eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: nif.hu

Forgalmas kísérleti útszakasz épült Békés megyében

Számos újfajta megoldást alkalmaztak, és kipróbálnak különféle útburkolati festéseket is.

Elkészült az M44-es gyorsforgalmi úthoz kapcsoló Fürjesi út (444. sz. főút) kivitelezése, amelyet nettó ötmilliárd forintért építettek meg zöldmezős beruházásként Békéscsaba határában. Az 5,2 kilométeres út a 47-es, a 44-es és a csanádapácai utat köti össze az M44-es gyorsforgalmi úttal, a csomópontokban bazaltbeton burkolatú körforgalmakkal. Az új szakasz Békéscsaba számára hasonlóan fontos, mint az M44-es volt, általa kerülhetik el ugyanis a főként Békés megye déli részéről az M44-es felé közlekedők a várost. Az új főúton közlekedőknek pedig nem kell a város lámpás kereszteződéseiben várakozniuk.

A beruházás része volt a 44-es számú főút burkolaterősítése 750 méteren, valamint a csanádapácai út szélesítése és erősítése 2,1 kilométeren. A 444. számú főút nevet viselő Fürjesi út kísérleti út lesz: öt szakaszán öt különböző típusú útburkolati jelet festettek fel, hogy vizsgálni tudják ezek tartósságát - mondta Pántya József, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Zrt. útfejlesztési igazgatója.

További újdonság, hogy

  • az út szélét jelző optika struktúrált jelként készült (záróvonal külső oldalán keresztcsíkokkal), ez ráhajtás esetén hangjelzésel figyelmeztet.
  • A csomópontok környezetében kihelyezett kresz-táblák oszlopai nem betonba ágyazva, hanem fém hüvelybe lettek elhelyezve, ezáltal a gyakori megrongálódás miatt szükségessé váló cseréjük burkolatbontás nélkül, könnyebben elvégezhető.

Az út mellett végig kerékpárút vagy kerékpárral is járható szervízút halad.

A projekt részeként 172 fát, 83 fenyőt, és csaknem 7000 cserjét telepítettek.

Forrás: nif.hu
Forrás: nif.hu
Forrás: nif.hu
Forrás: nif.hu
Forrás: nif.hu
Forrás: nif.hu

Herczeg Tamás fideszes országgyűlési képviselő elmondta, már egy 2006-ban épülő lokátorállomás kivitelezésekor ígéretet tett az akkori kormányzat a Fürjesi út megépítésére; a folyamat azonban csak 2016-ban indult el, amikor sikerült az M44-es projektbe beemelni a beruházást. A tényleges munkálatok tavasszal kezdődtek. A politikus reményét fejezte ki, hogy ahogyan az M44-es is iparterületeket és új vállalkozásokat "hozott" Békéscsabára, úgy a Fürjesi út is erősíti ezt a folyamatot.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Indul a roham az otthonfelújítási milliókért: 10 dolog, amire nagyon figyelj!

Indul a roham az otthonfelújítási milliókért: 10 dolog, amire nagyon figyelj!

A kormány eredeti terveihez képest négyhetes csúszással, július 1-jén, hétfőn elindul az új Otthonfelújítási Program, amelyben legfeljebb 6 millió forintra lehet pályázni. A programban húszezer, 1991 előtti használatba vételi engedéllyel rendelkező családi ház legalább 30%-os energiahatékonyság-növelése valósulhat meg 108 milliárd forintnyi uniós forrásból. 10 pontban foglaljuk most össze, mire érdemes odafigyelniük a kérelmezőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×