eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Népszava

A vidéki életről írna többet a Népszava új főszerkesztője

Kedd óta a korábbi helyettes, Friss Róbert irányítja főszerkesztőként a Népszavát. Céljairól és a lap helyzetéről kérdezte az InfoRádió.

A családi okok miatt távozó Nagy György helyett az eddigi főszerkesztő-helyettes, Friss Róbert irányítja a Népszavát.

„A lapot meg kell őrizni úgy, ahogy van, a szerkesztőség munkatársainak munkáját össze kell hangolni” – mondta Friss Róbert terveiről az InfoRádiónak. Hozzátette: a Népszava az egyetlen baloldali nyomtatott napilap maradt, és próbálják az olvasókat megtartani, ha lehet, növelni a példányszámot, ennek megfelelően dolgozni, és az igazságot írni.

A lapból 22-25 ezer példány fogy el naponta, a főszerkesztő szerint a Népszava stabil lábakon áll. Kiemelte: szeretné, ha több előfizető lenn, és pár ezerrel nőne a példányszám a következő időben.

Újításként a vidéki tematikát erősítené. A lapnak jó vidéki tudósítók dolgoznak, és még többet szeretne foglalkoztatni őket. Úgy érzi,

a vidéki életről és hétköznapokról többet kellene írni.

Ami a publicisztikát illeti, a belső és külső szerzőknek két oldal nyitva áll.

„Remélem, hogy több vita lesz az ellenzéki politikáról, a kormánypolitikáról elég sok kritikus cikk jelenik meg. Az értelmes vitának vagyok a híve” – jelentette ki.

Friss Róbert szólt arról is, hogy akadnak olyan kormányzati szereplők, akik megszólalnak a Népszavának, legutóbb Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter adott hosszú interjút. Kiemelte, nem öncél, hogy a kormányt le kell járatni. Ha értelmes interjút ad valaki, és szóba áll a lappal, akkor szívesen leközlik.

A nagy tapasztalattal bíró újságíró szerint mostanában nehéz kormányzati információhoz jutni, de igaz ez a közintézményekre, közszolgáltatást végző cégekre is, mert sokan nem akarnak vagy nem tudnak nyilatkozni.

„Nehéz, hogy nincs konkrét hírforrás, aki elmondja a valóságot. Ha csak a propagandát közöljük, annak nincs értelme, de sehol, nem csak ellenzéki lapnál. Az emberek arra kíváncsiak, ami a valóság, amivel szembesülnek nap mint nap. Abból kell főzni, ami van, és törekedni arra, hogy saját információkat szerezzünk. Fontos, hogy ne csak exkluzív információk közlésére törekedjen a lap, hanem arra, hogy a meglévő híreket, eseményeket úgy kommentálja, ahogy tudja, tegye hozzá a véleményét, a plusz információit” – fejtette ki a főszerkesztő, aki szerint aki ma még nyomtatott napilapot olvas, azért teszi, hogy ne csak rövid tartalmat kapjon, ahogy általában az interneten, hanem hátteret, magyarázatot is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×