eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Ablak a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság új épülete aulája feletti kupolában az avatóünnepség napján, 2019. március 8-án.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Nem zárnak be a bíróságok, csak másképp működnek

Eltérő eljárásjogi szabályok szerint, de tovább működnek a bíróságok: az egészség védelme érdekében április ötödikéig elsődlegesen írásbeli kommunikációra és telekommunikációs eszközök használatára korlátozódik a működés.

Személyes jelenlét mellett tartott tárgyalások és személyes ügyfélfogadás nincsen a bíróságokon az egy évvel ezelőtti állapotokhoz hasonlóan, de azok továbbra is működnek, még ha másként is, mint korábban – mondta el Benkő Imola, az Országos Bírósági Hivatal Jogi Főosztályának vezetője az InfoRádiónak. Néhány kivételtől eltekintve most valamennyi ügyszakban e-tárgyalásokat tartanak: a polgári eljárásban a perfelvételi tárgyalást mellőzik, a nyilatkozatokat írásban kell beszerezni, az érdemi tárgyalást pedig elektronikus hírközlő hálózat, vagy más, elektronikus hang és kép továbbítására alkalmas eszköz útján folytatják.

Ritka a személyes jelenlét

"Amennyiben ennek feltételei az ügyfeleknél technikai okokból semmiképp nem biztosítottak, és már írásban sem lehet további nyilatkozatokat beszerezni, akkor van arra lehetőség, hogy a bíróság megállapítsa az akadály bekövetkezésének időpontját. Egyéb esetben írásbeli, illetve elektronikai eszközök útján folyhatnak tovább az eljárások" - fogalmazott Benkő Imola.

Hozzátette: a személyes jelenlét nagyon kivételes esetben, büntetőeljárásokban fordulhat elő akkor, ha az eljárás célja a halasztás következtében meghiúsulna. Ilyen esetben dönthet kivételesen a bíró arról, hogy április 5. előtt is személyes jelenléttel folytat eljárást.

A fogva lévő vádlottak meghallgatása távmeghallgatással zajlik,

ami nagyon jól működő rendszer, a bíróságok már havonta ezer alkalommal nyúlnak ehhez az eszközhöz.

A dolgozók egy része bejár

"Közigazgatási bírósági eljárásokban teljesen kizárt a személyes jelenlét az új szabályok szerint, mindenképpen tárgyaláson kívül jár el a bíróság a szigorított védekezés ideje alatt" - folytatta Benkő Imola. Elmondta ugyanakkor, hogy a bírósági dolgozók nem feltétlenül otthonukban végzik majd munkájukat, bár az előző időszakban az ilyen lehetőségek bővítésén dolgoztak, viszont ez a lehetőség munkakörtől függő. Az egyes bíróságokon a munkáltatói jogkör gyakorlója rendelkezhet otthoni munkavégzésről.

A bíróságokon eközben

az ügyfélfogadás teljes mértékben szünetel,

az iratokat a bejáratoknál található gyűjtőszekrény vagy posta útján lehet benyújtani, de elsődleges az elektronikus kapcsolattartás. Be lehet így tekinteni az iratokba is, illetve a bírósággal folytatott kommunikáció csatornája is ez. Azokat, aki március 8. előtt személyes iratmegtekintésre foglaltak időpontot az ügyfélszolgálaton, értesítik a lehetőség elmaradásáról és az elektronikus megtekintés feltételeiről. Ha valaki nem kapott értesítést, azt arra kérik, személyes látogatás előtt telefonon tájékozódjon.

A végrehajtások is változnak

"A bírósági végrehajtás foganatosításával kapcsolatosan szintén szünetel a személyes ügyfélfogadás, nincsen végrehajtói kézbesítés, illetve a végrehajtást kérő előzetes hozzájárulása nélkül is lehet részletfizetést kérni és engedélyezni" - mondta Benkő Imol.a

"Sem meghatározott cselekmény végrehajtására, sem ingatlan kiürítésére irányuló helyszíni eljárásra nincs lehetőség"

- hangsúlyozta, hozzátéve: most akkor is felfüggeszti a végrehajtást a bíróság. ha az adós a járványügyi körülmények miatt került olyan helyzetbe, ami méltányolható.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×