eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese a 2020-as felsőoktatási ponthatárok értékeléséről tartott sajtótájékoztatón az Informatikai és Technológiai Minisztériumban 2020. július 23-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Pár nappal a határidő előtt is közkeletű tévedések vannak az e-felvételi körül

Az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese, Vanó Renáta segít eligazodni a jelentkezőknek.

Hétfő éjfélig jelentkezhetnek a felsőoktatásba azok, akik a szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan képzések vagy felsőoktatási szakképzések valamelyikén szeretnék folytatni tanulmányaikat.

A jelentkezéseket kizárólag a Felvi.hu oldalon elérhető E-felvételi felületen keresztül lehet benyújtani, és február 20-áig kell hitelesíteni - mondta az InfoRádiónak az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese, Vanó Renáta.

"A honlapon regisztráló kap egy egyedi azonosítót, amelyen keresztül már a saját felületére tud bejutni. Ott első körben megadja a személyes adatait, és kiválasztja a kiszemelt szakokat, képzéseket, amelyekre jelentkezni szeretne. Legfeljebb hat képzési helyet jelölhet meg a jelentkező, de ez igazából 12 hely, mert ugyanazt a szakot a jelentkező államilag finanszírozott és önköltséges képzési formában is megjelölheti" - ecsetelte Vanó Renáta.

Erre a felületre kell feltölteni a már rendelkezésre álló dokumentumokat is; például ha valaki többletpontra jogosult hátrányos helyzet vagy gyermeknevelés miatt, esetleg nyelvvizsgája van, mind itt kell jelezni. A nyelvvizsgákat egyébként az Oktatási Hivatal maga is ellenőrzi a közhiteles nyilvántartásból.

Az érettségi eredményeket azonban nem kell rögzíteni,

ugyanis aki 2006 után tett érettségit, annak a közhiteles nyilvántartásból azokat az eredményeit is átvezetik az e-felvételi rendszerébe.

"Amiket viszont kell, a középiskolai bizonyítvány oldalai, amelyekből mi a tanulmányi pontokat számoljuk ki" - folytatta Vanó Renáta.

Tapasztalat, hogy nagyon sokan az utolsó napokban állnak neki ennek a feladatnak, fontos tudniuk, hogy

a rendszerben szerkesztett adatokat később még meg lehet változtatni, folytatható a jelentkezés ott, ahol a jelentkező abbahagyta.

Megerősítésre február 20-ig van szükség Ügyfélkapun vagy postán keresztül.

Díja is van ennek az eljárásnak, az első három jelentkezési hely van ingyen, de a negyedik, ötödik, hatodik jelentkezési hely már nincs, bankkártyás fizetéssel vagy utalással lehet kiegyenlíteni a keletkező "számlát" február 15-ig.

"Az olyan jelentkezőink, akik adott esetben már tavaly is jelentkeztek, vagy a korábbi években, sokszor azt gondolhatják, hogy egyszer már feltöltöttek mindent; minden felvételi eljárás új eljárás" - figyelmeztetett Vanó Renáta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×