eur:
393.15
usd:
363.62
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Egészségügyi dolgozó a Szputnyik V néven regisztrált koronavírus elleni vakcinát készül beadni egy moszkvai kórházban 2020. december 10-én. Az oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) legutóbbi közlése szerint a vakcina az utolsó ellenőrzési ponton, vagyis az első komponens beadása utáni 21. napon 91,4 százalékos hatékonyságú.
Nyitókép: MTI/AP/Pavel Golovkin

Müller Cecília: a harmadik hullám elkezdődött

Az ígért 88 ezernél 5 ezerrel kevesebb vakcinát küld csütörtök este Magyarországra az AstraZeneca gyár - derült ki az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Több hetes koronavírusjárvány-ügyi adatrekordok dőltek meg Magyarországon a csütörtöki adatközléssel - részletes napi járványszámok ITT -, ezért a csütörtökön is ülésezett operatív törzs ismét meghirdette napi tájékoztatóját, a nyitásról szóló nemzeti konzultáció első teljes napján.

A rendőri intézkedéssel kezdődött a tájékoztató - Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese révén:

  • 182 maszktalan embert találtak szerdán, 17-en a járműveken vagy a megállókban szegtek szabályt
  • Kisvárdán bezártak egy vendéglátóhelyet fél évre, mert ott négyen alkoholt fogyasztottak
  • a kijárási tilalmat vagy a csoportosulási szabályokat az elmúlt 24 órában több mint 300 ember szegte meg, 39 341 az ő számuk már összesen
  • 22 893 karantén aktív jelenleg
  • 2306 ember ellenőrizhető a karanténban mobilon keresztül
  • Röszkén két órát kell várni
  • 531 büntetőeljárás van folyamatban a járvánnyal összefüggésben.

Müller Cecília országos tisztifőorvos "fokozódó számokról" számolt be az új fertőzöttek tekintetében.

Elmondta,

az elhunytak 3 százalékában nem volt eddig krónikus beteg,

a többieknél minden esetben volt valamilyen egyéb betegség.

"Éppen ezért fontos, hogy az oltási programunk következetesen, folyamatosan megvalósításra kerüljön" - hívta fel a figyelmet.

Bejelentette, továbbra is vizsgálják a kínai Sinopharm vakcina beadhatóságát a Nemzeti Népegészségügyi Központban, az elmúlt napokban vált teljessé a kísérődokumentáció. Ígérte: igyekezni fognak az értékeléssel, hogy minél hamarabb adható legyen a kínai oltóanyag.

Fontosnak nevezte, hogy "azokat a személyeket védjük meg, akik a legveszélyeztetettebbek", hisz "életet nem tudunk visszaadni senkinek".

Jelezte azt is, aki korábban nem igényelt vakcinát, de az ő "köre" már lement, bátran jelentkezzen utólag is, sor fog kerülni rá is hamarosan.

Felhívta még a figyelmet arra is, hogy a különböző vakcinák alkalmazása különböző, nem ugyanazoknak adható például a Pfizer vagy az AstraZeneca oltóanyaga sem. Szempont az oltásnál továbbá, hogy a háziorvosok mely betegüket tartják az oltásra leginkább rászorulónak, "ők ismerik a kórelőzményeket, az anamnézist".

Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban még azt is elárulta, hogy

késő este 88 helyett csak 83 ezer oltás érkezik csütörtök este.

Ezeket a háziorvosok kapják meg, bő 40 ezer embert olthatnak velük a jövő héten.

Müller Cecília a szűrőbuszok működtetéséről is beszélt, itt tartózkodnak délután 5-ig:

  • Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálja
  • Deák Ferenc tér
  • Papp László Aréna bejárata.

Azokat várják a buszok, akiket a háziorvos tesztre utalt be.

Kérdések - válaszok

- Mikortól beszélhetünk harmadik hullámról?

- Ennek elméleti jelentősége van, de a harmadik hullám elkezdődött, lehet erről beszélni.

- Előfordulhat-e olyan, hogy az első oltás után keletkezett oltási reakciója van, amely után valaki nem kaphatja meg a második oltást? Kell-e jelenteni az erős tüneteket?

- Akinek enyhe tünetei vannak, nem kell jelentkeznie, akinek erősebb, annak igen. Ilyenkor azt is meg kell vizsgálni, hogy más vakcinával a páciens oltható-e.

- Az egynapos ellátásban kell-e fizetni a kötelező PCR-vizsgálatért?

- Ez a kötelezőség járványügyi indokoltságú. Ennek következtében térítésmentes, nem kerülhet pénzbe senki számára.

Infostart: - A szennyvízvizsgálatok során megállapítható-e, hogy melyik új koronavírus-mutáns jelenléte növekszik, illetve csökken?

- Magyarországon egyelőre a brit mutáns van jelen. A jövő héten lesznek adatok arról, hogy vannak-e más mutánsok is, a módszertant már kidolgozta a feltárásra a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×