eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Gumiabroncsok Környén, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. kibővített gyárában az avatás napján, 2017. október 26-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Hamarosan eljön a gumicsere perce - de nem csak tavasz miatt

A nyárra eltett korábbi gumi profilmélységét érdemes beméretni a csere idején, nehogy később baj legyen belőle - figyelmeztet a Magyar Gumiabroncs Szövetség elnöke az InfoRádióban.

Idén 5-10 százalékkal lehetnek drágábbak a nyári gumik, és a szerelési díjak is emelkednek 3-5 százalékkal a Magyar Gumiabroncs Szövetség szerint.

Sipőcz Győző elnök úgy véli viszont, amíg a levegő hőmérséklete hajnalonként nem lesz magasabb a fagypont körülinél, napközben pedig 7 fok fölött, nem érdemes nyárira cserélni, "kifejezetten ellenjavallt".

Utána viszont már muszáj lesz. Hogy miért?

"A téli útviszonyokra optimalizált, puhább gumiabroncsoknak a nyári hőmérsékletek már túl magasak, és a keverék tovább lágyul, ezáltal növekedhet a fékút, romolhat a kanyarstabilitás, fokozódhat a balesetveszély."

Mindenképp érdemes megvizsgáltatni a profilmélységet is, a nyári abroncsok esetén ha ez a mélyésg kevesebb 3 milliméternél, az abroncs megérett a cserére, a gumi már nem tudja azokat a gyári értékeket produkálni, amelyek szükségesek a biztonságos közlekedéshez.

A drágulásra visszatérve elmondta, abban gyártónként nagyon nagy a szórás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
Hatalmas tömeg tüntet Izraelben, új módon használhatják az ukránok a Patriot rendszereket - Háborús híreink vasárnap

Hatalmas tömeg tüntet Izraelben, új módon használhatják az ukránok a Patriot rendszereket - Háborús híreink vasárnap

Több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Izraelben tegnap este hetven helyszínen követeltek túszalkut, fegyverszünetet és kormányváltást a tömegtüntetéseken részt vevők. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×