eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
A Witoto őslakosok tradícionális öltözetét viselő Vanda Ortega egészségügyi dolgozó egy kártyát tart a kezében, amely igazolja, hogy beoltották a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájával az Amazonas állambeli Manausban 2021. január 18-án.
Nyitókép: MTI/AP/Edmar Barros

Percről percre – a járvány legfontosabb hírei szerdán

Száz körül az új halálozási adat, de minden más mutató jelentősen javul idehaza. A Magyarországon tanuló külföldi diákokat is megviselte a koronavírus-járvány miatti elzártság, az online oktatást többségük azonban jónak tart. A 2012-es játékok szervezője szerint nem valószínű, hogy lesz idén olimpiai. Minden hír egy helyen a járványról és annak hatásairól. (Nyitókép: a Witoto őslakosok tradicionális öltözetét viselő Vanda Ortega egészségügyi dolgozó egy kártyát tart a kezében, amely igazolja, hogy beoltották a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó cég vakcinájával az Amazonas állambeli Manausban január 18-án.)

2021.01.20. 17:46

Svédország: csak 136 beoltott ember panaszkodott eddig

Svédországban múlt vasárnapig már 147 ezer embert oltottak be koronavírus ellen a Pfizer-BioNtech cégek vakcinájával, és közülük mindössze 136 esetben gyanakodnak mellékhatásra - közölte az adatokat szerdán a TT svéd hírügynökséggel a skandináv ország gyógyszerügynöksége a Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint. Az érintettek többsége nő. Ugyanakkor egyelőre nem bizonyított teljes mértékben, hogy egyértelműen az oltás okozott-e panaszokat, a többi között lázat és émelygést. A svéd egészségügyi hivatal keddi közlése szerint a 147 ezer beoltott a svéd lakosság 1,47 százaléka. Közben tovább terjed a fertőzés a skandináv országban. A legutóbbi adatok szerint szerdára egy nap alatt 4702 új fertőzöttet jegyeztek fel, a betegség következtében miatt pedig további 206 ember halt meg. Ezzel 10 797-re emelkedett a járvány svéd halottainak száma. A 10 millió lakosú országban eddig közel 540 ezren fertőződtek meg bizonyítottan koronavírustól. (MTI)

2021.01.20. 17:37

Hollandia most szigorít

A koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében Hollandia éjszakai kijárási tilalmat kíván életbe léptetni már a hétvégétől, a kormány emellett az javasolja, hogy az ország ne fogadja a Nagy-Britanniából, Dél-Afrikából és a dél-amerikai kontinensről érkező repülőjáratokat - jelentette be Mark Rutte holland miniszterelnök szerdán. A holland kormányfő közölte, a már szombaton vagy vasárnap életbe lépő kijárási tilalom a tervek szerint este fél kilenctől reggel négy óráig lesz érvényben. Megsértői 95 eurós (mintegy 35 ezer forint) pénzbüntetéssel lesznek sújthatók. A kijárási tilalom legalább február 9-ig maradna érvényben. A kijárási tilalom alól csak munkavégzés esetén lehet mentességet kapni. Szabadban külön háztartásból legfeljebb ketten tartózkodhatnak együtt - mondta. Kiemelte: minden országban, ahol kijárási tilalmat vezettek be, az intézkedés pozitív eredménnyel járt. "A jelenlegi nemzetbiztonsági és a közegészségügyi szempontból is kritikus pillanat. Most, hogy a koronavírusnak újabb mutációi jelentek meg és kezdtek terjedni, újra szigortani kell az intézkedéseken, szakértőink ugyanis egy harmadik hullám veszélyére figyelmeztetnek, és ezt komolyan kell vennünk" - fogalmazott Rutte. Az érkező repülőgépekre vonatkozó tilalom január 23-án lépne hatályba. A tilalom azon országokból érkező járatokra lenne érvényes, amelyekben a vírus gyorsabban terjedő variánsai a leggyakoribbak. A vonatkozó országok listája bővíthető. Mindenkinek, aki járványügyi szempontból nagy kockázatú országból érkezik Hollandiába, tesztkötelezettség mellett tíznapos karanténba kell vonulnia. A kormány továbbra sem tanácsolja a külföldi utazást, amennyiben azt rendkívüli körülmény nem indokolja. Rutte közölte azt is, hogy a kormány terveinek jóváhagyásához a parlament jóváhagyása is szükséges. A javaslatok csütörtökön kerülnek a parlament elé. Az illetékes holland közegészségügyi hatóság szerdai adatai szerint az előző héthez képest a koronavírussal újonnan megfertőzöttek száma 21 százalékkal csökkent, de a fertőzött esetek között egyre gyakoribb a vírus új mutációja. A holland virológusok arra figyelmeztettek, hogy a vírusmutációk márciusra uralkodó törzzsé válhatnak az országban. Ez megfelelő intézkedések hiányában újabb fertőzési hullámhoz, és az egészségügyet jelentősen terhelő állapotokhoz vezethet. Hollandiában az elmúlt 24 órában 4335 új fertőzéses esetet jegyeztek fel, 11 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel ezelőtt. A hét folyamán feljegyzett átlagos napi megbetegedések száma 5500 körül maradt. A járvány kezdete óta Hollandiában 940 033 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal, és 13 350 ember halt meg a szövődményekben. (MTI)

