eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó
Zacher Gábor toxikológus (b) és Bódy Gergő, a Momentán Társulat tagja beszélget a budapesti Impró kulturális központban 2017. június 2-án. A társulat Zacher Gáborral és a témában érintett civil szervezetekkel Függő játszma elnevezéssel programot indít. A kezdeményezés célja, hogy élményalapú, interaktív módszerekkel átadják a drogfogyasztással és függőségekkel kapcsolatos tudásbázist, és módszertani javaslatokat kínáljanak a nevelők, pedagógusok és a veszélyeztetett korosztály számára.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Kiderült, mennyien vannak kétszer oltva a hatvani kórházba került covidosok közül

Zacher Gábor úgy véli, működik a rendszer a koronavírus-járvány negyedik hulláma idején - nagy a terhelés, de nem akkora, mint a harmadik hullám csúcsán.

Mint ismert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondása szerint épp tetőzik a koronavírus-járvány, vagy már túl is vagyunk a negyedik hullám csúcsán. Orbán Viktor miniszterelnök pedig pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy van még szabad kapacitás a kórházakban, és még fel is lehet szabadítani újabbakat, ha szükséges. Pontosabb adatokat azonban hivatalos forrásból továbbra sem közöltek arra vonatkozóan, hogy a kórházakba kerülők közül mennyien vannak beoltva, és mennyien oltatlanok.

Legutóbb Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályának főorvosa számolt be a tapasztalatairól a Klubrádió adásában: a hazai helyzetet úgy írta le, hogy vannak még kapacitások, nincsenek telt házak az intenzív osztályokon és a covid-osztályokon, nincs még akkora megterhelés, mint a harmadik hullám csúcsán - és remélik, nem is lesz.

A hatvani kórházban nincs fennakadás, az ágykihasználtság 60 százalék körüli lehet. Ezzel együtt

az invazívan lélegeztetett betegek nagyobb százalékát elveszítik,

és csak a kisebb százalék az, akit le lehet venni a lélegeztetőgépről. (Emlékeztetett arra is, hogy most már csak azokról szolgáltatnak adatot, akiket invazívan lélegeztetnek.) A helyzet nem olyan rossz elmondása szerint, mint a harmadik hullám csúcspontján, amikor egy kórházigazgató azt mondta, a lélegeztetőgépre tett betegek 85-90 százaléka sajnos nem éli túl. Zacher szerint csak egy picivel jobbak az adatok, és "nem mondhatunk olyan eredményeket, hogy ez itt 40-50 százalékos".

Arról is beszélt, hogy a magyar lakosság általánosan rossz egészségi állapota miatt lehet ilyen magas az egymillió emberre vetített halálozási arány. Ebben a világon az ötödik legrosszabbul állunk.

Náluk Hatvanban – ez "csak a kis kórházuk statisztikája" – a betegek körülbelül 75 százaléka nem vett fel semmilyen oltást.

Vannak kétszer oltottak, 10-15 százalék, de ők a másodikat többnyire 6 hónappal ezelőtt kapták, így már nem nagyon számítanak védettnek.

Egyébként az orvosi kamara felmérése is hasonló arányokról számolt be az intenzíves betegeknél. Említette a rizikófaktorok között az elhízást, a cukorbetegséget, a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×