eur:
393.15
usd:
363.62
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Italokat visz ki egy felszolgáló egy kávézó teraszára Nyíregyháza belvárosában 2021. április 24-én. A védőoltásban már több mint 3,5 millióan részesültek, így április 24-től hatályba lépnek az új rendelkezések. A vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségei reggel öt óra és este fél tíz között lehetnek nyitva, a vendégeknek ott nem kell maszkot viselniük, a belső terekben viszont igen. Az üzemeltető és alkalmazottai az üzlet teljes területén kötelesek maszkot hordani.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Müller Cecília: túl vagyunk a nehezén

Már 69 ezer fölött jár a rendőrség "maszkos" intézkedéseinek száma, de már csak 1589 embert kellett karanténra kötelezni. Szekszárdon és Pécsett közben még mindig emelkedik a koronavírus örökítőanyagának szennyvízi jelenléte.

Az Orbán Viktorral ülésező operatív törzs a minden részletében javuló járványadatok ismeretében tartotta meg pénteki tájékoztatóját.

György István, az országos oltási munkacsoport vezetője kezdett.

"A reggeli órákban átléptük a 4,5 millió beoltottat" - jelentette be. Jelezte, bárki most már napokon belül megkaphatja az oltását, ha regisztrál és időpontot foglal, meg tudják védeni a kismamákat és a legkisebbeket is, miközben más országokban még a 60 éven felüliek oltásával sem végeztek.

Zajlik a fiatal (16-17 éves) regisztráltak oltása keddig, de nyitva áll az időpont-foglalási lehetőség mindenki másnak is, a régebben regisztrált, sms-ben értesítettek számára Pfizer oltás is elérhető.

Leszögezte, nem rejtegetik a vakcinát.

Figyelmeztetett még: aki orosz oltóanyagot szeretne, annak sietnie kell, mert Szputnyikból már az utolsó kontingens érkezett. Sinopharm-vakcinából ennél jóval több is rendelkezésre áll, és van még AstraZeneca és Moderna oltás is.

Az egydózisú Janssennel két helyen oltanak, egyrészt a kistelepüléseken az oltóbuszokkal, másrészt 50 ezer oltóanyagot a háziorvosok is felhasználhatnak a jövő héttől.

Az 5 millió regisztrált 81 százaléka már megkapta legalább az első oltását - zárta beszámolóját.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a védelmi intézkedések rendőrségi számait sorolta fel:

  • 432 maszktalan embert találtak - 69 ezer fölötti már a maszkos intézkedések összes száma
  • 55 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt
  • 47 intézkedés történt a korridorokon
  • csökken a karanténlétszám: 1589-et rendeltek el az elmúlt napon, 945-en vannak, akiket mobilon tudnak ellenőrizni.

Müller Cecília országos tisztifőorvos bejelentette,

"túl vagyunk a harmadik járványhullám nehezén", a gyógyultak száma négyszer annyi, mint az aktív fertőzötteké.

"Akit be tudunk oltani, azoknak teljes körűen rendelkezésére áll a lehetőség, hogy oltásra jelentkezzen" - húzta alá.

Figyelmeztetett egyúttal, hogy a járvány még nem zárult le, a környező országokban is magasak a számok, mivel nem áll rendelkezésre annyi oltás, mint Magyarországon.

A szennyvízadatokat biztatóknak nevezte, majdnem mindenütt csökken a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, igaz,

Szekszárdon és Pécsett még figyelni kell a kissé emelkedő adatokra.

Bejelentette, hogy beindultak, illetve folytatódtak az elektív ellátások és a népegészségügyi szűrővizsgálatok.

"Talán a járvány is rávilágított arra, hogy az egészségünk megőrzése milyen nagy érték. A szűrővizsgálatok az úgynevezett második fázisú megelőzés részei, ahol már felmerül valamilyen panasz.

Aki meghívást kap a szűrővizsgálatra, feltétlenül menjen el!"

- hívta fel a figyelmet. Külön kiemelte, hogy küszöbön áll a nők nagy létszámú méhnyakrákszűrése, amelyre 3 évenként sor kerül Magyarországon. Hozzátette, 50-70 év közöttieknek küldtek ki meghívót vastagbélszűrésre, közülük viszont összesen 260 ezren jelentkeztek, "ez tükröt tart elénk".

Kérdésekre, válaszokra nem került sor, a következő tájékoztató hétfőn lesz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×