eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Nyugati pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón 2020. május 5-én. Május 8-án megkezdődik a pályaudvar felújítása, a hét hónapig tartó munkálatok alatt az utascsarnok zárva tart. A fejlesztés részeként több mint 8200 négyzetméteren rekonstruálják a tetőszerkezetet, megújul a vágánycsarnokban található felsővezeték-hálózat és az utastájékoztatási rendszert is modernizálják.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Budai egyszülős központ létrehozását sürgeti Fürjes Balázs

Mint írta, ő maga is jól ismeri az egyszülős létet és a mozaikcsaládok életét.

Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, izgalmas találkozója volt a héten Novák Katalin családügyi miniszterrel és Nagy Annával, az Egyszülős Központ vezetőjével, aki az Egyedülálló Szülők Klubját is működteti. Beszélgettek arról a körülbelül háromszázezer édesanyáról és édesapáról, akik egyedülálló szülőként nevelik gyermekeiket. És persze az ő félmillió gyerekükről, akiknek sokszor sokkal nehezebben indul az életük, mint azoknak a társaiknak, akik két szülővel nőnek fel.

A politikus kifejtette, "két nagyobbik gyermekemet 7 évig fele időben egyedül neveltem én is. (A másik felében meg az édesanyjuk.)" Jól tudja ezért, milyen az egyszülős lét, milyen, amikor nehéz összeegyeztetni a hétköznapok vagy a váratlan események miatt a munkát és a gyereknevelést. "Aztán feleségemmel 5 éve összeházasodtunk, nyáron egyéves lesz a kisfiunk, a nagyok továbbra is sokat vannak velünk is, úgyhogy ismerjük a mozaikcsalád örömeit, szépségeit és nehézségeit is."

Mint írta, a megbeszélésen számba vették az egyszülős családok segítését meghatározó kormányzati-önkormányzati cselekvés alapelveit:

  • Az egyszülős családokban felnövő gyermekek pontosan ugyanolyan értékesek, mint azok, akiket két szülő nevel. Törekednünk kell arra, hogy ugyanolyan eséllyel induljanak az életben, mint azok a gyerekek, akik két szülővel élnek!
  • A gyermeküket egyedül nevelőknek és az egy szülővel felnövő gyerekeknek egyenlő megbecsülés jár a közbeszédben is. Nem helyes olyan valótlan és bántó kifejezéseket használni, mint például a „csonka család”!
  • Nagyon fontos, hogy a nők ne féljenek azért gyereket vállalni, mert tartaniuk kell attól, hogy ha egyedül maradnak, túl nehéz lesz a család helyzete. Ebben az államnak van tennivalója!
  • Annak, aki egyedül neveli gyerekét, gyerekeit és munkát is vállal, igazi túlélőnek és megoldóművésznek kell lennie! Fontosnak tartjuk, hogy ez az élethelyzet ne jelentsen túlzott nehézséget. Se a szülőnek, se a gyereknek. Ebben az államnak is segítenie kell!
  • Folytatnunk kell a megkezdett munkát az elmaradó tartásdíj behajtásának segítésében, a kiesés pótlásában! E kérdésben az egyedül maradó anyák kiszolgáltatottabbak, ami nem jó, ezen meg kell próbálnunk változtatni!
  • Az elmúlt években sokat tettünk a családok támogatásáért. Mélyen egyetértek azzal a törekvéssel is, hogy ezeket a speciális helyzetben lévő családokat is segíteni kell.

Megemlítette, hogy számos intézkedés segíti majd az ilyen családok életét (például az árvaellátás több mint a duplájára emelkedik, illetve van egy törvényjavaslat, ami megoldást hoz a tartásdíj-nemfizetés esetére és emeli a fizetendő összeget).

"Pesten, az Üllői úton van egy nagyon jól működő egyszülős segítő központ – itt az ideje, hogy az Egyedülálló Szülők Klubjával és Novák Katalinnal közösen Budán is létrehozzunk egyet! Erről a tervről is egyeztettünk a minap" - jegyezte meg.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×