar kormány együttműködése a német AfD-vel?

Orbán Viktor: eddig - ma ma van - nem fért bele.

2021.12.21. 11:53

Milyen kilátásai van az EU bővítésének?

Orbán Viktor: nem állnak jól a csillagok, bár sosem állnak jól. Bővítési ernyedtség lett úrrá az unión, de meg akarom győzni Brüsszelt, hogy meg kell oldani a kontinens biztonságát. Szarajevó nincs délkeletre Magyarországtól, ahogy nyugati irányból tűnik. Meg kell adni a bekapcsolódási lehetőséget a balkáni országoknak, népeknek.

2021.12.21. 11:57

Mi lesz az uniós helyreállítási alap pénzeivel?

Orbán Viktor: ez brutális szabotázs. Ez az unió országai által közösen felvett hitelből járó pénz, már rég ide kellett volna adni. Azért találtuk ki eleve az egészet, mert gyors forrásokra volt szükség. Hát milyen eljárás ez? Ki fogja ezt így megszavazni? Mert hogy mi nem, az biztos! Ez az EU jövője szempontjából probléma. A Bizottság egy politikai játszmát játszik. Szeretné, ha nem ez a kormány lenne a választások után. Ez teljesen nyilvánvaló. Olyan kormányt akarnak, amely nem nemzeti alapokon áll. De egy probgram megbénításával nem fognak célt érni. Vissza kell térni a Barroso-éra világához, a fő bűnös Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság előző elnöke.

2021.12.21. 12:01

Karácsony Gergely állítólag ordított Pintér Sándorral, amikor rendőrségi nyomozás indult a Városházám. Hogyan kommentálná?

Orbán Viktor: 1996 óta egyszer sem tettem így, bátor ember a főpolgármester.

2021.12.21. 12:02

Várható-e szilveszterkor járványügyi korlátozás Magyarországon?

Orbán Viktor: ha a helyzet úgy kívánja, vezetünk be korlátozásokat, de úgy látom, fordított a helyzet, kedvezőbbek az állapotok. Az új variánst még nem tudjuk felmérni, de karanténnal ezt a vírust nem lehet megfogni, csak oltással. Tervezzük azt, hogy január végén 3. oltáshoz kötjük a védettségi igazolvány érvényességét.

2021.12.21. 12:07

Van-e ígéret a határkerítés forrásainak uniós megtérítésére?

Orbán Viktor: a pénzt nekünk meg kell előlegeznünk, meg fogjuk indítani az összes programot.

2021.12.21. 12:09

Hogy értékeli, hogy "kipasszolták" a nyilvánosságnak Kövér László titkosszolgák előtt mondott beszédét?

Orbán Viktor: Több fázisa van a titkosságnak. Az egyik, hogy egy beszéd titkos minősítést kap. A másik, hogy nem nyilvános, de nem is titkos. Ez történt abban az esetben. Ha az elsőről lett volna szó, akkor annak jogi következményei kellettek volna legyenek. Nehéz rendszer ez.

2021.12.21. 12:12

Helyesli, hogy közérdekű adatigényléssel kell adatokat kapni a nyilvánosságnak?

Orbán Viktor: helyes a kormány hozzáállása. Helyes, hogy a kórházak nem adnak ki adatokat. Erre való az NNK. De hibás, ellenőrizetlen adatot kiadni nem lehet, óvatosságból történik úgy, ahogy történik.

2021.12.21. 12:13

Mit szól az ellenzék feles alkotmányozási terveihez?

Orbán Viktor: több fajta módon lehet megközelíteni ezt a kérdést. Ez egy komolytalan dolog, visszaadom a diplomámat, ha ebből egy szó is igaz. A baloldalról nyomás van, és választás is jön. De ez nem egy sufni, hanem egy alkotmányos rendszer.

2021.12.21. 12:15

Lesz-e nagyobb törés Európában? Beszélt-e már a német kancellárral - például az EU-csúcson?

Orbán Viktor: nem váltottunk szót négyszemközt. Én 20 éve a törésvonal megszüntetéséért dolgozom. De a törésvonalak nem eltagadhatóak. Leegyszerűsítve: a világháború után a világ egyik felét megszállták az amerikaiak, a másikat az oroszok. Mi sikeresen ellenálltunk a homo sovieticus itteni létrehozásának. Miután védekezni kellett, minden nap ellenálltunk, például nem tanultunk oroszul, pedig kötelező volt. Ez volt az életösztön, persze ma már bánjuk ezt. De ami most van, abból nem európai egység lesz, hanem európai kétség.

2021.12.21. 12:19

Milyen külföldi beavatkozásoktól tart a választások alkalmával?

Orbán Viktor: nem tartunk senkitől, 1100 éves állam vagyunk. Meg fogjuk védeni, ami Magyarországé, meglátjuk, mire elég ez. Jön Gyuri bácsi, nem egyedül jön, hozza az összes haverját.

2021.12.21. 12:21

Hány határsértés történhet ma?

Orbán Viktor: 100 ezer próbálkozásról tudunk egy év alatt. Nem tudjuk, hány emberé.

