eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Varga Mihály/Facebook

Fájó hírt kaptak a kormánytól az önkormányzatok

Nagyvárosi polgármesterekkel tartott egyeztetést Varga Mihály pénzügyminiszter, adta hírül bejegyzésében a miniszterelnök-helyettes közösségi oldalán. A találkozón részt vett többek között Debrecen és Kaposvár polgármestere is. Az egyeztetést követően derült ki, hogy 2021-ben a kormány nem ad támogatást az önkormányzatoknak a helyi tömegközlekedésre.

Varga Mihály pénzügyminiszter bejegyzése szerint – többek között – a 2020–2021-es helyzetről egyeztettek a városvezetőkkel. Kiemelte, ahogy az ország, úgy a települések biztonságos működőképességét is fenntartják, és folytatják a megkezdett fejlesztéseket.

Az egyeztetések fontosságát Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere korábban az uniós források kapcsán hangsúlyozta az InfoRádiónak. „A kormány végig partnernek tekintette az önkormányzatokat, kikérve a véleményünket. Olyan pályázatok lettek kiírva, amelyeket mi szerettünk volna, amikre szükségünk volt. Ezért nagyon remélem, hogy a következő európai uniós pályázatok is hasonló szisztéma szerint kerülnek majd kiírásra, vagyis megkérdezik a véleményünket. Eddig megették, és még a hírét sem hallottam annak, hogy most másként kívánnának cselekedni” – fogalmazott.

Budaörs polgármestere nem vett részt az egyeztetésen. Wittinghoff Tamás szerint azonban

a kiszámíthatóság különösen fontos az önkormányzatok támogatásával kapcsolatban,

miután azoknak is átláthatóan kell működniük, amihez stabil forrásokra van szükség. Megjegyezte, léteznek olyan települések ma Magyarországon, amelyek egyetlen fillér állami támogatást – a kötelező állami feladataikhoz – nem kapnak, miközben a törvény által garantált bevételeikből is elvonnak. Nem látja továbbá, hogy az elmaradott térségek fölzárkóztatása megtörténne.

A források szűkülnek, a feladatok megmaradnak, vagy növekednek

– így reagált Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke arra, hogy a jövő évi költségvetésben nem szerepel az önkormányzatok közösségi közlekedéséhez nyújtott központi támogatás.

„Korábban, amikor mintegy 30–35 milliárd forinttal támogatta a közösségi közlekedést a kormány, annak 80 százaléka a fővárosnak, 20 százaléka a vidéknek ment. Most már ez sem megy, holott az önkormányzatoknak kötelező feladatként kell ezt megoldaniuk.” Félelme szerint emiatt a közlekedés struktúrájában történhetnek változások, adott esetben járatkimaradásokat és -összevonásokat eredményezve, hogy a rendelkezésre álló források elegendőek legyenek a feladat elvégzésére.

Gémesi György kiemelte, a 69 önkormányzatnak korában adott kormányzati forrás eddig sem volt elengedő a helyi közlekedési közlekedésre, de legalább segítette őket a működtetésben. A szövetség tagjai közül többek között Szegedet, Miskolcot, Szombathelyt és Hódmezővásárhelyt is érinti az elvonás, aminek azonban véleménye szerint

a lakosok lesznek a legnagyobb vesztesei.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×