eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Egy diákmunkás régi iratokat rendez a nyíregyházi önkormányzat irattárában 2015. július 9-én. A város önkormányzata és intézményei az állami diákmunka programban146 diákot foglalkoztat egy hónapig, napi hat órában.
Nyitókép: MTI/ Balázs Attila

Járványos átalakulás: diákmunka helyett diákhitel

Több mint 30 ezer diák vette igénybe tavaly a Diákhitel Pluszt, a legtöbbjük azért, mert a járvány miatt nem talált munkát – mondta az InfoRádiónak Majzik Nándor, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet vezetője.

A járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek a diákok a munkaerőpiacon. 2019-hez képest mintegy 30 százalékkal csökkent a diákmunkák száma 2020-ban – mondta az InfoRádiónak Majzik Nándor, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet vezetője.

A járvány első hullámának beköszöntekor a szövetkezetektől és a területektől függően

40-60, de akár 70 százalékos visszaeséseket is lehetett tapasztani.

Mindez a május–júniusi időszakban lassan kezdett visszaépülni, és már a 80-90 százalékát is elérte a 2019-es szintnek. A második hullám novembertől újabb korlátozásokat okozott, ismét a 70-80 százalék közelébe taszítva a teljesítéseket.

Ezzel párhuzamosan a vállalt munkaórák száma 2020-ban jelentősen megnőtt az előző évekhez képest. Hiszen, míg korábban a diákok átlagosan 40-50 órát vállaltak egy adott hónapban, ami nagyjából heti tíz órát jelent, addig ez a szám tavaly már elérte a 70-80 órát is.

A járvány és a vele járó válság a munkabérekre is hatással volt: kezdetben a stagnálás volt a jellemző, mára viszont odáig jutott a piac, hogy

itt-ott csökkentek a bérek, miután maguk a vállalkozások is próbálják csökkenteni a kiadásaikat.

A május 1-jén bevezetett Diákhitel Pluszt több mint 30 ezren vették igénybe és 10-ből 9 diák a legmagasabb igényelhető összeget választotta. Majzik Nándor megjegyezte, hiába szeretnének mindenkinek munkát biztosítani, jelenleg erre nincs mód, ezért egyértelmű az összefüggés a diákhitel iránti érdeklődés, illetve a felvételi összegek megugrása és a korlátozott munkalehetőség között.

Ha tavasszal feloldják a korlátozó intézkedéseket, úgy

a szektor őszre elérheti a 2019-es szintet

– véli a szakember.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×