eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
17 February 2021, Hessen, Frankfurt/Main: A tram crosses the Ignatz Bubis Bridge in the evening in front of the illuminated skyscrapers of the banking city. (Shot with slower shutter speed) Photo: Arne Dedert/dpa (Photo by Arne Dedert/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Arne Dedert/picture alliance/Getty Images

Nem klimatizálhatók utólag a Karácsony Gergely által kinézett villamosok a tulajdonos szerint

A főpolgármester 7,7 milliárd forintért 35 darab 25-30 éves frankfurti villamost venne a 47-49-es vonalára.

A tulajdonos német közlekedési vállalat, a VGF szerint utólag sem klimatizálhatók azok a frankfurti használt villamosok, amelyeket megvenne a Karácsony Gergely vezette budapesti Városháza – értesült a Magyar Nemzet. A BKV szerint beszerelhető utólag a klíma, ezt jelenleg is vizsgálják.

A lap felidézik: a főpolgármester élve a rendkívüli jogrend adta lehetőséggel még júniusban fogadta el azt az előterjesztést, amely szerint három ütemben összesen 35, Frankfurtban eladósorba került kötöttpályás jármű érkezne Budapestre mintegy 7,7 milliárd forintért.

A főváros 25-30 éves szerelvényeket venne, ezek válthatnák ki a jelenleg a 47-49-es vonalon közlekedő, ötvenéves Ganz csuklós villamosokat.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint Frankfurt éppen azért kínálja eladásra a járműveket, mert azokba utólag nem lehet klímát szerelni, és a frankfurti közlekedési vállalat weboldalán leírják az okot is: a berendezést nem bírja el a tető.

A BKV viszont a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy a frankfurti használt villamosok "szoros rokonságot mutatnak a Combino villamosokkal, mind a műszaki megoldásokban, mind a beépített rendszerekben, mind pedig a karbantartási feladatokban". A BKV jelenleg vizsgálja a klímaberendezés lehetséges elhelyezésének részleteit: a statikai kérdéseket és az elektromos tápellátást.

Balogh Samu, Karácsony Gergely kabinetfőnöke szerint a frankfurti használt járművek a mai budapesti villamosok döntő többségénél modernebbek. Mint közölte, a BKV elsőként egy prototípus kocsi beszerzését tervezi, a teljes kontingens pedig akkor érkezhet, ha a tesztelés eredményei beváltják a hozzájuk fűzött reményeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×