eur:
386.71
usd:
355.91
bux:
68729.05
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes
Nyitókép: Facebook/Karácsony Gergely

Karácsony Gergelynek összegyűlt a miniszterelnök-jelöltséghez szükséges mennyiségű ajánlás

Karácsony Gergelynek összegyűlt a miniszterelnök-jelöltséghez szükséges 20 ezer ajánlás

Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP közös miniszterelnök-jelöltjéről a hétfőn kezdődött ajánlásgyűjtés után este háromnegyed nyolckor jelentették be, hogy megkapta a miniszterelnök-jelöltséghez szükséges 20 ezer fős támogatást. Az ajánlásgyűjtés tovább folytatódik egészen szeptember 6-ig - írták közös közleményükben a pártok.

Ezzel Magyarország történetében először országos előválasztásra kerül sor.

  • Az előválasztás első fordulóját szeptember 18–26. között, a második fordulót október 4–10. között rendezik.
  • A miniszterelnök-jelölt személye kétfordulós választáson dől el, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább.

Mint írták, az előválasztáson akarják megtalálni azt a 106 jelöltet, akik a legnagyobb többség támogatásával képesek legyőzni a fideszes helyi jelöltet, hogy a sokszínű ellenzék demokratikus versenyben váljon egységes erővé.

Emlékeztettek: Karácsony Gergely volt az első, aki már évekkel ezelőtt, még a legutóbbi országgyűlési választás előtt javasolta az előválasztás intézményének bevezetését, és aki most a három párt képviseletében a legesélyesebb a miniszterelnökjelöltségre.

A politikus, Budapest főpolgármestere számos aláírásgyűjtő helyszínt járt be és jár be a következő napokban, hogy megköszönje az aktivisták munkáját.

Címlapról ajánljuk
Peter Pellegrini: beszéltem Robert Ficóval, nehéz órák és napok előtt áll

Peter Pellegrini: beszéltem Robert Ficóval, nehéz órák és napok előtt áll

A megválasztott szlovák elnök meglátogatta a besztercebányai kórházban a kormányfőt, aki még szerda délután lett egy fegyveres merénylet áldozata.

Nagyot nézhet, ha kifog egy ilyen új 100-ast

A Magyar Nemzeti Bank alapításának 100. évfordulója alkalmából bocsátottak ki május 16. csütörtökkel különleges előlappal rendelkező 100 forintos címletű érmét. Kétféle emlékérmét is kibocsátanak, melyek közül az ezüst a valaha volt legnagyobb súlyú nemesfém emlékpénz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
Fico-merénylet: a sajtón és az ellenzéken csattanhat a kormánypártok bosszúja?

Fico-merénylet: a sajtón és az ellenzéken csattanhat a kormánypártok bosszúja?

Rendkívüli módon polarizálódott a szlovák társadalom az elmúlt időszakban, egyik oldalon a kormányt támogató szavazók, másik oldalon pedig a nyugatosabb ellenzéki pártok választói állnak. A Robert Fico elleni merénylet akár fel is gyorsíthatja a demokratikus intézmények gyengítésére tett kísérletek ütemét északi szomszédunknál, az ugyanakkor még nem tűnik eldöntött kérdésnek, hogy megindul-e a kormány az ellenzék és a független sajtó ellen, vagy épp a politikai megosztottság enyhítésére törekszik majd. A Portfolio Checklist csütörtöki adásában Czímer Gábor, a szlovákiai Új Szó belpolitikai újságírója volt a vendégünk, akit a Fico ellenl merénylethez vezető politikai folyamatokról, valamint a kialakult helyzet potenciális következményeiről kérdeztünk. Az adás második részében vendégünk volt Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója, akinek a bankszektor és az általa vezetett pénzintézet előtt álló időszak kihívásaival és lehetőségeivel kapcsolatban tettünk fel kérdéseket. Utóbbi interjút a Portfolio Hitelezés 2024 konferencián rögzítettük kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 16. 16:36
×
×
×
×