eur:
393.08
usd:
363.58
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Bardóczi Sándor/Facebook

Gyökérwellness porszívózással a Bakáts téren – videó, képek

Kiporszívóztak egy 9. kerületi fa mellett, hogy ezáltal nagyobb élettere legyen a növénynek – írja bejegyzésében Budapest főtájépítésze.

„Betonfeltörés és élőhely javítás porszívózással. Magyarországon először történt ilyen” – emeli ki Facebook-bejegyzésében Bardóczi Sándor.

A főváros által részfinanszírozott Tér_Köz-program részeként, a IX. kerület lebonyolításában kerül sor a Bakács tér és a Bakáts utca rendezésére. Mint olvasható, azért, hogy a fák gyökérszinten jól érezzék magukat, jobban tudjanak fejlődni, egészségesebbek maradjanak, a környezetüket fel kell tölteni szerkezeti talajjal, ki kell őket szabadítani a szegélykövek, a beton és az aszfalt fogságából.

Ehhez egy Bécsben készségszinten alkalmazott technológiát hívott a kivitelező segítségül: a magas nyomású porszívózást. Az eszköz koronafúrós forgó feje darálja, lazítja a sittes talajt és mindent kiszippant. Semmi perc alatt hatalmas gödröt képes „ásni” fakímélő módon, hogy a helyét bioszénben, teherbíró kőben, bemosott tápanyagban és vízben gazdag szerkezeti talaj vegye át. „Gyökérwellness és útalap, ahogy azt nem gondolnánk” – fogalmaz a főtájépítész, megjegyezve: a metódus úgy teremt termőhelyi optimumot, hogy közben nem kell lemondani a széles járdáról vagy a parkolásról sem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×