2021.12.21. 12:22

Völner-ügy: nem kockázat, hogy lehallgatásokat Völner Pál engedélyezett? Eljárás alá vonták.

Orbán Viktor: Pintér Sándortól úgy tudom, hogy minden megfigyelés törvényes volt Magyarországon 2010 óta.

2021.12.21. 12:23

Tiszták lesznek-e a választások 2022-ben Magyarországon, ha a közmédia politikai megrendeléseket teljesít?

Orbán Viktor: a kormány soha nem fog nyomást gyakorolni a közmédiára, hogy mit tegyen vagy mit ne tegyen. A magyar média mintegy 50 százaléka kereszténydemokrata, patrióta, konzervatív. Ezt hívjuk pluralista médiának. Nyugat-Európában egyfajta hegemóniája van a liberális nézeteknek. Ez a süketek párbeszéde, ahogy minálunk mondjuk. Én távolságot tartok a NMHH-tól.

2021.12.21. 12:28

Mikor állítják össze és teszik közzé a Fidesz választási listáját?

Orbán Viktor: 50 nappal a választás előtt. Legkésőbb akkor.

2021.12.21. 12:29

Várhatók-e a francia után további nyitott V4-csúcsok?

Orbán Viktor: lesz Boris Johnsonnal, lesz a Türk Tanáccsal is, és várjuk a német kancellár válaszát is.

2021.12.21. 12:30

Miből lehet látni, hogy a januári és márciusi tanársztrájk mögött a baloldal kampánya van? Az Emmi állásfoglalása ez.

Orbán Viktor: nem tudom. Ha a miniszterem mondja, kiállok mellette és egyetértek vele.

2021.12.21. 12:32

Lobbiznak-e azért, hogy a keleti vakcinával oltottak egy nyugati vakcinával is utazhassanak?

Orbán Viktor: igen, szó szerint.

2021.12.21. 12:34

Magyar orvosok publikálták, hogy egy antidepresszánssal csökkenthető a kórházi Covid-halálok száma. Mi a véleménye erről?

Orbán Viktor: az összes ilyen kezdeményezését beterelem az Emmi egészségügyi államtitkársága alá. A kormány nem meri vállalni azt a felelősséget, hogy tudományos felkészültséget igénylő kérdésekben perdöntő véleményt mondjon.

2021.12.21. 12:34

INFORÁDIÓ
A harmadik oltáshoz kötnék január végétől az igazolvány érvényességét?

Orbán Viktor: a kormány felhatalmazta az operatív törzset a döntés meghozatalára. Az időpontról tájékoztatni fogunk.

2021.12.21. 12:37

INFORÁDIÓ
Mi lesz a negyedik oltással? Hamarosan lejárhat a harmadik által biztosított védettség.

Orbán Viktor: amit mondani merek, az az, hogy a harmadik oltás az omikron ellen is jó. Várnunk kell. Kulcskérdésnek tartom, hogy a harmadik oltás működjön, mert egy idő után be fogunk sokallni. Úgy fogunk kinézni, mint egy ementáli sajt. Most azt mondják, az omikron nem okoz komolyabb tüneteket, nem a betegségek súlyossága, csak a számossága okoz nehézséget.

2021.12.21. 12:37

FONTOS INFORMÁCIÓ
INFORÁDIÓ
Államfőválasztás: mikor távozik a kormányból Novák Katalin?

Orbán Viktor: Január elsejével. Helyére új miniszter kerül.

2021.12.21. 12:40

Pegasus-ügy: ha mindenkit törvényesen figyeltek meg, a titokgazda miért nem oldja fel az iratokat, hogy az aggályokat eloszlassák?

Orbán Viktor: a titokgazda döntést hoz, ha akar. Ha én megkérném a belügyminisztert erre, egy idő után minden minisztériumot én irányítanék. Így nem lehet dolgozni, csak világos felelősségi viszonyokkal.

2021.12.21. 12:41

Beszélt Varga Judittal a Pegasus-ügyről a Völner-ügy kirobbanása után?

Orbán Viktor: beszéltem. Azt mondta, nyugodjak meg, minden törvényesen zajlott.

2021.12.21. 12:42

Látta mostanában Hatvanpusztát?

Orbán Viktor: igen, mert minden második nap kiteszik az internetre.

2021.12.21. 12:44

A választókerületek határa megváltoztatható-e még? Elhalaszthatják-e a választásokat a veszélyhelyzet miatt?

Orbán Viktor: az esélye ennek rendkívül csekély. Halasztásra pedig nem érkezett kezdeményezés.
Gulyás Gergely: 2010 előtt volt 300-szoros arányelcsúszás, ma már 20 százalék körüli van legfeljebb a választókerületek méretét illetően.

2021.12.21. 12:45

Részt vesz-e Magyarország uniós közös vakcinabeszerzésben?

Orbán Viktor: omikronos vakcinabeszerzésben igen.

2021.12.21. 12:50

Van köze-e a helyreállítási alap pénzeinek befagyasztásához bizonyos projektek leállításához?

