eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay

A nyári táborok árnyoldalára figyelmeztet az önvédelmi szakértő

A nyári vakáció során a gyerekek jelentős része tábori élményekkel gazdagodik. Ezek azonban nem csak az önfeledt játékról, a kalandokról és az életre szóló barátságokról szólnak, hanem gyakran a konfliktusokról is.

Új helyszíneken új társakkal és új pedagógusokkal találkozhatnak a gyerekek a táborokban, ami feszültséget okozhat bennük, és ez agresszióban, esetleg túlzott visszahúzódás formájában nyilvánulhat meg – nyilatkozta az InfoRádiónak Kovács Ildikó önvédelmi szakértő. Mint mondta, szülőként érdemes figyelni a napvégén, megkérdezni, hogy milyen napja volt a gyereknek, mi történt aznap a táborban, hogyan érezte magát, körüljárva az esetleges problémát. Illetve a gyakorlatban is alkalmazható hasznos tanácsokkal ellátni.

Eddig nagyjából 190 ezer gyermeket regisztráltak a szülők nyári táborokba, emelte ki a Táborfigyelő.hu ügyvezetője az InfoRáridónak. Ennek megfelelően a gyermektáborok 80 százalékos telítettséggel futnak átlagosan, azt eredményezve, hogy a szolgáltatás végre ismét rentábilissá vált táborszervezői szempontból. Mindez azért fontos, fűzte hozzá Tóth Béla, mert az elmúlt év visszafogott jelentkezési hullámát követően egy újabb visszafogott év már számos szervezőnek a roló lehúzását jelentette volna. Azáltal viszont, hogy most sok gyermek van, és megéri a szervezőknek is, várhatóan a következő évek is a mostanihoz hasonló, széles kínálattal kecsegtetnek.

A lelki és fizikai problémák megoldásában a kicsiknek felnőtt segítségére van szükség, és fontos erősíteni az önbizalmat

– hívta fel a figyelmet Kovács Ildikó. Előfordulhat csúfolódás, kiközösítés, vagy akár, hogy nem veszik be a jakéba a gyereket, ahogyan

fizikai konflisukra is sor kerülhet,

ellökik egymást, nem engedi oda egyik a másikat a játéktól, vagy elveszi, amivel épp játszik. Az önvédelmi szakértő szerint elsőként szóban kell megpróbálni jelezni a gondot, azonban, ha ez nem ért célt, és fizikailag is létrejön a konfliktus, akkor fizikailag is reagálni kell. „Tehát végigvinni úgy a folyamatot, hogy megmutassa a gyerek, hogy neki mi az, ami rendben van és mi, az ami nincs.”

Idén nyáron is a kaland-, a sport- és az angol táborok a legnépszerűbbek, mondta el végül Tóth Béla, aki megjegyezte, hogy egy napközis tábor átlagára 35 forint míg egy ottalvós tábor 56 ezer forintba kerül fejenként, heti turnusonként.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×