eur:
394.85
usd:
367.45
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
műanyag palackok a Tiszán
Nyitókép: Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Gyomorforgató palacktengerré változtatta a Tiszát az áradás – fotók

Árad a Tisza, újra érkezik a kommunális hulladékszennyezés, péntek reggel óta ismét munkában a magyar fejlesztésű géplánc.

A Felső-Tisza vízgyűjtőjén a korábbi napok jelentősebb esőzéseit követően az elmúlt 24 órában átlagosan már csak 1-4 mm csapadék hullott. Az elmúlt napok esőzései hatására azonban áradás indult el a folyókon. Az áradással egy időben kommunális hulladék szennyezés is érkezett a Felső-Tiszára – írja közleményében a Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A kameraképek és gátőri észlelés alapján péntek reggel az ukrajnai Rahónál 1-2 db/perc,

a magyarországi határszelvényben Tiszabecsnél 30-40 db/perc a kommunális hulladék intenzitása. A Szamos folyón Csengernél 60-80 db kommunális hulladék érkezik percenként.

A felsőbb szakaszról érkező nagy mennyiségű kommunális hulladék miatt a felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el. Az észleléseket és mérést követően csütörtökön a kárelhárítást végző úszómű parkot Vásárosnaményi hídhoz irányították és a részleges folyamzárat elkezdték felállítani.

A hulladék kiszedése pénteken a délelőtti órákban megkezdődött, a munkavégzés folyamatos, váltott műszakú. A vízügyes szakemberek a közúti híd lábánál kiépített vízminőségi kárhelyen történik, itt a hulladékot válogatják és darabolják is.

A magyar fejlesztésű műszaki infrastruktúrát már hatodszor vetik be éles helyzetben a vízügyi szakemberek irányításával.

A Tisza vízszintje várhatóan I. fokú készültségi szint alatt marad, de a vízszintemelkedés helyenként több méteres lesz. Ha a vízállás Vásárosnaménynál eléri a 6 métert, akkor a géplánc továbbra is képes kiterelni a hullámtérre az érkező uszadékot, de annak kiszedésére és elszállítására csak apadáskor lesz lehetőség.

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 12-14 mm csapadék várható, amely további árhullámokat kialakulásához vezethet. Ezért az OVF munkatársai az egyes állomásokon elhelyezett kamerák segítségével és a gátőri észleléssel folyamatosan figyelemmel kísérik a levonuló idegen anyagok mennyiségét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×