eur:
393.08
usd:
363.55
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Jelentősen szigorodik a külföldről behozott autók honosítása

Nehezebben kapnak mostantól magyar rendszámot a rossz műszaki állapotú és az EU-n kívülről érkező használt autók.

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás szerint változik a külföldről behozott autók honosítása. Eddig ha egy uniós országból érkező használt autónak legalább egy hónapra érvényes műszaki vizsgája volt, akkor ezt nyolcezer forintért átvezették a magyar forgalmiba is. Ha lejárt műszakival érkezett a jármű, akkor szigorított vizsgára kellett vinni, amelynek ára 40 ezer forint volt.

A jövőben azonban minden olyan autót, amelyet 1999. december 30. után gyártottak, csak akkor lehet honosítani, ha rendelkezik egy úgynevezett "COC-papírral", amit a gyártók a 2000-es évektől használtak az európai piacra szánt modellek igazolására, vagy a kocsin eleve van az unió által előírt típustábla, ami szintén azt jelöli, hogy az autó megfelel az európai forgalomba helyezési előírásoknak.

A nem uniós országokból érkező járműveknek ilyen dokumentumaik nem is lehetnek, ezét mostantól, ha a honosító nem tudja bizonyítani, hogy az autó rendelkezik uniós jóváhagyással, akkor külső szakértővel kell egyedileg vizsgáztatni a kocsit, aminek az ára több mint 300 ezer forint is lehet – írja a Totalcar.

Egy másik szigorító rendelkezés szerint a hat évnél idősebb, illetve 160 ezer kilométernél többet futott autókat, ha a jármű „szemmel láthatóan füstöl”, akkor is környezetvédelmi vizsgára küldik, ha van érvényes külföldi műszakija. Ezért a soron kívüli vizsgálatért egyelőre nem kell fizetnie a tulajdonosnak, de ha az autó megbukik, nem kap magyar rendszámot, amíg meg nem javítják.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×