eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Gulyás Gergely: Magyarország elsőként győzte le a járványt

Az emberek szabadságának gyorsabb visszanyerésével pedig a gazdasági növekedés is előbb indul meg - mondta az Észak-Magyarország című napilap szerdai számában megjelent interjúban a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely szerint a kilábalás első jeleit mutatja az is, hogy az ipari termelés márciusban 16,5 százalékkal nőtt, és ez - egyéb kedvező tendenciák mellett -, kedvező hatással lesz a gazdasági növekedésre is. A pénzügyi tárca prognózisa szerint idén 4-5 százalékok növekedés várható; a miniszter szerint ez biztosan teljesül, de még ennél is magasabb növekedésre számít, jövőre pedig 5 százalék feletti bővülést vár.

A miniszter beszélt arról is, hogy még nem fogadták el az uniós védettségi igazolványokhoz szükséges jogszabályt, így nem kezdődött el azok gyártása. Ezzel szemben a magyar védettségi igazolvánnyal már most sok uniós tagországba lehet utazni - mondta, hozzátéve: akinek van ilyen igazolványa, biztosan utazhat a nyáron.

Modellváltás

Az egyetemek modellváltása kapcsán arról beszélt, hogy ez nagy lehetőség az egyetemeknek, hiszen miközben a forrásokat az állam biztosítja, a közvetlen irányítás az államtól független lesz, és a vezetésben megjelennek a tudomány, a gazdaság és a közélet képviselői is. Ez szerinte garantálja, hogy sokkal piacképesebb tudást, diplomát nyújtsanak a hallgatóknak. A magyar egyetemek jelenleg - néhány kivételt leszámítva - nem tartoznak az európai elitbe, a reformmal azonban néhány éven belül felzárkózhatnak - jelentette ki.

Véleménye szerint az, hogy a modellváltás "a közvagyon lenyúlása", értelmezhetetlen vád, mert a közalapítványok közcélt szolgálnak, másra nem fordítható a vagyonuk, csak a felsőoktatás támogatására.

Megjegyezte: az egyetemi modellváltásnak is kedvező hatása lehet a munkaerőpiacra.

Választások

Gulyás Gergely a 2022-es országgyűlési választásokat illetően úgy fogalmazott, "ha meghallgatja az ember az ellenzéki vádakat, azok stílusát és hangnemét, akkor nem lehet illúziónk: ez minden korábbinál durvább kampány lesz". A kormánynak fel kell vennie a kesztyűt, be kell mutatnia az elmúlt évtized eredményeit, és azt, hogy "mindez veszélybe kerül, ha ez az ellenzék hatalomhoz jut" - mondta.

Szerinte az ellenzéki előválasztás eredménye már előre lejátszott, de csak másodlagos kérdés, ki a baloldal miniszterelnök-jelöltje, mert "ha esetleg mégsem a nemzeti oldal nyerne, akkor teljesen egyértelmű, hogy a látszólag a miniszterelnöki székbe kerülő báb személyétől függetlenül Gyurcsány-kormány alakul".

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×