eur:
394.32
usd:
365.17
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Varga Mihály pénzügyminiszter az expozéját tartja a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 10-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

A veszélyhelyzet meghosszabbítása és a költségvetés az Országgyűlés napirendjén

Ötnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a következő héten. A képviselők szerdától péntekig 30 órás időkeretben tárgyalják a kormány 2022-es költségvetési javaslatát.

Az ülés hétfőn 13 órakor a közelmúltban elhunyt Kovács Gábor korábbi KDNP-s képviselőre emlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Ezt követően az interpellációkra és az azonnali kérdésekre egy-egy óra, míg a kérdésekre további 30 perc áll rendelkezésre.

Kedden a napirend előtti felszólások után tartják a szavazásokat. A képviselők ekkor egyebek mellett

dönthetnek a koronavírus-törvény hatályának meghosszabbításáról is.

Az ülésnap további részében négy általános vitát bonyolítanak le. Terítékre kerül például az egyszülős családok életkörülményeinek javításáról szóló kormányzati előterjesztés, valamint a kabinet adómódosítási elképzelései is.

A 2022-es költségvetés tárgyalása szerda reggel 8 órakor, a pénzügyminiszter 40 perces nyitóbeszédével kezdődik, amelyet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Költségvetési Tanács (KT) elnökének 30-30 perces felszólalása követ. A frakciók vezérszónokai szintén 30-30 perces beszédeket tarthatnak, amelyek után a képviselők összesen legfeljebb hét és fél órában szólalhatnak fel.

Csütörtökön további 13 órás, míg pénteken újabb 6 órás időkeret áll rendelkezésre a jövő évi költségvetés általános vitájában.

A pénzügyminiszter korábban hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a gazdaság újraindítása a 2022-es büdzsé leghangsúlyosabb eleme, ugyanakkor a jövő évi költségvetés is megőrzi a kormány eddigi értékeit: a családok védelmét, a gyermeket nevelők támogatását és az idősek megbecsülését.

Varga Mihály közölte, a kormány 2022-ben dinamikus, 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol, GDP-arányosan 5,9 százalékos hiánycél és 79,3 százalékos államadósság mellett.

A parlament ülése a paksi atomerőmű bővítéséhez felvett hitel folyósításának módosításáról szóló javaslat általános vitájával ér véget pénteken.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Óriási bukás készül Európa egyik legerősebb országában - 5 sorsdöntő kérdés, amire megéri holnap figyelni

Óriási bukás készül Európa egyik legerősebb országában - 5 sorsdöntő kérdés, amire megéri holnap figyelni

A fordulatokkal teli másfél hónapos kampányidőszak a végéhez ért az Egyesült Királyságban, holnap az állampolgárok Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország-szerte a szavazóurnákhoz járulva fognak ítéletet mondani az elmúlt 14 év konzervatív kormányzásáról. A Keir Starmer vezette Munkáspárt győzelméhez nem fér kétség, viszont számos, a jövőre nézve kulcsfontosságú kérdést befolyásolhat akár egy-két százalékpontnyi különbség is a végeredményben. A tét tehát óriási mindegyik párt és az egész ország számára, így összeszedtük azt az öt legfontosabb szempontot, amelyeket érdemes majd figyelemmel követni a holnap éjjeltől megállás nélkül érkező adatok értelmezésékor.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×