eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Összefogásra és egységes fellépésre szólította fel hallgatóságát október 23-a alkalmából a miniszterelnök - a nap hírei

Az 1956-os-hoz hasonló, teljes összefogást nevezett szükségesnek az ellenzék közös kormányfőjelöltje. Elhunyt Venczel Vera Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész.

Összefogásra és egységes fellépésre szólította fel hallgatóságát a miniszterelnök az október 23-a alkalmából tartott nagygyűlésen. Orbán Viktor a Békemenet megérkezése után mondott beszédében párhuzamot vont az 1956-os forradalom és a 2006-os tiltakozások között, és arról beszélt, hogy 1956-ban, 2006-ban és ma is ugyanazt akarják a magyarok: igazságot Magyarországnak. Úgy fogalmazott, hogy 15 évvel ezelőtt az Andrássy út és Bajcsy-Zsilinszky út sarkán farkasszemet nézett a múlt és jelen, és az ifjú kommunisták október 23-ából november 4-ét csináltak. Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy minden magyarra számítanak, akiknek számít Magyarország jövője.

Az 1956-os-hoz hasonló, teljes összefogást nevezett szükségesnek a változás eléréséhez Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Az ellenzék hatpárti október 23-i rendezvényén a DK-s Dobrev Klára azt hangoztatta, hogy sokszínűséggel lehet legyőzni az egyszínű Orbán-rendszert. Karácsony Gergely, főpolgármester, az MSZP-Párbeszéd-LMP korábbi közös indulója úgy vélte: most születik meg a 4. köztársaság. Jakab Péter, a Jobbik korábbi miniszterelnök-jelöltje azt ígérte: visszaadnak majd mindent, amit az emberektől elvettek, leginkább az emberek hitét. A Momentumos Fekete-Győr András úgy fogalmazott: a fiatalok úgy döntöttek, hogy megújítják az ellenzéket.

A szabadságuk védelméért Budapesten harcoló bátor férfiakra és nőkre emlékezik a világ az 1956-os magyar forradalom hatvanötödik évfordulóján - írta közleményében az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Ned Price úgy fogalmazott: a mostani évfordulót partnerünkkel és NATO-szövetségesünkkel együtt ünnepeljük. Arról is írt: a forradalom után hazájukból menekülő, az Egyesült Államokban új életet kezdő magyarok hozzájárultak Amerika gyarapodásához.

Piros-fehér-zöld színekkel világították meg a Niagara-vízesést az 1956-os forradalom emlékére. Erről Magyarország Torontói Főkonzulátusa posztolt képeket, azzal a felirattal, hogy Tisztelet a hősöknek! Madridban díszkivilágítással emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójára. A tartományi kormány székházát öltöztették piros-fehér-zöldbe. A magyar nemzeti színeket sötétedés után vetítik ki a homlokzatra néhány órán keresztül.

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Olaszország államadós-osztályzatának kilátását a Standard & Poor's. A hitelminősítő egyebek mellett azzal indokolta a lépést, hogy a koronavírus-járvány sokkja után az idén csaknem öt évtizede nem mért ütemű növekedés várható az olasz gazdaságban. A Standard & Poor's megerősítette az olasz államadósság-kötelezettségek osztályzatát is. A hitelminősítő azzal számol, hogy az olasz GDP idén 6 százalékkal, jövőre 4,4 százalékkal növekszik.

Szerbiában már csak védettségi igazolvánnyal látogathatók este 10 óra után a vendéglátó- és szórakozóhelyek beltéri részei. A már hatályos intézkedést a bejelentések szerint nagyon szigorúan ellenőrzik majd. Marijan Ivanusa, az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodájának a vezetője szerint a védettségi igazolások használatának eredménye néhány héten belül látszik majd, és akkor derülhet ki az is, szükség lesz-e további korlátozások bevezetésére.

Spanyolországban visszautalják az embereknek az első járványhullám idején, a korlátozások megszegéséért kiszabott bírságokat – döntött az ügyben felállított tárcaközi munkacsoport. A belügyminisztérium adatai szerint több mint 1 millió büntetést róttak ki a szabályszegőkre 2020 március 15-e és június 21-e között, amelyek együttes értéke mintegy 115 millió euró. A spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a szigorú vesztegzárat és vizsgálja a második szükségállapot jogszerűségét is.

Megkezdődött Palermóban Matteo Salvini pere egy migránshajó két évvel ezelőtti feltartóztatása miatt. Az ügyészség kötelességmulasztással és emberrablással vádolja a Liga olasz kormánypárt vezetőjét. A volt olasz belügyminiszter 2019 nyarán csaknem három hétig nem engedte egy spanyol hajón Szicíliához érkezett illegális bevándorlók partraszállását. A bíróság 15 éves börtönbüntetést is kiszabhat Matteo Salvinire, ha bűnösnek találják.

Elhunyt Venczel Vera Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagját 75 éves korában, otthonában érte a halál. A színésznő több mint ötven éven át volt a Vígszínház társulatának tagja, ahol emlékezetes alakítások, legendás szerepek sora fűződik nevéhez, emellett számtalan magyar filmben szerepelt. A Vígszínház Venczel Verát saját halottjának tekinti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:10
×
×
×
×