Orbán Viktor: a mesterséges intelligencia minden báját nélkülözte a módszer, magunk elé húztunk minden, 10 millió forint feletti beruházást, és döntöttünk.

2021.12.21. 12:57

Meddig kötheti Brüsszel ideológiai megfontolásokhoz pénzek folyósítását?

Orbán Viktor: akkor, ha ennek kártételét már tapasztalják.

2021.12.21. 12:59

Mit mondott, amikor látta az ügyészségi közleményt Völner-ügyben?

Orbán Viktor: nem idézném szó szerint. Gondoltam egy erőset... Az az én felelősségem, hogy a kormányzati munka megszűnjön, a mandátum viszont a képviselőé. Még a frakció sem szavazhat arról, hogy visszavonja a mandátumát.

2021.12.21. 13:00

Napirenden van-e a negyedik oltás?

Orbán Viktor: a szakma folyamatosan napirenden tartja, de még nincs kiérlelt szakmai vélemény a kérdésben. Még nem tudjuk, hogy a harmadik oltás mennyivel hosszabbítja meg az első és a második oltás adta védettséget.

2021.12.21. 13:02

Kínai, orosz vakcinát rendelünk-e még?

Orbán Viktor: én indokoltnak látom, de nem. A nyugati rendelés már - bár lassú - biztonságos. Abban bízom, hogy a kínai a legjobb, én azzal vagyok beoltva én is. De ez a személyes meggyőződésem.

2021.12.21. 13:05

Hogyan rövidítenek a várólistákon?

Orbán Viktor: amikor gödör van a járványgörbében, tudunk rövidíteni. Ha megint lesz, tudunk annyi pénzt adni, hogy rövidüljenek megint a várólisták az orvosok segítségével.

2021.12.21. 13:06

Hogyan lesz karácsonyi ügyelet a kórházakban?

Orbán Viktor: kérem az orvosokat, hogy vállaljanak ügyeletet, nem szeretnék egyéb eszközökhöz nyúlni. De nem pénz kérdése, amiről beszélünk. Vannak szakmák, amelyekben szenteste is szolgálatot kell teljesíteni.

2021.12.21. 13:08

Ön ismeri-e a kórházi adatokat?

Orbán Viktor: minden kormányülés ezzel kezdődik. Az operatív törzs beszámol arról, amiről tud. Amikor nagyon nagy a terhelés, összehívok a kórházigazgatókat, kétszer is volt ilyen.

2021.12.21. 13:09

Karas Monika lemondott az NMHH éléről. Önök korábban megadóztatták a 2 millió fölötti végkielégítéseket, Karas Monika 40 millió forintot kapott. Mi a véleménye?

Orbán Viktor: erre semmilyen ráhatásom nincs, nem is kell, hogy legyen.

2021.12.21. 13:10

Mi a véleménye a baloldali kormányfőjelölt rezsicsökkentés-ellenes kijelentéséről?

Orbán Viktor: próbálom magam távol helyezni ezektől a mondatoktól. Sok mindent láttam már ebből a szakmából, de ilyet még nem. Az én koordináta-rendszeremben ez nincs.

2021.12.21. 13:11

Terveznek-e a kampányban népjóléti intézkedéseket? Miket?

Orbán Viktor: Tervezünk. De még nem mondom meg.

2021.12.21. 13:13

Bige László büntetése kartellezés miatt: mi a véleménye Márki-Zay Péterrel való kapcsolatáról?

Orbán Viktor: egy-egy országon belül is más-más felfogást követik a politikai pártok. A jobboldal itthon azt mondja, az üzletet vállalkozók, a politikát politikusok űzik. A baloldalon nem válik el ez. Az utóbbi három baloldali miniszterelnök sikeres, gazdag üzletember volt.

2021.12.21. 13:19

Tudott-e a kormány arról, hogy még nincs hitelesítve a két keleti vakcina, amikor a magyar beszerzés elindult? Kisatírozott részek voltak a dokumentumokban.

Orbán Viktor: a mi szakembereink Moszkvában jártak, a kínai oltóanyagot pedig engedélyezte a WHO. A jó gazda gondosságával jártunk el.

2021.12.21. 13:20

Gyűjt adatokat a kormány a kórházi oltottakról, oltatlanokról?

Orbán Viktor: az NNK igen, színes grafikonok készülnek.

2021.12.21. 13:23

Miért ügyel-rá kényesen, hogy ne mondja ki Márki-Zay Péter nevét?

Orbán Viktor: mi hasznom lenne nekem ettől? Jól látja.

2021.12.21. 13:24

Miért nem sikerült megúszni az így lefolyt negyedik járványhullámot?

Orbán Viktor: részei vagyunk az európai járványnak. Lezárásokkal csak késleltetni tudtuk a hullám érkezését. Mi folyamatosan intézkedünk, de az intézkedések mind az oltás köré épülnek, hogy kevés-e ez, meglátjuk. Nem érdemlünk "fültekerést".

2021.12.21. 13:31

A Kormányinfó véget ért...

...köszönjük kitartó figyelmüket!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×