eur:
395.02
usd:
367.99
bux:
71510.05
2024. július 2. kedd Ottó
Hepatitis C szűrés az Art Éra Alapítvány VII. kerületi bázisán 2015. május 8-án. A 2007-ben alakult alapítvány célja a szenvedélybetegek széles körű elérése, fogadása és ellátása, a kábítószerszer-használat és járulékos ártalmainak csökkentése, valamint az addiktológiai problémákkal küzdő személyek segítése információszolgáltatással, életmód-tanácsadással.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A koronavírustesztek miatt nincs kapacitás a hepatitis C-szűrésekre

Leállt, illetve akadozik a hepatitis C szűrése, mert a laborok a koronavírusra álltak rá, pedig 70 ezer magyar fertőzött lehet, és a kései diagnózis miatt májkárosodás alakulhat ki.

A hepatitis C tünetei szinte észrevétlenek, csak egy-egy eltérő laborvizsgálati érték vagy bizonyos rizikófaktorok, például intravénás kábítószerhasználat, vagy az 1993 előtt kapott vérátömlesztés ébreszthet gyanút az orvosokban.

A májgyulladást okozó vírusfertőzés csak speciális szűrővizsgálattal igazolható, ez azonban a koronavírus-járvány miatt akadozik – mondta az InfoRádiónak Makara Mihály, a Dél-pesti Centrumkórház Szent László Kórház telephely főorvosa, a Májbetegekért Alapítvány kuratóriumi tagja.

„Bizonyos helyeken leállt, elsősorban a börtönökben, az egészségügyi dolgozóknál, az egyéb háziorvosoknál végzett szűrések akadoznak – fogalmazott. Ugyanis a szakemberek és laborok kapacitását is a koronavírus szűrés köti le – magyarázta Makara Mihály, emlékeztetve, hogy a nyár folyamán is a SARS-CoV-2-vel kellett foglalkozniuk. „Sajnos ugyanazok a laborok mutatják ki a Covidot, mint a hepatitis C-vírust is,

a laboros meg törheti fejét, hogy melyik csinálja meg előbb.”

A főorvos szerint évente átlagosan mintegy 2000 hepatitis C-fertőzött kezelését kezdik meg, de ez idén várhatóan 1000 alatt lesz, ami miatt nem lesz teljesíthető a WHO által is előirányzott cél, hogy 2030-ra ne legyen már népegészségügyi probléma a hepatitis. A betegség majdnem minden esetben gyógyítható,

az időben elkezdett terápiával pedig a súlyos, akár visszafordíthatatlan májkárosodással járó szövődmények is megelőzhetők.

„A betegség halad előre, és könnyen lehet, hogy csak a súlyos szövődmények esetén fogjuk észrevenni, magyarán, amikor májrák alakul ki, amikor vérhányás van, hasi víz és sárgaság jelenik meg – intett óva. – És ugyan az előrehaladott állapotban is 90 százalék fölött van a gyógyulás, a vírusmentesség esélye,

de sajnos ilyenkor ottmarad egy tönkrement máj,

és adott esetben nincs más megoldás, mint az átültetés.”

A szűrések a hepatitis C terjedésének visszaszorítása érdekében is fontosak, például az egészségügyben. Becslések szerint egyébként Magyarország mintegy 70 ezren fertőzöttek, ám az érintettek csaknem fele nem is tud róla.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×