2021.01.20. 17:16

Már hatvannál is több országban arathat a koronavírus brit mutánsa

Néhány nap alatt tíz új országba tette be a lábát - a WHO közlése szerint.

2021.01.20. 17:02

Ursula von der Leyen: gyorsabban az oltásokkal!

Az Európai Bizottság elnöke szerint mintha kezdene nagyon eltérni az átoltottság mértéke az egyes tagállamokban.

2021.01.20. 17:00

Teljesítőképességének határán a német egészségügy

Tovább szigorítottak, egyebek mellett sok helyen kötelezővé tették az FFP2 védelmi osztályú, illetve KN95/N95 jelzésű részecskeszűrős maszk viselését.

2021.01.20. 16:32

Románia: új szakasz

A román kormány szerdai határozatában újabb társadalmi és foglalkoztatási kategóriákat sorolt a veszélyeztetett, vagy kiemelt fontosságúak közé. Az e kategóriákhoz tartozó személyek már az oltási kampány múlt pénteken kezdődött második szakaszában megkaphatják a védőoltást. A kormány honlapján közzétett határozattervezet a veszélyeztetettek közé sorolta többek között a fogyatékkal élőket és gondozóikat, a hajléktalanokat, valamint a temetkezési vállalkozások alkalmazottait. Kulcsfontosságúnak ítélte a helyi közigazgatásban dolgozókat, a diplomatákat, a nemzeti válogatottakba sorolt vagy az olimpiára készülő sportolókat. Florin Citu miniszterelnök a kormányülés végén tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a kiemelt fontosságú intézmények nem valamennyi alkalmazottja kaphatja meg az oltást a második szakaszban, ez egyelőre csak a kulcsfontosságú beosztásban dolgozóknak jár. (MTI)

2021.01.20. 16:09

Ausztriában botrány robbant ki az oltások körül, Kurz is megszólalt

Közben arról döntöttek, hogy az üzletekben és a közösségi közlekedésben kötelező FFP2-es maszkok áfát 20-ról 0 százalékra csökkentik

2021.01.20. 14:40

A lengyel kormányfő Brüsszelhez fordult a kevesebb vakcina miatt

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő levélben fordult az európai uniós szervek vezetőihez, kérve, hogy a Covid-19 elleni oltási program megfelelő ütemezése érdekében sürgősen tisztázzák a BioNTech és Pfizer cég által gyártott vakcina szállítmányai átmeneti korlátozásának problémáját - közölte a lengyel sajtó.

2021.01.20. 14:25

Koronavírus: öt fertőzött a Ferencváros vízilabdázóinál

Meghatározó, válogatott játékosok is vannak köztük.

2021.01.20. 13:32

Szó sincs arról, hogy sokan lehúzták volna a rolót

A tavalyi adatok azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány hatására nem történt jelentős elmozdulás a cégalapítás és - bezárás terén.

