eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó
Koronavírussal fertőzött beteget gurítanak ki hordágyon egy mentőhelikopterből a strasbourgi Hautepierre kórház előtt 2020. november12-én. A beteget a Métropole de Lyon területi önkormányzat egyik kórházából hozták, ahol már nem volt több szabad betegágy a koronavírusos betegek számára.
Nyitókép: MTI/AP/Jean-Francois Badias

Zacher Gábor: egyre gyakoribb, hogy koronavírusos a beteg, akihez más miatt mentőt hívtak

Az orvos arról is beszélt, hogy a legutóbbi eseteik között volt olyan, amikor egy oltástagadó embert kellett lélegeztetőgépes kezelésre vinniük koronavírus-fertőzés miatt.

A hatvani Albert Schweitzer Kórház sürgősségi osztályán dolgozó orvos a fenti esetről a Portfoliónak elmondta, a beteg a kórházba szállítást és a terápiát elfogadta, mert lélegeztetniük kellett, de ellátás közben sem mondta azt, hogy érdemes lett volna beoltatnia magát. A szakember megjegyezte, ha hivatalos kórházi adatokból látnák az emberek, hogy mennyivel több esélyük lenne beoltva a súlyos betegség elkerülésére, az növelhetné az oltási hajlandóságot.

Zacher Gábor arról is beszélt, hogy nem egyszer előfordul, például sima lábtörésnél vagy más mentési esetnél a mentős elátás során elvégzik a szükséges gyorstesztet, és már ekkor kiderül, hogy a beteg ugyan más ellátásra szorul, de egyébként koronavírusos is.

A covidos esetek döntő része a nem oltott betegek közül kerül ki, főleg a súlyos állapotban lévők – számolt be a jelenlegi helyzetről. Hivatalos adatok híján továbbra is csak egymás közötti információcserére tudnak hagyatkozni az orvosok.

A tapasztalatok szerint minden öt be nem oltottra jut egy beoltott. Az intenzív terápiára szorulók körében pedig minden hetedik-nyolcadik beteg az, aki kapott valamilyen oltást.

A hatvani kórház orvosa elmondta, minden beoltott 10-12 nap múlva már nemcsak saját magát, hanem a környezetét is védi.

Megjegyezte még, hogy a korábbi járványhullámok tapasztalatai alapján a 4. hullámra már van rutinjuk abban a kórházi vezetőknek, hogy az intézményeik melyik részlegében rendezkednek be elkülönítetten a koronavírusos betegek ápolására, és mely területen ápolják a többi beteget.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×