eur:
393.54
usd:
365.51
bux:
71685.65
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Csoportkép készül az Európai Néppárt (EPP)kétnapos tisztújító kongresszusán Zágrábban 2019. november 21-én. Az Európai Parlament legnagyobb frakciójának kongresszusán megválasztották a párt új tíztagú elnökségét, és újraválasztották főtitkárnak a spanyol Antonio López-Istúrizt, valamint a néppárt eddigi kincstárnokát, a német Christian Schmidtet.
Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Feledy Botond: nehéz lesz új EP-frakciót alapítania a Fidesznek

Feledy Botond szerint két európai parlamenti frakció jön szóba, ahova beléphet az Európai Néppártból kiváló magyar kormánypárt.

Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója után a pártcsaládból is kilépett a Fidesz. Az InfoRádiónak nyilatkozó külpolitikai elemző szerint csak lengyel és olasz együttműködéssel az EP-ben a magyar kormányzópárt nem tud új képviselőcsoportot létrehozni.

Feledy Botond elmondta, hogy „legalább 25 képviselőnek legalább hét tagállamból kell ahhoz benyújtani frakciólapítási igényt, hogy azt az Európai Parlament engedélyezze”. Hozzátette, korábban alacsonyabb volt a küszöb.

Ha már meglévő frakcióba lépne be a magyar kormánypárt, akkor kettő jön szóba. Az egyik az Európai Konzervatívok csoportja, itt korábban a britek voltak a meghatározók, most a lengyelek. A másik az Identitás csoport, ebben több nyugat-európai ország jobboldali pártja is helyet kap.

A külpolitikai szakértő kizártnak tartja, hogy a Fidesznek megmaradna az eddigi politikai mozgástere és befolyása.

Eddig a Fidesz az EP legnagyobb frakciójához tartozott – mondta Feledy Botond –, rengeteg anyagi forrástól elesik, a delegációk és a képviselők is kevesebb pénzhez férhetnek hozzá mostantól, de az információáramlás sem lesz olyan, mint eddig, számos információs csatorna bezárul ezzel a párt és a magyar miniszterelnök előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Elveszítheti az egyik legfontosabb nyugati szövetségesét Kijev, megkezdődött Nju-Jork ostroma – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Elveszítheti az egyik legfontosabb nyugati szövetségesét Kijev, megkezdődött Nju-Jork ostroma – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Vasárnap zajlottak a nemzetgyűlési választások Franciaországban, ahol az előzetes várakozásoknak megfelelően a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés (RN) szerezte a legtöbb szavazatot. Az eredmények egyben azt is jelentik, hogy a szélsőjobboldali formáció előretörése átalakíthatja az Ukrajnával kapcsolatos párizsi politikát is. Az RN vezető politikusai korábban több alkalommal is azt mondták, hogy nem fogják megengedni, hogy francia katonák menjenek a kelet-európai országba. Az orosz alakulatok megkezdték a Horvlivkától nyugatra fekvő település, Nju-Jork ostromát. A városra elkezdték szórni a hatalmas pusztítást végző FAB-3000-es bombákat is. Cikkük folyamatosan frissül a háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×