2021.01.20. 13:22

Előrelépés az orosz vakcina engedélyezése terén

A Szputnyik V fejlesztői az oltóanyag európai bejegyzését kérték, az első orosz vakcina fokozatos szakvizsgálatának folyamata februárban kezdődhet meg.

2021.01.20. 13:11

Pécsi virológusok a kínai Sinopharm vakcináról

Ha a hármas tesztfázisban is megmarad a kedvező profil, és az Európai Unió és a hazai szakhatság is engedélyezi, akkor a szakemberek beadatnák maguknak az oltást.

2021.01.20. 12:20

Kiderült, kik éltek a hitelmoratóriummal inkább

A nehéz helyzetűeknek mentőöv, másoknak választási lehetőség a hiteltörlesztési moratórium.

2021.01.20. 12:10

Szerbiában a negyedik vakcina bejegyzésére készülnek, csak az oltóanyagok érkezéséről nincs hír

Néhány héten belül várhatóan az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca vakcináját is bejegyzik Szerbiában – jelentette be Aleksandar Vucic szerb államfő.

2021.01.20. 11:49

Új közlések az operatív törzstől - cikkünk frissül

A lehetséges tempóban halad a vakcináció Magyarországon, a korlátozások közepette pedig javulnak a járványmutatók - az aktuális helyzetről szerdán is online tájékoztatót tart az operatív törzs, most.

2021.01.20. 10:20

Az emberek adott esetben jelentsék fel a szomszédjaikat – javasolta a londoni rendőrfőkapitány

Egészen hajmeresztő indokokat is hallottak rendőrök olyan emberektől, akik megsértik a kijárási szabályokat. Ezek betartatása hatalmas erőfeszítést kíván a hatóságoktól. Időközben vasúti talpfa nagyságú akadály került az igazságszolgáltatás kerekei közé.

2021.01.20. 10:20

Csendes síverseny lesz

Az eredeti tervekkel ellentétben mégis nézők nélkül rendezik meg február végétől az oberstdorfi északisí-világbajnokságot. A szervezők kedd este jelentették be a világszövetség honlapján, hogy ugyan szerették volna, ha a szurkolók a helyszínen láthatták volna a világ legjobb síugróinak, sífutóinak, illetve északi összetett versenyzőinek a küzdelmét, ám az aktuális járványügyi helyzet miatt ezt nem tudják megtenni. "Más döntésben reménykedtünk, de a hatóságok nem adnak nekünk más lehetőséget. Az elmúlt hetekben ugyanakkor bebizonyosodott, drukkerek nélkül is lehet remek viadalokat rendezni" - jelentette ki Franz Steinle, a német síszövetség elnöke. Az eredeti tervek szerint limitált számú - a síugrósáncnál naponta 2500, a sífutó létesítményekben 2000 - néző lehetett volna jelen a február 23-tól március 7-ig tartó vb-n, amelyre előzetesen mintegy 30 ezer jegyet értékesítettek. (MTI)

2021.01.20. 10:16

Akik már regisztráltak

Már 1 millió 755 ezren regisztráltak a koronavírus elleni oltásra interneten és postai úton - közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán. Dömötör Csaba a Facebook-oldalára felkerült videóban elmondta: azok, akik regisztráció során felhatalmazást adtak a kapcsolattartásra, folyamatos tájékoztatást kapnak a legújabb fejleményekről, akik pedig nem adtak erre felhatalmazást, azokat majd akkor keresik, amikor az oltási terv alapján sorra kerülnek. Emlékeztetett: az oltások hetek óta zajlanak, mind az egészségügyi dolgozók körében, mind az idősotthonokban, és az oltási terv alapján a következő körben a 89 év felettiek kaphatják meg a vakcinát. Az államtitkár mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon az oltásra. Hangsúlyozta: a legerősebb eszköz a koronavírus ellen a vakcina, amely abban segít, hogy "mielőbb visszatérhessünk régi, megszokott életünkhöz". (MTI)

