eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Nyitókép: Pexels.com

Súlyos olajszennyezés történt a Ráckevei Duna-ág mentén

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság azonnal III. fokú vízminőségi kárelhárításai védekezést rendelt el, miután tudomást szerzett a szennyeződésről. A műszaki beavatkozás várhatóan 7-10 napot vesz igénybe – tájékoztatott Siklós Gabriella, a OVF szóvivője.

Telefonos lakossági bejelentés érkezett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra (KDVVIZIG) arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe utca és Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba (RSD) torkollik.

A bejelentést követően a KDVVIZIG munkatársa helyszíni szemlét tartott és megállapította, hogy a torkolatnál

nagy mennyiségű, sötét színű, sűrű szénhidrogén-származék található,

amely a csatorna teljes hosszában, továbbá az RSD parti sávjának növényzetén is jelen van, körülbelül 2000 négyzetméteres kiterjedésben, változó, 2-5 cm vastagságban.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság által 2020. december 12-én elrendelt III. fokú vízminőség-védelmi készültség keretében a vízügyes szakemberek megkezdték a szükséges beavatkozásokat: lokalizálták a motorolaj és gázolaj közötti sűrűségű szénhidrogén-származékot, az olaj felitatásra speciális anyagot helyeztek ki, és vákuumszivattyús eszközök segítségével elkezdték az olaj leszívását a vízfelszínről.

Annak érdekében, hogy a veszélyes anyag ne tudja elszennyezni a teljes Duna-ágat, a szakemberek a Ráckevei (Soroksári)-Duna medrében egy nagyjából 150 méter hosszú,

felfújható merülőfallal körbekerítették azt a gyékényes-sás részt, ami megtartotta az olajszennyezést, valamint a merülőfal és a növényzet közé is olajfelitató lapokat helyeztek.

A kármentesítéshez a szennyezett vízinövényzetet el kell távolítani, mivel annak sűrűsége nem teszi lehetővé, hogy az olajfelitató anyagot kijuttassuk, illetve az olajleszedő gép működtetése biztosítható legyen.

A kárelhárítási munkákban az OVF és a KDVVIZIG mellett az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Győr) és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Szolnok) munkatársai is részt vesznek. A teljes műszaki beavatkozás várhatóan 7-10 napot vesz igénybe.

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a feljelentést megtette, a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomozást indított.

Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere az InfoRádiónak elmondta, 900 ezer forint nyomravezetői jutalmat ajánlottak fel az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 14:12
×
×
×
×