2021.01.20. 10:15

Australian Open: csak jönnek és jönnek a pozitív teszteredmények

Újabb két pozitív koronavírusteszt született a melbourne-i ausztrál nyílt bajnokságra érkezett teniszezők között. Lisa Neville-nek, Victoria állam rendvédelmi miniszterének a szerdai tájékoztatása szerint két hazai játékos, illetve egy kísérő bizonyult fertőzöttnek. Ezzel tízre nőtt a pozitív tesztek száma, melyekből négyet teniszezők szolgáltattak. A február 8-án kezdődő Grand Slam-tornára érkezőkre rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak, a játékosok és kísérőik csak negatív teszt birtokában léphettek be Ausztráliába, ahol 14 napos karantén vár rájuk. Ezt csak napi öt órára, az edzésük idejére hagyhatják el. A játékosok közül 72-en így is teljes karanténba kényszerültek, ugyanis olyan járaton utaztak Ausztráliába, melyen volt koronavírus-fertőzött, ők egyáltalán nem hagyhatják el szobáikat. A karanténszabályok megszegéséért 20 ezer ausztrál dolláros (4,5 millió forint) büntetés jár. Több játékos panaszkodott a körülmények miatt, a világelső Novak Djokovic hivatalos levélben fordult Victoria állam vezetőihez, hogy adjanak engedményeket a játékosoknak. Daniel Andrews miniszterelnök azonban visszautasította a nyolcszoros bajnok kéréseit, mondván: a játékosok tisztában voltak a szabályokkal, és nem fognak kivételezni velük. Tavaly Melbourne 4,9 milliós lakossága 112 napig szigorú elzártságban élt, hogy megakadályozza a pandémia második hullámát. Az intézkedéseken októberben lazítottak. A közelmúltban nem regisztráltak új koronavírusos esetet, ez alól csak azok a személyek voltak kivételek, akik három, az Australian Openre érkezett járaton utaztak. (MTI)

2021.01.20. 09:37

Nem valószínű, hogy lesz idén olimpiai a 2012-es játékok szervezője szerint

A londoni szervezőbizottság elnökhelyettese, Sir Ketih Mills kételkedik abban, hogy meg lehet szervezni az ötkarikás játékokat a jelenlegi helyzetben.

2021.01.20. 09:07

Száz körül az új halálozási adat, de minden más mutató jelentősen javul

Egy nap alatt 629-en kapták meg az első oltásukat, 1296-an pedig már a másodikat – derül ki a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb napi adatokból.

2021.01.20. 08:45

Észak-Korea nem csak a vírus útját vágta el határai lezárásával

A vezetés fokozza a járvány megfékezését célzó intézkedéseit, és szigorítja a határ ellenőrzését is, hogy távol tartsa az új koronavírust az országtól.

2021.01.20. 08:25

Így alakulhat át az ötnapos munkahét

Az otthoni munkavégzés várhatóan nem átmeneti jelenség lesz Magyarországon, de a munkaidőben nem várható jelentős csökkenés - mondták magyar cégvezetők.

2021.01.20. 07:40

Felforgatta a nálunk tanuló diákok életét a járvány

Az is kiderült, hány százalékuk tapasztalt diszkriminációt.

2021.01.20. 07:17

Joe Biden indította a járvány 400 ezer amerikai halálos áldozata előtt tisztelgő megemlékezéssorozatot

Joe Biden megválasztott elnök vezetésével nemzeti szertartáson emlékeztek meg arról a több mint 400 ezer amerikairól, aki a koronavírus okozta Covid-19 betegségben halt meg a járvány 11 hónappal ezelőtti Egyesült Államok-beli kezdete óta.

2021.01.20. 06:15

A megfertőződést is megelőzheti a Pfizer vakcinája

Az oltást követően a vérben megjelenő antitestek mennyiségét vizsgálták meg a kutatók: úgy tűnik, ezek mennyisége még annál is magasabb lehet, mint amit a súlyos koronavírus-fertőzésen átesettek esetében ki tudnak mutatni.

2021.01.20. 06:00

Már ennek is örülnének a hazai fesztiválszervezők

Továbbra is bizonytalan a tervezhetőség, valószínűleg a tavaszi és nyár eleji rendezvények elmaradnak, vagy később tartják meg őket.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×